Kristiansand Symfoniorkester presenterer «Ung Klassisk 2019»

UiA-studentene Enxhi Vogli (t.v.) og Redi Shypheja (t.h.) briljerer på scenen. Foto: Kilden

Kristiansand Symfoniorkester presenterer «Ung Klassisk 2019»


Dirigent: Eva Ollikainen
Solister: Redi Shypheja, fiolin – Enxhi Vogli, piano
Spilles: Fredag 15. mars 2019 i konsertsalen på Kilden

Jeg vil gjerne begynne denne anmeldelsen med et lite utsnitt av programmet til kveldens konsert av cellist Jasper Havelaar for å sette kveldens konsert i perspektiv: «Kanskje det er akkurat denne kombinasjonen av stridbarhet og sårbarhet som gir en ung solist en helt egen uttrykksfullhet, uavhengig av eventuelle mindre tekniske ufullkommenheter. Og er det ikke nettopp de mest fengslende solistene som klarer å røkte disse to kvalitetene senere i livet? Stridbar og sårbar som selve livet.»

Det som gjorde denne konserten så spennende og fantastisk var nettopp det at vi fikk besøk av to begavede artister som hver fikk fremføre et stykke på sitt hovedinstrument sammen med Kristiansand Symfoniorkester. Førstemann ut var Redi Shypheja, født i Tirana, Albania, som begynte med fiolinundervisning allerede som seks år gammel og som har opptredt som solist med flere orkestere og fått god erfaring som orkestermusiker. Fra 2017 har Redi Shypheja gått på masterstudiet ved Universitetet i Agder, der han studerer fiolin med Adam Gruchot. Opplevelsen for meg som musikkentusiast å se en jevnaldrende fremføre «alene» foran så mange mennesker var ubeskrivelig. Jeg tenkte bare hvor spent han må være av å stå der og fremføre, men samtidig så fantastisk det må ha følt både under, og etter fremføringen for han. Redi fremførte «FIOLINKONSERT nr. 1, g-moll, op. 26» av Max Bruch.

Etter pausen og alle var satt ned så vi at nå stod det mitt på podiet, et stort svart Steinway & Sons piano med gullfargede interiør som vi ventet i spenning skulle bli komplett med noen
som spilte på det. Da kom Enxhi Vogli ut, den andre solisten i kveldens konsert. Enxhi er født i Tirana, Albania og hun begynte å spille piano da hun var syv år og har vunnet flere førstepriser, iblant annet «Duo Piano Epta» tre år på rad og har opptrådd som solist med Albanias største symfoniorkester. Hun studerer også på Universitetet i Agder, der hun avslutter sine masterstudier med professor Sveinung Bjelland. Enxhi fremførte «PIANOKONSERT nr. 1, g-moll, op. 25» av Felix Mendelssohn. Det var en helt fantastisk opplevelse. Ikke bare at spillingen hennes var utrolig imponerende sånn helhetlig, men det er første gang jeg har hørt på en profesjonell pianist fremføre live, og det var uvirkelig for meg. Du kunne se at hun eide stykket hun spilte, og det var veldig fint å høre på samklangen mellom pianoet og orkesteret.

I kveldens konsert var finske Eva Ollikainen gjestedirigent for KSO, og som det stod beskrevet i programmet, er jeg helt enig i at dette er en person med smittende entusiasme og eleganse. Jeg kan ikke rutinene for hvor mye øving som skjer med en gjestedirigent og orkesteret i forkant av en konsert, men ut fra det jeg så i konserten, så jeg en dirigent som hadde et godt samhold med orkesteret og som tok seg flere ganger tid til å se på solistene mellom spillingen deres, smile til dem som en slags «du er gjør en sykt bra jobb, dette er kjempebra!» Og det er alltid fint å se god stemning på podiet mellom alle artistene. Det smitter veldig på oss som publikum!

Avslutningsvis vil jeg rette en kommentar til Enxhi og Redi om de skulle tilfeldigvis lande på denne anmeldelsen: Tusen takk for en fantastastisk opplevelse! Om jeg noen gang møter dere
forbigående på UiA vet jeg ikke om jeg ikke klarer å la være å spørre dere om en autograf! Utrolig stilig at slike begavede mennesker studerer her på UiA i Kristiansand! Masse lykke til videre, og håper Kilden, og ellers Kristiansands befolkning får oppleve deres opptreden en gang igjen i fremtiden!

Tekst: Remi Arefjell Hayek

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.