TEDx

TEDx


Meninger

Dette er et meningsinnlegg. Meningsinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

11901072_10207143448082346_555518431_o

På Sørlandet er det mye positivt som skjer for å fremme arbeidsliv, kunnskap og et godt kulturtilbud. Regionen har satset mye på å bli et godt sted å bo for både tilreisende arbeidskraft og de som har røtter her fra før. Med et samlet universitet, fremoverlente bedrifter, aktive kommuner og ikke minst mange entusiaster kommer man en lang vei.

Det var det som skjedde vinteren 2013, da et par kreative mennesker fra ulike bransjer i den nybygde «Arendal kunnskapshavn», fant sammen over lunchbordet og bestemte seg for at: «Det er jammen på tide at vi får til et TEDx her på Sørlandet!».

Ideen begynte hos Ole Åkre og Geir Andrew i det lille webbyrået «Frameworks», men det skjøt virkelig fart da de sammen med næringssjefen i Arendal kommune kalte inn til et møte for å høre hvem som ønsket å bidra, og å samle gode innspill til hvordan man kunne få dette til.

Etter et allmøte der mange kom på banen, ble det satt sammen en arbeidsgruppe bestående av en rekke dyktige og kreative mennesker. Disse jobbet tett sammen for å lage programmet og invitere gjester. De klargjorde for eventen, og etter mange søvnløse netter i slutten av august fikk man avholdt det første TEDxArendal eventen. Eventen ble en umiddelbar suksess.

11926412_10207143452482456_365638878_oMen hva er egentlig TEDx?
De finurlige bokstavene (TED) kommer fra 80 tallet da en konferanse rundt «Technology, Entertainment & Design» fant plass i USA. Konferansen fokuserte på å samle de smarteste menneskene på sine fagområder til å fortelle om sine nye ideer. Etter mange år der man ble stadig bedre på å finne fantastiske mennesker som med sine syn og tanker kunne inspirere alle rundt seg – fant disse foredragene senere veien til Internett. Omtrent over natten ble dette en kjempestor hit!

I dag er nettstedet www.ted.com en av verdens mest besøkte nettsider med et knippe på cirka 2000 klipp av utrolig inspirerende mennesker i tillegg til kule konsepter, ideer, tanker og diskusjoner. Et foredrag kan vare alt fra 5 til 15 minutter og tanken er ikke å gå i dybden på alle ting, men å rett og slett gi publikum innsikt og fortelle om et tema man til vanlig ikke leser om, men som man mest sannsynlig vil pirres av.

«Men hva handler det om?…»
…spør ofte folk – svaret er vanskelig å gi, men det enkleste er å si at det handler om alt mulig! Det er også nettopp det som gjør det så spennende. Om man studerer eller jobber med arkitektur, kan man svært mye om fagfeltet sitt. Man har hørt om det meste før, og snakker faget sitt stort sett hele tiden.

Men det er så utrolig mye artig som skjer innenfor andre fagområder. Helse, utdanning, filosofi, verdensrommet, dyreverdenen med så mye mer. TED kan handle om alt fra hvordan kroppsråket vårt påvirker oss, til hvordan vi skal redde verden, og det er nettopp dette som gjør det til bra næringspolitikk, mener Kåre Andersen i Arendal kommune.

Kåre er den som har lisensen på TEDxArendal, og «TEDx» er en uavhengig og lokal variant av TED, som kjøres rundt om i hele verden. Her trekker man ofte fram de gode lokale ideene og menneskene, samtidig som man blander det med inspirasjon og læring utenfra. Vi vet også at når ulike fagmiljøer møtes under samme tak, begynner spennende ting å skje. De hjelper hverandre, skaper nye nettverk, og deler nye historier og opplevelser med hverandre. TEDx er et unikt og flott konsept som sørger for at mennesker blir inspirerte. I spissen for dette samarbeidet står Arendal kommune, og det er også her arrangementet avholdes – en gang årlig.

11923494_10207143453522482_390973169_o

Så langt har TEDxArendal blitt avholdt 3 ganger. I 2013 hadde man en mindre event i Arendalsuka, der 130 mennesker samlet seg for å overvære foredrag om alt fra musikkbransjens utfordring innenfor streaming, til hvordan demente kan få tilbake funksjon ved hjelp av musikk. Man snakket om flyplassers forvandling fra transportstopp til handlegater, og fikk se nydelige bilder fra en fotograf som maler med lys. Eventen ble så godt mottatt at både politikere, næringsliv og ikke minst publikum sa at «dette vil vi ha mer av!». Etter en mindre event på høsten som fokuserte på kvinner og innovasjon, tok planleggingen fatt på TEDxArendal 2014. Man flyttet til den største salen man kunne finne i fylket, og begynte arbeidet med å lage en robust organisasjon som kunne produsere en av Skandinavias beste TEDx eventer.  Nok en gang svarte showet til forventningene og ble så godt mottatt at det ble det største arrangementet under Arendalsuka i 2014. Over 750 plasser ble solgt ut – og på slutten ble folk værende igjen for å diskutere det de hadde sett og møte talerne.

TEDxArendal vokser i dag videre og har begynt å inkludere mer workshops, sideeventer og spre seg til å være en 2-dagers event der folk fra hele regionen kommer sammen, møtes, mingler og skaper nye ideer og nye bånd. Har du ikke deltatt på en TEDx event før anbefales det å sikre noen billetter til årets event som går av stabelen 23. september i Arendal kulturhus. Billetter kan kjøpes på kulturhusets websider, der det oppfordres å følge med på TED sine Facebook sider eller websider for beskjed når billettsalget starter.

– Vi har sterk tro på at årets event vil bli nok en fantastisk kveld, som går inn som et sterkt minne hos mange. Og om man er en fremoverlent og entusiastisk sjel er det også fortsatt mulighet til å delta i Sørlandets «kuleste klubb» og bli en ekte TED-frivillig som hjelper til med arrangementet på den måten man kan best. Ta i så fall kontakt med oss på Facebooksidene våre.

TEDxArendal er et arrangement som i sin helhet går på engelsk, for også å gi alle våre internasjonale innbyggere muligheten til å også delta.

Vi sees der!

Vennlig hilsen – 
Ole Åkre 
Main coordinator TEDxArendal 2013/2014

Tekst: Ole Åkre

Bilder: Ole Åkre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.