Som voksne blir vi venner på flere premisser, enn som barn. Derfor vil suksessoppskriften på vennskap kreve at du blir bevisst din kommunikasjon.
De fleste av oss har søkt studier for å utvikle talent eller intellekt, eller eventuelt slå ihjel et år som ble alt annet enn vi planla. Bakgrunnen er egentlig likegyldig, for sammen skal vi utgjøre et nytt studentsamfunn. Studier kan være sosialt, men fordrer at en vet hvordan man skaper kontakt med andre og utvikler gode forhold. En no-brainer tenker du. Vell, ikke ta så lett på det, tenker jeg.
Jeg kom over en studie som hadde funnet at man slår seg til ro med nærmeste vennekrets etter fylte 25 år. Studien avdekker også at antall venner vil synke jevnt etter dette. Selv har jeg i motsetning til studien, nådd bunn for hvor mange venner det er mulig å vokse fra som tjuefemåring. Og med en overbefolket verden i kontinuerlig utvikling, nekter jeg å tro at forskerne hadde belegg nok for å hevde at det er realiteten til folk flest. Da tilbudet om studieplass på UiA kom, bestemte jeg meg for at denne sommeren, skal jeg vinne venner. Juni kom og jeg flyttet fra et etablert liv på Østlandet, til en tom hybel på campus. Nå ligger sommeren bak meg og jeg kan bekrefte at det har vært en suksess. Hvordan fikk jeg til det? Hvem som helst kan vinne venner i voksen alder – og jeg har oppskriften.
Suksessoppskriftens krav
Det er pandemiens år og de færreste av oss har vært så sosiale som vi pleier. Kanskje noen har oppdaget ensomhet. NRK skriver i en artikkel fra 2005 at forskning påviser en helsemessig gevinst som følge av vennskap. Påstanden støttes fjorten år senere i et tidsskrift, og oppsummerer psykologisk forskning som tyder på at vennskap forebygger opplevelsen av ensomhet og psykiske plager. Det er viktig å være klar over at som voksne blir vi venner på hakket fler premisser, enn som barn. Vi har etablert holdninger, verdier, interesser og bagasje, som infiltrerer atferden vår i samspill med omverden. Derfor vil oppskriften på vennskap kreve at du blir bevisst din kommunikasjon. Har du reflektert over hvordan du selv kommuniserer? Om ikke, er tiden kommet for å gjøre det nå. Jeg trenger ikke en bachelor i kommunikasjon for å fortelle deg at telefonen bør utebli i sosiale settinger, mens rett rygg og et smil kommer langt i enhver samtale. Likevel (med en bachelor i kommunikasjon) kan jeg fortelle deg at din atferd påvirker situasjonen, og at om du er bevisst den – vil vennskapsbygging bli en enkel sak.
Tre gode vaner
Enten du begynner et nytt semester, nytt studium eller har flyttet til ny by, vil du med disse prinsippene, eller vanene, vinne nye venner. Jeg skal ikke ta æren for dem; de kommer fra et par selvhjelpsbøker som du er for sent ute til å lese nå. Målet mitt er derfor å gi deg et fundament til sosialisering – tre nye vaner – som gjør deg eksepsjonell i hvilken som helst sosial setting. Bruk det på faddervors, i frisørstolen, med den nye klassen eller i kollektivet.
1) Få andre til å like deg
Å få andre til å like deg, handler ikke om deg i det hele tatt. Så fort jeg lærte forskjellen på selvbevissthet og bevisst kommunikasjon med andre, ble det mye enklere å etablere nye relasjoner. Selv om relasjonsbygging handler om å finne noen som matcher dine verdier, holdninger eller interesser, er ikke selvrealisering velfungerende som framgangsmåte. Skal du få noen til å like deg, må du like dem først. Den klassiske studien til Theodore Newcom viser at man liker mennesker som er lik en selv. Derfor skal du vise interesse i andres interesser, opplevelser, meninger og verdier. Du trenger ikke være enig, men du må være genuint interessert i dem. Ethvert menneske er jo egentlig mest opptatt av seg selv, og vil føle seg bra av å få oppmerksomheten fra deg. Husk at folk sjeldent husker hva du sier, gjør eller har på deg, men de vil alltid sitte igjen med en følelse. Så får du folk til å føle seg viktig, får du i gjengjeld dem til å like deg.
