Månedens ord: Spiggent

Månedens ord: Spiggent


Det er når vinden suser og snøføyka pisker at man må finne frem lokale ord for virkelig å sette fingeren på hvor jævlig det er. Spiggent er Agder-dialektens ord på når vinden virkelig biter i øreflippene, slik vintervinden fra Sibir har gjort den siste uken av februar. Men lokale uttrykk for jævlig vær er ikke et særtrekk på sørlandet, noe firmaet Litt Norge har utnyttet seg av med sitt produkt dialekttempen. Det er dog ikke alle som har like gode dialektord, så jeg låner gjerne av sør-trønderne med sin blæsint, eller fra Røros med huggubuver.

Min favoritt, som passer bra i vær-utsatte tider, er Gudbrandsdalens austyrju. Nemlig sur vind fra øst.

Tekst: Roar Frivold Skotte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.