Inspirerende foredrag fra Arnhild Lauveng

Inspirerende foredrag fra Arnhild Lauveng


Tirsdag ettermiddag i et fullsatt auditorie. På scenen står foredragsholder og psykolog Arnhild Lauveng for å lære studenter og ansatte at det alltid finnes håp. Både for de som sliter med og har slitt med psykiske utfordringer i studietiden.
ÅPEN OG ENGASJERT: Arnhild Lauveng fortalte åpent om sine erfaringer med psykiske utfordringer. (Foto: Dina Schoder)

Anledningen for foredraget var en fagdag i regi av Studier med Støtte ved Universitetet i Agder. Før ordet ble gitt til hovedpersonen for dagen, ble vi servert nyttig info om Studier med Støtte og nytelsesfulle innslag fra elever på kunstfag. Likevel var det nok ordene fra foredragsholderen selv som ga størst inntrykk.

Åpenhet om erfaringer
Arnhild Lauveng er psykolog og tidligere schizofren. På varmt og imponerende åpent vis delte hun nærmest ustoppelig av sine egne erfaringer. Både som en ensom student som bare pratet til hunden din, som alvorlig syk av schizofreni og som psykolog. Historiene ble likevel aldri fortalt for å fremme henne selv. De ble brukt som et middel til å hjelpe andre.
Hjelpen ga hun uttrykk for på ulike måter.
Hun gjorde det forståelig å være trøtt og sliten når du har det vondt, og at det kanskje ikke er rart at man ikke orker å være sosial. Hun fortalte at det er handlinger som forandrer holdninger og ikke motsatt, og at du derfor kan ”fake it ’till you make” it på et vis. I tillegg lærte hun oss at det er vi som er samfunnet og som har mulighet til å skape åpenhet og slette tabuer om psykisk helse. Vi kan velge og ikke se på psykisk helse som skam.

 

-Få hjelp til å komme tilbake til hverdagen

Kanskje aller viktigst var likevel budskapet om at det ikke er farlig å søke hjelp. Er du så pregetat du har vondt i mer enn 2 uker bør du søke hjelp. Det er hennes tommefingerregel. For med riktig behandling og et godt støtteapparat er det meste mulig, tror hun. Men da er det viktig at du er bevisst på rollene. Venner skal være venner og terapeuter skal være terapeuter. Ikke omvendt.

Det å få hjelp tidlig er en tydelig hjertesak, og også tema for samtalen når Unikum møter Lauveng etter foredraget.

ERFAREN: Arnhild Lauveng har skrevet bøker og holdt mange foredrag om hennes erfaringer. (Foto: Dina Schoder)

«Det er mye bedre å søke hjelp tidlig hvis det ikke er noe. Er det noe som begynner å bli vanskelig, er det godt å gå hjelp før det blir ille. Går det utover hverdagen din kan du få hjelp slik at du kan komme tilbake til den», forteller hun før hun tar med seg den oransje blomsterbuketten hun har fått, og går ut av auditoriet som etter hvert har tømt seg for folk.

Tekst: Marit Grimsrud – marit.grimsrud@unikumnett.no

Foto: Dina Schoder – dina.schoder@unikumnett.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.