Invitasjon til helvete

Invitasjon til helvete


Fredag startede festivalen Southern DisComfort over to dage traditionen tro i Kristiansand med fem norske bands på spillestederne Kick og Bennys Rockhouse. I aften tager festivalen fat på de sidste fem metalkoncerter, hvor blusset endnu engang vil fortsætte på et smeltende højtryk. Reportage fra undergrunden.

Få musikgenre har været så forhadt og afskyet som den norske Black Metal. I næsten 30 år har den gjort oprør mod det eksisterende samfund og sat sig som en antagonist mod den puritanske og frelste opfattelse. Scenen har været platform til nærmest groteske optrædener igennem performances, som skal rykke ved normaliteten og det moralsk korrekte. Og dette har sjældent gået stille af sig.

Bands som Mayhem, Darkthrone og Carpathian Forest bør være bare få af de navne, som enhver metalentusiast må have i sin musiksamling, og der er ikke noget at sige til, at disse sammen med mange andre inden for norsk Black Metal har været opskriften til så stor en musikalsk eksportsucces rundt om i verden, og som stadig bliver ved med at stige.

Døden fra vestkysten indtager rummet

Taake

Når Hoest fra det bergensiske band Taake træder frem iført en sort kåbe med et norsk flag syet ind i stoffet, et sort-hvidt malet dødningeansigt samt flænsede bukser, som næsten lugter afbrændt, fornemmer man apokalypsens nærtstående skrig. Ingen grusomheder spares væk i tekstmaterialet, jo mere ondt og brutalt det kan lyde desto bedre ifølge bandet selv.

Taake3

Det er efterhånden tre år siden at Taake var sidst ude med et nyt album, Noregs Vaapen, som også denne aften på Kick blev flittigt brugt sammen med materiale fra sine mere end 20 leveår på den norske vestkyst.

Taake2

55 minutter fik bandet uden valg af ekstra numre til at demonstrere, hvorfor det har skabt så hidsige debatter i både ind- og udland.

Solid bredde i årets festival

Southern DisComfort har med sine mange års events siden 2002 udviklet en fornem sans for at kunne frembringe en festival for enhver smag, og netop den musikalske bredde har givet evnen og tilliden til at kunne tiltrække en stabil publikumsskare år efter år.

Sagh

De to øvrige bands på Kick, Opus Forgotten og Sagh, havde forinden Taake fået sat skub i et overskyggende sortklædt publikums begejstring, og hænder med djævletegnet kunne ses overalt, før hele showet efter fire drøje timer blev rykket videre i byen ned på Bennys Rockhouse.

Sagh2

Her var det lokale band Mental Despair aftenens overraskelse, som trods sine begrænsede sceneerfaringer virkelig fik brudt scenegrænsen mellem musikerne og gæsterne. Alien Ken fra Rogaland sluttede aftenen flot af med en eksperimenterende blanding af hard rock og metal, før ørerne kunne få begrænset hvile.

Opus Forgottten

Tekst: Lasse Witt – nett@unikumnett.no

Foto: Cecilie Heinfelt – nett@unikumnett.no

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.