10 tips: Slik overlever du på studentbudsjett

10 tips: Slik overlever du på studentbudsjett


Sliter du med å få endene til å møtes med stipendet du har fått? Du er ikke alene, skal vi tro forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

studentbudsjett

En undersøkelse Ipsos MMI har gjort for DNB, viser at kun ni prosent av alle studenter synes stipendet er nok for å holde økonomien gående. For de fleste blir dette stramt, og flere føler seg nødt til å skaffe sommer- eller deltidsjobb for å kunne dekke utgiftene.

Ifølge Sandmæl, som er kjent fra blant annet TV-programmet Luksusfellen og som til daglig jobber som forbrukerøkonom i DNB, burde studenter se seg om etter en deltidsjobb ved siden av studiene.

– Første måned i et semester får man en god del støtte. Husk på denne, for disse pengene kan hjelpe deg som student ut gjennom året, eller over sommerferien som ikke gir deg noen spesiell støtte. Hvis du trenger en jobb, kan det være lurt å høre med campus, for eksempel ved å sitte i studentinformasjonen eller ved å jobbe på biblioteket.

Du kan også holde utkikk etter mindre jobber som å sitte barnevakt, måke snø eller hjelpe til med oppussing eller andre små prosjekter, sier hun til Unikum. Samtidig mener hun at det er viktig å begrense forbruket, for å unngå å gå på en smell.

– For å unngå dyre impulskjøp i kantinen bør du sette opp en ukentlig matplan. Sett gjerne av litt tid til å kartlegge hvilke tilbud de ulike matbutikkene har den uken. Det kan også være lurt å kjøpe store pakninger i stedet for små, og heller fryse ned. Ofte er kiloprisen mye høyere på små pakninger enn store.

Få studenter velger å ta seg tid til å sette opp budsjett. Men den timen du legger i dette arbeidet kan vise seg å være den mest lønsomme timen gjennom hele semesteret.

– Gjennom studiene blir man gjerne vant med å planlegge. Det samme gjelder for økonomien, den må planlegges, slik at du ikke bruker penger i blinde. Sett derfor opp et budsjett i nettbanken slik at du til enhver tid har kontroll over både inntekter og utgifter. I budsjettet setter du opp inntekt og utgiftene dine.

Tekst og illustrasjon: Silje Fjørtoft

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.