Skeive Sørlandsdager og mangfoldsmarkering + program

Skeive Sørlandsdager og mangfoldsmarkering + program


August betyr studiestart for studentbyene Kristiansand og Grimstad, men også den årlige pride-feiringen, som av mange karakteriseres som uvanlig viktig i den konservative landsdelen Agder.  

Både Skeive Sørlandsdager og UiAs mangfoldsmarkering blir i år annerledes, men på ingen måte ugjenkjennelig. Leder for Skeive Sørlandsdager, Roy Jacobsen, kan fortelle oss at selve paraden blir avlyst, men at de fortsatt vil ha ti arrangementer, både av den faglige og sosiale arten.  

-  Selv om vi må unngå de største samlingene, ønsker vi å være synlige i bybildet lørdag 22. august, forteller Jacobsen til Unikum på telefonen. 

Klokka 11:00 samme dag arrangerer domkirken «Regnbuemesse», en gudstjeneste rettet mot skeivt publikum og tro. Mens eventer fortsatt planlegges, kan vi forberede oss på stands i Markens, samt musikkinnslag fra gatemusikanter på Torvet lørdag. 

-  Vi håper å lage en liten folkefest, så langt det er mulig å gjennomføre. 

Jacobsen trekker videre frem at Klubb Skamløs skal arrangere quiz på Teateret, og at Kick er booket for fest både fredag (21.08) og lørdag (22.08). Det er kun plass til 200 gjesterder de følger første-til-mølla-prinsippet. Det blir dessverre ikke dansegulv, men bordservering isteden. Til det avrunder Jacobsen: 

-  Så det blir en litt annerledes fest, men fest blir det! 

Det er en pågående debatt, i hvor stor grad streite skal involvere seg i pride-feiringen, men på spørsmål om hvorvidt det begrensede antallet plasser kan føre til at streite får innpass på bekostning av skeive, er Jacobsen klar i sin tale: 

-  Selv de «streite» har vel ofte litt skeivhet i seg, de og? Jeg tror ikke det er vits å lage noe dilemma ut av det. Pride er for alle! 

EKSTRA VIKTIG PÅ SØRLANDET 

Undersøkelsen «Skeives levekår i Agder» viser at LHBT-personer sliter betydelig mer i Agder enn i resten av landet. I Norge oppgir 54 prosent av LHBT-personer at de har hatt selvmordstanker. Tallene for Agder er 58 prosentFor transpersoner er tallet 69 prosent.  

Jacobsen tror skeives mentale helse kan kobles til opplevelsen av manglende aksept i regionen. Så mye som 20 prosent av den norske befolkningen mener sex mellom mennesker av samme kjønn er «feil». Tallet er betydelig høyere for sørlendinger (https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/50l856/forskning-om-homofilisyn-dramatisk-i-vest-agder). 

De siste årene har Unikum og Studentorganisasjonen i Agder lagt press på UiA, for å tydeligere markere sin forpliktelse til å skape en god atmosfære for LHBT-personer. Jacobsen mener alle må gjøre sin del av jobben for å endre holdninger.  

-  Det er viktig for oss at skeive studenter skal føle seg velkomne på Sørlandet. Vi gjorde det eksepsjonelt dårlig på levekårsundersøkelsen for skeive, så denne landsdelen må jobbe særlig med å synlig markere Pride.

Senest i vinter ble Studentorganisasjonen (STA) enig om at de mener UiA  heise Pride-flagget i hovedflaggstangen. Samt boitkotte ikke-livssynsnøytrale bygg som Q42, eid av den konservative menigheten Filadelfia, hvor homofile ikke får lov å ha lederposisjoner.  

UiA har foreløpig ikke handlet på noen av disse punktene, men har gått langt i å markere Pride på universitetsbyggene, og stiller som sponsor av Skeive Sørlandsdager. Jacobsen formulerer seg diplomatisk med tanke på flaggdebatten.  

