Månedens ord: Defenestrering

Denne månedens ord er ikke noe fenomen, ei heller noe som karakteriserer en viss oppførsel hos medmennesker. Defenestrering, eller defenestrasjon, beskriver handlingen av å kaste en person ut av et vindu. Tradisjonen, som det er blitt, anses å ha startet for fullt i Praha, som da lå i kongeriket Bøhmen. I 1419 og 1618 ble både dommere, borgermestere og et godt antall grever kastet ut av diverse vinduer i denne byen. Defenestrering ble også utført i bibelsk tid (Andre Kongebok 9:33), og har vært en gjenganger i populærkulturen, bl.a. i Alan Moores gra ske roman Watchmen og i TV-serier som Lost og Game of Thrones. Den italienske fascistpioneren Gabrielo D’Annuzio ble beleilig defenestrert et par måneder før den nest mest populære fascisten i Italia, Benito Mussolini, marsjerte mot Roma.

Defenestrering er også inspirasjonen til italieneren Dario Fos skuepill, «En anarkists tilfeldige død» som Agder studentteater, KVAD, setter opp den 25. februar. Det anbefales dersom man ønsker å gå i dybden av den systematiserte avsmaken som skal til for å kaste et menneske ut av vinduet.

Tekst: Roar Frivold Skotte

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*