Nedslitt teater skal bli et studentmekka

Nedslitt teater skal bli et studentmekka


Nedstøvet og lite brukt er kjenningsmelodien som gjerne brukes om gamle Agder Teater de siste årene. Nå svis det av med både menneskelig og økonomisk kapital for at bygget igjen skal skinne for Kristiansands innbyggere.

At bygget bærer på mye historie eksisterer det liten tvil om når vi vandrer fra den ene scenen til den andre. Setene er gjennomslitt, lyset nekter å skru seg på og gulvet er nær å falle fra hverandre. Men, det er ikke det nyansatt daglig leder Kjetil Nordhus påpeker når vi vandrer rundt i det store lokalet i starten av sommerens fellesferie.

 

Gamle Agder Teater i Kristiansand sentrum, framtidig student- og litteraturhus
Gamle Agder Teater i Kristiansand sentrum, framtidig student- og litteraturhus

 

Solgt som studenthus

Med store armer og bærende stemme roper han nærmest ut om improteater, studentrevy, debatter og musikkfestivaler. For å nevne noe. Ambisjonene er ikke mindre enn at han på maskinen hjemme har et ark med drøyt hundre ideer han vil sette til livs. Så gjenstår det å finne ut hva som er mulig og hva folk vil ha.

Det gamle bygget rett overfor kinoen har stått forholdsvis tomt siden 2011. Da flyttet teateret sin base til moderne Kilden på Odderøya. Siden har huset vært en verkebylle for Kristiansands politikere. Kun sporadisk har det blitt brukt som øvingsområde og andre prosjekter som for det meste har flydd under radaren. Riving ble diskutert, men ideen ble skrotet da den utvendige fassaden ble gjort verneverdig. Universitetet takket i fjor nei til å kjøp, da drift- og renoveringskostnadene ville bli for høye, men i mars kom Kristiansands Næringsselskap på banen. Teaterbygget og eiendommene rundt ble solgt for 21,5 millioner, mot at det bygges om til et student- og litteraturhus. Siden har også nabo og Caledonien-eier Endre Glastad kjøpt seg inn på eiersiden, i håp om å skape et levende kvartal.

At byens studenter skulle få et tilbud i sentrum var en av grunnene til at byens folkevalgte sa ja til salg. Fra før av har studentene Østsia ved universitetet. Denne studenpuben har derimot ikke samme potensial til å huse like store arrangementer og artister med kapasitet til rundt 350 gjester. Dessuten ligger den en god busstur unna sentrum og appelerer lite til studentene ved de utdanningsinstitusjonene som ikke er UiA.

Samlingspunkt

Før fellesferien ble nevnte Nordhus engasjert og startet i august offisielt sitt virke som eneste ansatt i gamle Agder Teater. Den tidligere Surf- og Sørveiv-lederen erkjenner at det er en enorm oppussingsjobb som må til før bygget når sitt potensial. Samtidig varsler han streng prioritering av det som er «viktig». Terskelen for å skape noe på huset skal være lavest mulig, da må også prisene være lave, mener Nordhus.

– Dette skal ikke bli en kopi av Kilden, slår han bestemt fast.

Samtidig svarer han at han tar mandatet om å gjøre bygget til et studenthus på dypeste alvor.

– Jeg kan ikke tvinge studenter til å ta huset i bruk, men vi kan involvere studenter, og legge forholdene til rette for for at huset besøkes. Dette kan delvis gjøres med å ha en appelerende prispolitikk, med billigere billetter, mat og drikke for studenter. Men jeg tror ikke det er nok. Og der er min filosofi at «to for én» er vel og bra det, men det skal ikke være vår salgsplakat inn mot studentmassen. Vi vil skape et samlingspunkt hvor studenter kan komme sammen. Unge mennesker som vil være med å skape noe, med ulike ambisjoner bør finne en møteplass her inne.

 

Kjetil Nordhus er ansatt med mandat til å gjøre gamle Agder Teater (midten) til et student- og litteraturhus.
Kjetil Nordhus er ansatt med mandat til å gjøre gamle Agder Teater til et student- og litteraturhus.

