Filmanmeldelse: Spacewalk

Filmanmeldelse: Spacewalk


1965: Sovjetunionen leder fortsatt romkappløpet, men nå bare med uker.

Romfartsprogrammet i kommunist-staten er på bristepunktet etter suksessen med å få Gargarins kapsel i bane rundt jorden. Neste mål er å sende en kosmonaut utenfor romkapselen på romvandring kun fortøyet gjennom en livlinje til romskipet.

En prototype med sluse for romvandring kalt Voskhod 2 har blitt skutt opp ubemannet og brant opp I atmosfæren. Forskere, testflygere og ingeniører dør av søvnmangel, arbeidsuhell og stressrelaterte hjerteanfall.  Alexey Leonov og med-kosmonaut Pavel Belyayev vet at de har liten sjanse til å overleve og er likevel klare for å bli de første til å vandre i verdensrommet. Dette er sann historisk thriller om deres ferd.

Hjerte i halsen i en hel time. Ytterst på stolen. Høy puls. Russland har klart å produsere en fantastisk kino-opplevelse. Ja, denne filmen er Russisk men den skjuler ikke propagandaen eller problemene som var i Sovjetunionen. Stalins utrenskninger, falske nyheter og sensuren blir alle belyst. Skuespillerne klarer å få frem at det er enkelte ting man er tvunget til å gå med på, de kan ikke snakke fritt og ledelsen bryr seg lite om annet enn å beholde ledelsen over kapitalistene i USA. Likevel er den noen scener som er litt flate og noen klisjeer. De ødelegger heldigvis ikke filmen for mye.

Effektene er gode. Ut ifra det jeg har lest meg frem til holder de seg nærme til den virkelige historien og alle detaljene om det som gikk galt under romferden. Flere av konsulentene til filmen er kosmonauter som var med på liknende ferder i samme fartøy. Noen karakterer er blitt slått sammen fordi vi ikke kan forholde oss til for mange mennesker på bakken uten at det bryter spenningen flere hundre kilometer over jorden. Familiedramaet og kjærligheten holdes til et absolutt minimum.

Elefanten i rommet: Dette er en film fra et land i øst som ikke akkurat er kjent for å være snill med journalister og minoriteter. Du må selv ta en avgjørelse om du støtter det nåværende regimet gjennom å se denne filmen. Propaganda er den definitivt ikke. Likevel er den laget med midler fra Kreml. Terningkastet er basert utelukkende på filmens kvalitet og hvor underholdende den er.

Dette er utvilsomt en av de beste historiske filmene om romkappløpet og pionerene som tok steget ut i verdensrommet.

Anmeldt av: Bastian Wiik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.