-  Det er flott at studentene har vært engasjerte både med tanke på flaggdebatten og Q42. Vi vil jo helst at alle skal flagge, men det er opp til andre å vurdere lovverket og hvordan de vil forholde seg til det. 

I fjor avdekket UiA et regnbuefarget gangfelt for å markere viktigheten av pride. Og i år, som i fjor, har de ingen planer om å spare på regnbuefargede vimpler. I Kristiansand vil gangstien til hovedinngangen være stappet med dem. Det samme vil Vrimlehallen være, også i Grimstad. I tillegg vil det være en digital markering på UiAs facebooksider, hvor det vil lastes opp korte videoappeller med innhold om viktigheten av mangfold. 

-  Mangfold er viktig i seg selv, sier Claudia Klostergaard fra Senter for Likestilling. Vi som et universitet er helt avhengige av studenter og ansatte som representerer mangfold, og som kan bidra til å produsere ny kunnskap med unike perspektiver i samfunnet.

Klostergaard er enig med studentene i at flagget ideelt sett bør heises, men at hvis en måtte velge den ene eller den andre, ville de heller valgt den planlagte markeringen. 

– Et av de første inntrykkene du får av UiA er deres dedikasjon til mangfold. Det skal bli nærmest umulig å ikke få det med seg.

Hun er også overbevist om at UiA hadde flagget i hovedflaggstangen hvis det var lov. Dagens flagglov tillater kun det norske flagget å heises i hovedflaggstangen. Likevel har UiO, UiB og NTNU blant andre valgt å trosse loven for å vise sin solidaritet. Olea Norset, leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA), mener UiA må se nærmere på mulighetene for å heise Pride-flagget og at flaggloven i seg selv burde diskuteres i det offentlige da den er fra 1899, og kanskje moden for en revidering.**

- For enkelte kan det virke som en banal bagatell, men for de som føler på fordommer og diskriminering er det veldig viktig, sier den nyvalgte lederen og peker på at Kristiansand Kommune heiset Pride-flagget på rådhuset. Videre forteller Norset til Unikum at STA er fornøyd med markeringen UiA gjør, men ønsker i tillegg at de heiser Pride-flagget. 

- Den offisielle meningen vår er at UiA skal flagge i hovedflaggstangen. Det er et viktig symbol for de som hører til LHBT-miljøet eller har venner og familie som gjør det, og kanskje ekstra viktig på Sørlandet. Men det er ikke sånn at man skal velge den ene eller den andre.  

I tillegg til den digitale mangfoldsmarkeringen skal Mangfoldspodden arrangere to livepodkaster om ensomhet, tirsdag 18. august og onsdag 19. august, henholdsvis på Østsia i Kristiansand og Bluebox ved Campus Grimstad. 

Foto: Unikum

** I originalsaken publisert på nett og i papirutgaven sto setningen «Olea Norset, leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA), mener det er en symbolsk verdi i å bryte loven for å feire Pride.» Unikum beklager feilsitering av STA-lederens utsagn. Dette er nå fjernet og erstattet med et riktigere utsagn.

Søndag 16. August 

Rosegården 

Tittel: Roser i solidaritet 

Beskrivelse: Mennesker er skapt for å blomstre. Og til å nyte synet av blomster. Annebjørg Skjævesland har laget en egen regnbuepalett av 50 ulike sorter, for det meste roser, og dedikert det hele til FRI Agder. Hun inviterer til hageselskap under regnbueflagget og det blir vårruller til de som kommer. 

Sted: Toftelandsveien 98, 4640 Søgne 

Tidspunkt: Kl 16.00 

Budsjett: 2000 


Mandag 17. August 

Offisiell åpning av Skeive Sørlandsdager og kunstutstillingen "Pay it forward". 

Det vil bli appeller og underholdning. 

Tittel: "Pay it forward" 

Kunstutstilling i foajeen i Rådhuskvartalet. Lokale kunstnere med skeiv tilknytning stiller ut sin kunst. 

