Anmeldelse: «Shoplifters»

Bilde: Aoi Pro Inc.

Anmeldelse: «Shoplifters»


ANMELDELSE

Originaltittel: Manbiki kazoku
Sjanger: Drama
Regi: Hirokazu Koreeda
Medvirkende: Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka
Norgespremiere: 18 januar 2019

Handlingen i filmen er satt til Tokyo, Japan, og tar oss med inn i hjemmet og hverdagen til en tilsynelatende helt vanlig familie på fem. Vi møter foreldrene til Shota, tanten og bestemoren hans. Familien bor trangt og strever med å få endene til å møtes. Shota og faren driver aktivt med butikktyveri på si, og Shota blir lært at det bare er barn som ikke er heldige nok til å få hjemmeundervisning, som blir nødt til å gå på skole.

En kveld de er på vei hjem fra et vellykket butikktyveri, går de forbi en liten jente som er utelåst på en veranda og som fryser i kulden. De bestemmer seg for å ta med seg jenta hjem, og det skal vise seg å være starten på et varmt vennskap mellom familien og den lille jenta.

Iblant er det bedre å velge sin egen familie

Filmen utfordrer alle normene som skal til for å være en lykkelig og velfungerende familie, og beviser gang på gang at det ikke er hvordan du bor, men hvem du bor med, og hva du gjør med det du har som teller. Og er man heldig, kan man være med å forme sin egen skjebne.

Kanskje båndet blir sterkere når man velger dem selv?

Filmen lar seerne sitte igjen med spørsmålet: Er virkelig blod alltid tykkere enn vann? Denne merkelige familien på seks, vil varme hjertet ditt, og tårene vil renne. Man blir godt kjent med karakterene i filmen, og man kan ikke la være og undres over hvordan mennesker som bare har det ytterst nødvendige, kan leve på en slik bekymringsløs og lykkelig måte. Utover i filmen droppes det likevel små hint om at dette kanskje ikke er en helt vanlig familie, og avsløringene som kommer frem til slutt vil overraske deg.

Terningkast 5

Anmeldt av: Martha Simonsen

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.