Unikum digger «Jeg vil vaske verden ren»

Unikum digger «Jeg vil vaske verden ren»


Vis du er av typen som sjelden går på teater er dette den ene forestillingen du burde få med deg i år. Historien om Halldis Negård Østbye er ikke den mest kjente andre verdenskrig-fortellingen, men allikevel en veldig aktuell en.

Stykket som har sin siste oppsetning på Kilden 21. oktober er utrolig sterkt. Det er lett å trekke paralleller til dagens flykningeproblematikk og fremmedfrykt. Teatersjefen Amalie Nilssen skriver i programmet at grunnen til at de setter opp stykket er at ”når vi ser tegn til dehumanisering av våre medmennesker, må vi være våkne […] I et ønske om at dette kapitelet i historien vår skal forbli nettopp det: Historie.”

Historien starter i 1933, En allerede veldig engasjert kvinne blir med mannen på et av Nasjonal Samlings møter, hvor lederen for partiet Vidkun Quisling snakker. Hun blir bergtatt og melder seg straks inn i det ferske partiet hvor hun blir Quisling sin sekretær. Derfra jobber hun seg oppover og vi får se henne utvikle en sterk antisemittisme.

Forestillingen er egentlig en del to av totalt tre andre verdenskrig-forestillinger som manusforfatter Marius Leknes Snekkevåg har skrevet. Men det er ikke slik at du må ha sett alle for å henge med. ”Gjerningene til Halldis var grusomme, men hun var ikke ond, hun var ikke et monster[…]”. Skriver Snekkevåg i programmet. Dette kommer godt frem i stykket. For selv om tingene Halldis sier underveis er hårreisende kan man ikke annet enn å føle omsorg for denne damen. Hun er en sterk kvinne fremfor sin tid og med en tung oppvekst bak seg får vi nesten litt lyst til å heie på henne.

Linn Løvvik som spiller Halldis er på scenen hele tiden og gjør en fantastisk skikkelse av Halldis. Steffen Mulder spiller Quisling, ektemannen til Halldis, Peter Østbye spilles av Lars Emil Nielsen og Quislings kone, Maria spilles av Anna Dworak. Selv om disse rollene er en del på scenen med Halldis ser vi ikke noe mindre av Ina Maria Brekke, Ulrik Waarli Grimstad og Ann Ingrid Fugletveit-Mortensen som alle har litt forskjellige roller og er med på å lage et fantastisk sceneshow du sent vil glemme.

Tekst: Mia Wright

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.