 

Frivilligdebatten

I bygget råder han nå over en hovedscene, hvor salen per nå er fylt med seter og takhøyden er majestetisk. Dessuten er det to mindre scener, som kan brukes til klubb, bar, konserter, debatter, teater og andre påfunn. Mellom scenene går ganger med flere tilhørende rom, backstageområder, sminkerom, lager og lignende som kan tas i bruk på ulikt hvis. Ved inngangen, bedre kjent som foajaéen er det ønske om bar/kafé og matservering. Her er det også ambisjoner om ulike avlukkede områder hvor studenter og andre kan ha midlertidige arbeidsstasjoner. Målsettingen er at bygget skal holde åpent til 02.00 syv dager i uken. Potensielt kan gamle Agder Teater huse godt over tusen mennesker. Dessuten fulgte nærliggende eiendom med på kjøpet. Nordhus håper at flere studentaktiviteter med tid vil ha fast tilholdssted i bygget.

Et diskusjonstema han trolig ikke kommer unna, og som en allerede har sett konturen av, er om studenter skal involveres i driften. I mai gikk en gruppe studenter sammen og dannet studentforeningen Studenthus til sentrum. Styret består i stor grad av studenter med tilhold i Stiften, og vil jobbe politisk mot å få et studenthus i sentrum.

Leder John Henrik Thorvildsen er kategorisk på at de ønsker et frivillig drevet hus, hvor studenter sitter i ledelsen.

 

Leder Jon Henrik Thorvildsen og nestleder i studentforeningen Studenthus til sentrum ønsker at huset skal drives frivillig av studenter.
Leder Jon Henrik Thorvildsen og nestleder Henrik Sundøy i studentforeningen Studenthus til sentrum ønsker at huset skal drives frivillig av studenter.

 

For stort for bare studenter

– Slik det er nå, har ikke studenter et fast tilholdssted i sentrum og det er i sentrum studenter drar når de er ute. Vi mener at hvis vi skal ha økonomi til å ha studentvennlige priser og gode bookinger så må det være et hus tuftet på frivillighet. Hvor studenter jobber uten lønn, men har andre fordeler som sosial tilhørlighet og medbestemmelse. Det er den beste måten å få studenter til å føle tilknytting til et hus. Men om vi skal ha en frivillighetsmodell, så må studentene få bestemme selv, mener Thorvildsen.

Han ser for seg en modell, hvor et styre bestående av et flertall av studenter sitter som øverste organ. Fra der kan huset ha mennesker som er administrativt ansatt, selv om driften i størst mulig grad vil være frivillig. Huset skal være åpent for alle innbyggere, og også kunne ha arrangementer rettet mot andre deler av befolkningen. Studentaktivitet skal uansett alltid ha førsteprioritet.

– Mer enn 8.000 studenter vil ha tilhold i Kristiansand i studieåret som kommer. Jeg tror det er fullt mulig å rekruttere nok studenter til å drifte huset, sier han.

Daglig leder Kjetil Nordhus hadde tidlig i sommer et møte med studentene. Til Unikum er han klar på at den modellen som er foreslått, ikke er aktuell.

– Jeg har tenkt mye på hva et studenthus er og hva et litteraturhus er. Om jeg skal være ærlig så tror jeg dette huset er for stort til at det bare kan være studenter her. Jeg har ingen planer om å være avvisende overfor et spennende initiativ, for de sitter på gode tanker. Det jeg tror er at det finnes ulike måter å gjøre dette på, men at vi ikke er helt «der» ennå. Vi må snu dette til en utfordring, hvor vi sammen kan finne en løsning som er ideell for alle parter, sier han.

Han trekker frem at ulike studentgrupper kan ha driftansvar for deler av huset, eller prosjekter, som eksempel på hvordan man potensielt kan involvere studenter. Utover det vil huset ha betalte ansatte, men han utelukker ikke at det også vil være noen frivillige engasjementer etter en stund.

– Vi vil ha profesjonelle betalte ansatte i huset, fra bartendere til teknikkere. Mange av disse skal være studenter, påpeker han.

Tekst og foto: Matias Smørvik

 

Les også:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.