River ut kupongene – kaster resten i søpla

Processed with VSCO with hb2 preset

River ut kupongene – kaster resten i søpla


UiA-studenter sto nærmest i kø for å sikre seg gratis studentkalender ved studiestart. Men for et flertall av studenter havner den i søpla før en enkel avtale er skrevet opp.

Kalenderen er nemlig fylt med flere rabattkuponger som gir gunstige tilbud i Kristiansand. Vi i Unikum ønsket å få en pekepinne på hvor mange som faktisk tok i bruk kalenderen. Etter å ha spurt 20 tilfeldige studenter i kantina på campus i Kristiansand, finner vi at 16 av dem som tok kalenderen ikke har brukt den til annet enn å rive ut kupongene.

Processed with VSCO with hb2 preset

Gigantisk opplag

– Jeg har kun brukt kupongene, ikke kalenderen, sier en av spurte. Også kommunikasjonstudent Rebekka Hauge Økland (20) forteller i september at kalenderen hennes så langt ikke har blitt brukt til det den er laget for: En oversikt over, og planlegger for semesteret.

Studentkalenderen er et tilbud som har blitt gitt til norske studenter ved skolestart siden begynnelsen av 1990-tallet, et tilbud som kom på banen noen år etter Elevkalenderen gjorde sin fremmarsj i norske skoler i 1988. Boken fungerer i tillegg til å være en planlegger for semesteret også som et kuponghefte med ulike tilbud rettet mot studenter og deres handlevaner i nærområdet. Studentkalenderen hadde i år et opplag på 102.000 eksemplarer med hele 12 ulike lokale varianter, i tillegg til at det også ble trykket opp 173 000 lignende kalendere for elever ved videregående skoler.

På Universitetet i Agder gikk kalenderne som varmt hvetebrød på STA sin stand ved studiestart. UiA mottok til sammen 5.000 studentkalendere fordelt likt på begge campus, og det ble raskt klart at etterspørselen var for stor til å mette behovet. Første skoledag gikk STA-standen i Kristiansand tom for kalendere, men fikk tak i nye den påfølgende dagen.

 

Ønsker boikott

Det er et kjent fenomen blant studentene at mange av disse kalenderne til slutt ender i søppeldunken, og det kan da stilles spørsmål til om ikke de ressursene som brukes på å trykke opp studentkalenderne kan brukes på en bedre og mer miljøvennlig måte. Framtiden i våre hender er blant dem som ønsker kalenderen bort fra Norges universiteter i dagens form.

– Det første som slår meg er at dette er en gammeldags måte å kommunisere på. De aller fleste har kalendere på mobiltelefonen, og sånn sett er det en ganske unødvendig produksjon. Kalenderbøkene koster både skog og klima for ressurser. Jeg tviler ikke på at dette er lønnsomt for både de som produserer og for dem som annonserer i kalenderene, men noe særlig godt studenttilbud tror jeg ikke det er, sier leder Arild Hermstad.

Han mener det er en uting å kombinere rabattkuponger med kalenderbøker, og at miljøbelastningen blir ekstra stor når kalenderen gis vekk gratis. Han oppfordrer studenter til å boikotte boken, om man kun er interessert i rabattkupongene. – Dette er en unødig masseprodusert trykksak, som i liten grad treffer målgruppen og som tilsynelatende bare lages av gammel vane. Litt på samme måte som telefonkatalogen. Dette kommer til å fortsette frem til studentene selv velger å si nei til et produkt de ikke bruker, sier Hermstad.

 

– Har fokus på miljø

Torstein Solheim, daglig leder i Det Skandinaviske Medieselskapet AS som er produsent av Studentkalenderen 2016, sier til Unikum at tanken på å gjøre Studentkalenderen hundre prosent digital absolutt har vært der. Det Skandinaviske Medieselskapet AS lever i den samme, tøffe verdenen som medienorge ellers også gjør, og han mener at debatten om at alt skal digitaliseres er en omfattende debatt, som omhandler mye mer enn bare Studentkalenderen.

– Vi har så klart vært inne på tanker som dette, men om hele verden skal omstilles til å bli digital, vil man ende opp med et rart samfunn hvor ingen skriver. Med studentkalenderen gir vi folk et verktøy til å vedlikeholde dette med fysisk skriving, og vi hjelper dessuten folk med å organisere hverdagen sin.

Når det kommer til at kalenderne ofte kastes, sier Solheim at dette er trist, men at man alltid må regne med noe svinn i en sånn type produksjon.

– Det er altfor mye å forvente at en slik type gratisprodukt, som Student- og elevkalenderen er, skal bli brukt av alle som plukker den opp, sier han. Han sier videre at de er opptatt av at absolutt alle bøkene de produserer skal bli gitt ut til universiteter og høyskoler, og ikke ligge og slenge i deres lokaler. Solheim har selv besøkt fabrikkene hvor bøkene produseres, og hevder at fabrikkene imponerer når det gjelder å begrense klimautslipp.

– Produksjonen av det store opplaget til Studentkalenderen 2016 setter fokus på miljø og bærekraftighet. Kalenderen trykkes på de mest miljøvennlige trykkeriene i Europa, hvor papiret som blir brukt er nordisk, kortreist og i tillegg laget av bærekraftig trevirke. De går også i null i energiregnskap, blant annet fordi varmen fra fabrikken blir brukt til å varme opp husstander og leiligheter i nærheten, sier han.

 

Processed with VSCO with hb2 preset

 

Vil fortsette å dele ut

STA-leder Kai Steffen Østensen, som selv delte ut mange kalendere under studiestarten, understreker at det kan være en miljøutfordring at man produserer et større omfang av kalendere enn det som blir brukt, og som for mange kun blir plukket opp for kupongene.

– En mulig løsning kunne være å gi studenter kuponger på nett, for de studentene som kun vil ha en kalender for nettopp dem. Utover det bør man ha mulighet til å kunne få en kalender, men kanskje man skal kutte på det fysiske antallet kalendere man faktisk får tilsendt, sier han. Han vil likevel at tilbudet om en gratis studentkalender skal være til stede for de som ønsker det.

– Kalenderne kommer gratis inn til STA, så vi bruker ingen ressurser på å ha dem, bortsett fra å dele dem ut under studiestart. Personlig synes jeg det er synd at kalenderen for mange ikke blir tatt i bruk, men for de som bruker den er det bra at vi kan være med å bidra til enda et verktøy som gjør studenttilværelsen lettere.

 

Sparer penger

Blant dem som har tatt kalenderen i bruk finner vi barnehagelærerstudentene Martine Walvik (20) og Stine Frikstad (22) ved Universitetet i Agder. De er godt fornøyde med å ha Studentkalenderen som et tilbud. De mener kalenderen er oversiktlig og grei, og de bruker den på daglig basis for å skrive ned avtaler og planlegge studenthverdagen.

– Det er et veldig godt tilbud i og med at den er helt gratis. Det ville kostet oss mye om vi skulle kjøpt en kalender ellers, også fungerer jo Studentkalenderen veldig bra, sier Frikstad.

Når det kommer til at mange studenter kaster kalenderen, er barnehagelærerstudentene enige om at dette er veldig uheldig både for miljø, og ikke minst for andre studenter. De mener at å ta en kalender kun for kupongene uten tvil er veldig unødvendig, fordi man i teorien tar en kalender bort fra noen andre som kanskje ønsket seg en.

 

Tekst: Ine Rossebø Knudsen, Nora Nussle Torvanger, Matias Smørvik
Foto: Tobias Hole Aasgaarden

 

Les også:

Blærete belærende om miljø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.