Rektor besvarer deres spørsmål

Sunniva Whittaker, rektor ved UiA

Rektor besvarer deres spørsmål


1: In its effort to secure a reputation at the international level, UiA has implemented ways to host more and more foreign students going as far this year as running an entirely English language bachelor’s degree. UiA, though, has made few or no changes to policy on inclusive language use in the university which has created uneven access to student activities, student politics, student representation, social events, mental health resources, academic resources, and even basic university functions such as using the library and understanding which doors are emergency exits.

My question is: how long will UiA continue to invite foreigners to study as a second class of students before policy and practice on campus actually treat them equal to national students?

UiA will be revising its language policy later this year. Some of the issues you address will be dealt with in that process. When it comes to student activities, these are organized by the Student association STA. I know that they are also looking into ways of including international students. This being said, we do have a lot of information in English already. There is an English version of our website and a Facebook page in English. We have global lounges on both campuses where international students can solicit help. I am not saying that we cannot improve the services offered to international students, but we do actually have quite a lot in place already. Another service we offer is Norwegian language classes. One of the great advantages of studying abroad is to be totally immersed in a different culture. Mastering foreign language is a great asset and may come in handy when you enter the labour market. In many parts of the world, multilingualism is widespread and the ability to juggle several languages is a great cognitive skill. I strongly recommend all international students to seize this opportunity to learn Norwegian.

2: Har dere gjort noen konkrete endringer i lys av STAs resolusjon om ikke-livssynsnøytrale bygg?

Begrepet livssynsnøytrale bygg er vanskelig, synes jeg. Snakker man om bygget i seg selv, symbolikk i bygget, livssynet nedfelt i utleieselskapets statutter eller eiernes livssyn? Og om det er eierne det er snakk om, hvor langt bakover i eierstrukturen skulle man gått for å se om det fantes spor av livssyn? Dessuten har alle et livssyn, også ateister og agnostikere. UiA er et statsforvaltningsorgan, og vi kan ikke og vil ikke diskriminere utleieselskap på bakgrunn av eiernes livssyn.

Det springende punktet ser for meg ut å være hvorvidt noen av våre studenter ikke føler seg velkommen i bygg på grunn av eiernes holdning til homofili. Det er flott at studentene engasjerer seg i denne typen spørsmål, og ingen skal være i tvil om at alle uansett både legning og livssyn er velkomne som studenter ved UiA.

Akkurat nå er vi i den situasjonen at store samlinger av mennesker ikke kommer til å være aktuelt på en stund. Dette spørsmålet kommer vi sikkert tilbake til når det en gang blir mulig igjen.

3: Er alle garantert tilbud om hjemmeeksamen?

Alle eksamener resten av dette semesteret som kan gjennomføres digitalt, blir gjennomført digitalt. Digital hjemmeksamen blir gjennomført på samme tidspunkt som tidligere planlagt dersom dette er mulig.

4: Du gikk til valg på mer makt til studentene. Hva har du gjort og hva gjøres annerledes for å støtte valgene til fakultetstyrene og Studentparlamentet i år?

Jeg gikk ikke til valg på mer makt for studentene, men på at studentene skulle bruke den makten de faktisk har! Valgdeltakelsen til studentparlamentet og til fakultetsstyrene er svært lav på UiA og på de andre universitetene i Norge. Den var også lav under rektorvalget. Dette ønsker jeg å bidra til å snu. Det vi har gjort i år, er å invitere leder av STA inn på ledermøter for å diskutere hvordan vi kan hjelpe studentorganisasjonen i valgprosessen. Det var stort engasjement fra alle fakultetene til å være med på dette, og det er blitt arrangert møter med linjeforeninger ol. for å øke interessen på fakultetene. Sammen med STA-ledelsen har vi tatt initiativ til å få laget videosnutter med kjente personer som kommer med appell til studentene om å bruke stemmeretten sin. Jeg så videoen med Martin og Mikkelsen i går, og den var kjempebra! Vi hadde planlagt å organisere en demokratiforelesning med ekstern foredragsholder for å sette studentvalget inn i en større demokrati- og medborgerskapssammenheng. Dette gikk i vasken på grunn av korona-krisen. Til neste år har vi planer om å få til en demokratiuke i forbindelse med valgperioden. Samtidig er det viktig å huske at dette er studentenes valg. Vi kan tilrettelegge, «nudge» og heie på dere, men avgjørelsen om å stemme eller la være, ligger hos den enkelte student!

Sunniva Whittaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.