Sommerens bekymringsfri er bak oss og høstmørket sniker seg på. For mange; også tunge tanker. Plutselig er det mørkt når man skal på tidlig forelesning. Mørkt når man skal hjem etter en lang dag i lesesalen eller biblioteket. Mørket gjør noe med oss. Melankolien hviler i hvert gylne høstblad. Mange har nok sett frem til høsten – litt mer innetid, gode serier, noe varmt i koppen, regn som trommer på taket – mens andre gruer seg hvert år til høstdepresjonen melder sin ankomst. Her får du 12 tips til ting å gjøre om livet er litt vanskelig i høst.
1 Snakk med noen
Dette punktet er det desidert viktigste punktet og kan ikke bli sagt nok ganger. Har du det vanskelig, si ifra! Og ser du at noen andre har det vanskelig, tør å spørre hvordan det går. Begge deler er skummelt, men det bevises gang på gang hvor viktig det er å lufte tankene. Hvem du snakker med er opp til deg. Kanskje er det enklest med en telefon til venner eller familie. Vil du snakke med noen utenforstående er det masse hjelp å hente hos SiA Helse og hos diverse hjelpetelefoner (liste i bunn av saken).
2 Lys
Noe av det som er vanskeligst med høst og vinter er mørket. Selv kommer jeg meg ikke opp av senga en gang uten min trofaste wake-up light som begynner å lyse en halvtime før alarmen går for å simulere soloppgang. Anbefaler en sånn på det sterkeste. Kjør på med alt du har av lys ellers også, for eksempel lyslenker og telys, det blir ikke mer kos enn man lager det selv! Obs: husk å demp belysningen en halvtime-time før du skal sove.
Artikkelen fortsetter under bildet.

3 Ta en opprydning i sosiale medier
Man følger gjerne mye forskjellig på sosiale medier, og ofte husker man ikke hvorfor man begynte å følge noen en gang. Er det noe av det du følger som gir deg en dårlig magefølelse? Jeg sier som Marie Kondo: Does this spark joy? Ikke? Bort med det! Følg kun ting som gjør deg glad. Algoritmene vil gi deg enda mer av det. Hvorfor sløse dyrebar fritid på influencere med photoshop og filter hvis du heller er interessert i memes eller søte katter? Og slutt å følge mobberen fra vgs, dere trenger ikke ha noe med hverandre å gjøre lenger. Kanskje en pause fra sosiale medier generelt kunne gjort deg godt?
4 Takknemlighetsliste
Skriv ned ting du er takknemlig for. Har du en ekstra vanskelig dag kan det hjelpe å ta en titt på lista og bli minnet på de fine tingene i livet ditt. Når du begynner å skrive ned og ramse opp, er det gjerne mye mer å være takknemlig for enn man tror. Du bestemmer selv hvor lista ligger. Bestemors kjøttkaker? Penger fra Lånekassa? Gode venner?
5 Skriv dagbok
Samme konsept, du får sortert tankene litt. Vi lever jo også i en spesiell tid nå. Antakelig vil det være interessant å se tilbake på om noen år, hvordan samfunnet kom seg tilbake igjen og utviklet seg etter korona. Kanskje er du mer kreativ enn du tror også. Å få tankene ned på papir kan gi en boost til å skrive det diktet, den novella eller kanskje den sangteksten du hadde helt skrivesperre for. Jo mer man skriver, jo flinkere blir man, noe som også kan komme godt med til studiene.
6 Planlegg noe du kan se frem til
Når ting virker håpløst, kan det være godt å ha noe å glede seg til. Kanskje er det små hverdagsgleder som torsdagsquiz. Eller kanskje du har større planer, som Oslotur med venninner. Motivasjon er viktig, om det så er å spise godteri hver dag, eller bare det å stå opp og ta seg en dusj. Hva enn som trengs for å få deg gjennom dagen. Ingen mål er for små.
