Innlegg: Sviktet parlamentet de undertrykte?

Fotografiet viser en ung gutt i den sharawiske byen Dakhla City. Foto: Evan Schneider

Innlegg: Sviktet parlamentet de undertrykte?


Kommentar

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Fotografiet viser en ung gutt i den sharawiske byen Dakhla City. Foto: Evan Schneider

Unikum publiserte i februar en lederartikkel skrevet av Matias Smørvik, hvor studentparlamentet for 2016 ble kritisert for ikke å ha signert en avtale med UESARIO og Støttekomiteen for Vest-Sahara. Det menes fra avisen sin side at parlamentet hadde en sjanse til å ta et standpunkt og vise at vi støtter ytringsfrihet og rett til utdanning.

Studentpolitisk er det nasjonalt fastsatt at norske studenter støtter Vest-Sahara sin kamp for avstemming om uavhengighet. NSO (Norsk Studentorganisasjon) har en resolusjon på dette og sender også studenter ned til området.

Som parlamentsmedlem, nå og da, så mener jeg at parlamentet tok den rette avgjørelsen. Avtalen som ble foreslått var ikke en uttalelse om støtte, men en forpliktelse om en årlig utveksling mellom Algerie og Norge. Annethvert år skulle representanter fra STA dra til Algerie for å snakke om organisasjonsstruktur med UESARIO, sammen med parlamentsmedlemmer fra Universitetet i Bergen og Oslo og støttekomiteen for Vest-Sahara. Samarbeidet skulle også gå på å rette politisk søkelys på konflikten.

UESARIO er ungdomsorganisasjonen til opprørsgruppen Polisario Front som står for uavhengighet for Vest-Sahara. Undertegnede mener at dette går langt utover hva STA har som oppgave. Flyktningleiren i Algerie har mer behov for hjelpearbeidere og journalister til å belyse situasjonen.

Det er usikkert hvordan turen ville blitt finansiert, men det er ikke å legge skjul på at STA allerede koster mye penger. I løpet av høsten 2016 og våren 2017 har STA fått til sammen en fjerdedel av velferdsmidlene til drift som fordeles på 44 studentaktiviteter på Agder. STA er også ekskludert fra de allmenne reglene for hvordan driftsmidler blir fordelt, så persontransport, sosiale/faglige arrangementer og mat blir dekket. I tillegg fikk STA cirka 1,9 millioner kroner fra universitetet i basisbevilgning for 2017 til et frikjøpt styre og sekretær.

Kim Richard Henden Klem

STA bør være forsiktig med hvor mye midler de bruker av velferdstilbudet. Unikum har selv publisert saker angående tildelingen av studentsosiale midler, både innen investering og drift. Det er trangt om pengene.

Når det gjelder støtte til de undertrykte så mener jeg at parlamentet gjorde noe mye mer fornuftig. På parlamentsmøtet i mai 2016 vedtok parlamentet at UiA sine studenter nå blir oppfordret til å betale 40 kroner (tidligere 30 kroner) til SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) som en del av semesteravgiften. SAIH har arbeidet med kampanjer for Vest-Sahara de to siste årene og har laget reflekterte rapporter angående hva som kan gjøres og hvordan situasjonen er. Disse to årene har UiA sine studenter til sammen betalt opp til 1,6 millioner kroner for arbeidet SAIH gjør for Vest-Sahara.

Jeg mener at SAIH sitt bruk er til bedre formål enn at STA har turer til Algerie. SAIH har erfaring og organisasjonsstrukturen for hjelpearbeid og kan bruke pengene mye bedre. SAIH kan nå drive internasjonalt arbeid med årlig opp til en kvart million kroner mer fra UiA sine studenter til arbeid mot undertrykkelse. Dette virker mer fornuftig enn at studentene skal betale for STA-turer til Algerie.

Tekst: Kim Richard Henden Klem
Representant i studentparlamentet, fakultet for teknologi og realfag

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.