Pro-aktivt tips:
Et tidløst kompliment er å bruke noens navn. Spør om det, bruk det og husk det. Navnet er det første vi tildeles når vi blir født som individualiserer oss og gjør oss unike. Å huske og bruke navnet til noen er det beste komplementet du kan gi, og får andre til å føle seg viktig.
2) Small talk
Bli ekspert på å initiere til samtale – og hold samtalen gående. Jesus ain’t taking the wheel. Du må selv bli ekspert på å ta ansvar for egen sosialisering og samtaler. «Men hva skal jeg snakke om?» Du skal egentlig ikke snakke om noe særlig, for her kommer vi tilbake til punkt 1. Det handler ikke om deg. Oppfordre folk heller til å snakke om seg selv, for det vil de absolutt bite på. Det viktigste du kan gjøre, er å lytte. Lytt genuint og bruk det du hører til å føre samtalen videre. Engasjer deg i samtalen ved å stille oppfølgingsspørsmål. Sleng på en liten historie fra egne erfaringer, det bidrar til å knytte bånd. Jeg testet dette selv, og det bringer meg til neste punkt.
3) Nonverbale cues
Med en arena å møte nye folk på, valgte jeg å utnytte situasjonen. Veldig rett frem egentlig – jeg initierte til small talk, lyttet og ble invitert til fest. Så langt, en suksess. Men da jeg ankom festen hadde alle noen å snakke med. Du ville kanskje tenkt «Wow, ingen inkluderer meg i samtalen, hva gjør jeg?» No worries, planen går tilbake til punkt nummer 1; vis interesse i andre. Jeg valgte å begynne med det enkleste; åpent kroppsspråk. Kommunikasjon begynner tross alt i det to eller flere mennesker er oppmerksom på hverandre, gjennom øyekontakt, holdning, mimikk og kroppsspråk. Og ja – telefonen din er en forlengelse av kroppsspråket. Ligger den på bordet, eller enda verre, i hånda, signaliserer du avstand og mangel på interesse. Sitter du helt alene og synes det er mest komfortabelt å «se ut som du gjør et eller annet» vil det bli helt umulig for noen å invitere deg inn i samtale. Så hold telefonen i lomma eller veska. Dine nonverbale cues gjelder fra du kommer, til du drar. Selv satte jeg meg på en stol og åpnet den første boksen CB lite med en svært åpen, proaktiv holdning. Dvs: ingen kryss av armer eller bein, rett rygg og øyekontakt. Noen nikket anerkjennende til meg, som om jeg hadde valgt rett pils for anledningen. Jeg valgte å ta det som et kontaktsøk, og initierte en introduksjon mellom meg og dem. Så fort et par navn gikk rundt rommet ble stemningen varm. To minutter senere og jeg befant selv i en gøy samtale om parykker. Selv har jeg ikke peiling på parykk, men hår er alltids noe vi mennesker har til felles. Så enkelt var det visst.
Viktig å tenke på under samtaler med potensielle nye venner, er å vende kroppen mot de du snakker med, gi små, anerkjennende tegn til at du lytter og husk at det alltid handler om dem, ikke deg. Legg merke til kroppsspråket de gir i retur – speiler dere kroppsspråk kan det være et godt tegn.
Med dette på plass har du alt du trenger. Det eneste jeg ikke kan gi deg, er mot til å søke kontakt. Men jeg oppfordrer deg på det sterkeste til å gjøre det! Du vil bli likt, og du vil vinne venner.
Tekst: Vida Werner
1 Comment