7 Kom deg ut
Bevegelse er godt for psykisk helse. Trening er selvfølgelig en god måte å gjøre det på, men hva med å utnytte høstværet og -mørkets potensiale? Dans i regnet, gå en måneskinnstur, se på stjernene eller dra på nordlysjakt (litt ambisiøst her sør kanskje, men jeg krysser fingrene hver vinter)! Jeg anbefaler appene SkyView der du får opp et stjernekart og kan lese mer om stjerner og planeter du ser på himmelen i sanntid, og AuroraNow der du kan få varsel om det er stor sannsynlighet for nordlys i ditt område. SiA arrangerer også mange morsomme aktiviteter gjennom programmet Aktiv student, absolutt verdt en titt.
8 God underholdning
Høsten er høysesong for god underholdning, så her har du mye å velge i. Få tiden til å gå med en god film eller serie fra en av de mange strømmekanalene. Se dem alene eller sammen. Vil du se noe i sanntid med noen som ikke er fysisk til stede bør du sjekke ut chrome extentionen Teleparty. Her kan du se Netflix, Disney Plus, Hulu og HBO sammen med venner. Og nå som Norge er åpent igjen, er det nærmest ingen begrensning for hva man kan finne på lenger. Ta en tur på kino eller konsert, Kilden og Kristiansand symfoniorkester har mye bra, og også huskonserter med musikkstudentene. SørBok og biblioteket har mange boknyheter som ikke er pensumbøker, og podkast tar helt av for tiden. Sjekk ut Unikums podkastunivers for tips til gode podkaster.
Artikkelen fortsetter under bildet.

9 Sosialisering
Om du er introvert eller ekstrovert anbefaler jeg likevel å være sosial i de dosene du selv er komfortabel med. Kanskje er det lenge siden du sist var hjemme en tur? Omgi deg med venner og familie som gir deg kjærlighet og energi. Det gjør det også lettere å ta opp vanskelige temaer. Om du derimot trives best i eget selskap, hva med en mini-ferie helt alene? Om du har økonomi til det, hva med en natt på hotell bare for deg? Gi deg selv tid til å puste ut og ta den pausen du trenger, om det er med andre eller alene.
10 Lag god mat
Uten mat og drikke duger helten ikke. Når du likevel bruker mer tid innendørs, i takt med økende vind og regn ute, hva med å teste ut noen nye oppskrifter? Lag noe du vet er super digg eller prøv noe helt nytt! Dette er en god anledning til å slå flere fluer i én smekk og invitere noen venner på besøk. Trives du best alene er ikke det noe problem, mer digg mat til deg! Er du glad i å spise, men ikke like glad i å lage mat, dra på café eller bestill noe Foodora for eksempel.
11 Skaff deg en hobby
Blir man sittende mye for seg selv og tenke, kan man gå inn i en mørk spiral. Med en hobby får du noe annet å tenke på som får tiden til å gå. Det gjør det også lettere å bli kjent med andre som er interessert i det samme som deg; om det så er gaming, strikking, musikk eller fotball. Å holde på med noe du synes er gøy gir også mestringsfølelse, a.k.a. veldig bra for psyken.
12 Søvn
Om du har prøvd alt annet, hjelper det som regel å sove. Søvn er viktig. Ting virker gjerne mer overkommelig når man er uthvilt og klar i hodet, enn når man er sliten og deppa. Dagslys hjelper også (ref. punkt 2), så om kvelden blir veldig lang og mørk, legg deg tidlig og våkne opp uthvilt til en ny dag med nye muligheter.
_________________________
Trenger du noen å snakke med?
Mental Helse kan nås på 116 123 (hele døgnet alle dager)
Røde Kors kan ringes på 80033 321
Kirkens SOS: 22400040
Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
Vold og overgrepslinjen: 116 006 (hele døgnet)
DIXI ressurssenter for voldtatte: 22 44 40 50 (hverdager)
Hjelpelinjen for spillavhengige: 800 80 040 (hverdager)
Flere hjelpetelefoner her: https://psykiskhelse.no/hjelpetelefoner-og-nettsteder