Sted: Rådhuskvartalet, Rådhusgata 18 Kristiansand 

Tidspunkt: 17.00 

Utstillingen vil være åpent gjennom hele uke 34 i Rådhuskvartalets åpningstider. 

Budsjett: 5000 


Tirsdag 18. august 

Live podcast med Hege og Regine 

Tittel: SSD podden 

Beskrivelse: Konferansier: Hege Haraldsen og Regine Gordon. 

Bli med to lesbiske mens de prater om alt mellom regnbuens farger. 

En podcast for å opplyse, bevisstgjøre og normalisere - en podcast Hege og Regine selv ville hatt nytte av som ung. 

Livestreames også på Skeive Sørlandsdagers facebookside. 

Tidspunkt: 19.00 


Onsdag 19. august 

Tittel: Romantiske vennskap – sjelevenner i norsk kultur. 

Beskrivelse:  Et møte med forfatteren Jan Olav Gatland, tidligere universitetsbibliotekar i Bergen. Han utgav for fire år siden boka «Romantiske vennskap – Sjelevenner i norsk kultur». Her omtaler han vennskap mellom Bjørnstjerne Bjørnson og Clemens Petersen, Edvard Grieg og Frants Beyer, Harriet Backer og Kitty Kielland, Synnøve Finden og Pernille Holmen – vennepar som i noen tilfeller fortoner seg som noe mer enn vanlige vennskap, nemlig romantiske.  

Regnbuenettverkets arrangementer er særlig ment for eldre skeive, men i den grad plassen tillater det vil selvsagt alle aldersgrupper være velkomne.  

Regnbuenettverket Agder er del av Regnbuenettverket i Norges Pensjonistforbund og samarbeider blant annet med Foreningen Fri Agder om arrangementer under Skeive Sørlandsdager. 

Samtidig vil vi oppfordre skeive pensjonister og andre skeive eldre til å ta kontakt med Regnbuenettverk Agder for å bli en del av nettverket. Epostadressen er regnbuen@pensjonistforbundet.no. 

Sted: Teateret 

Tidspunkt: 19.00 


Torsdag 20. August 

Tittel: Skeiv Klubb Skamløs Student gameshow 

Beskrivelse: Det blir en skamløs game show-kveld med de skamløse jentene i Klubb Skamløs. Deres første game show-kveld ble en suksess og nå er de klare for å gjenta suksessen under Skeive Sørlandsdager. 

Sted: Teateret 

Tidspunkt: 20.00  

Samarbeidspartnere: Skeive studenter, klubb skamløs 

 
Fredag 21. august 

Tittel: Er du skeiv og troende? 

Beskrivelse: En samtale med et skeivt blikk på religiøse skrifter med noen som lever åpent som troende og skeiv?  

Skeivt Kristen Nettverk, Salam og Sex og Politikk holder sammen med sexolog Hanne Kro Sørborg og varaordfører Erik Rostoft i Kristiansand en respektfull og rolig samtale om temaet.  De deltar i en samtaleform som heter Mohabbat. Den er opprinnelig arabisk og legger vekt på at alle forteller og lytter og unngår direkte debatt.  

Sted: Rådhuskvartalet i underetasjen 

Tidspunkt: kl. 12.00 

Samarbeidspartnere: Sex og politikk, Skeivt Kristent Nettverk, Salam og Hanne Kro Sørborg 

 
Fredag 21. august 

Dragbingo med Mio og Tino. 

Tittel: Dragbingo 

Beskrivelse: Stavangers hotteste 2 dragqueen's Mio & Tino er mest kjent for sin humoristiske og vulgære bingo, som har fullbooket hus hver gang ballene rulles. Nå er ballene tørket støv av for et sørlandsk publikum.  

Sted: Kick 

Tidspunkt: 21.00 

Begrenset antall plasser. 


Lørdag 22. August 

Tittel: Regnbuemesse i Domkirka 

Beskrivelse: Gudstjeneste 

Sted: Domkirka 

Tidspunkt: 11.00 

Samarbeidspartnere: Domkirka, Kirkens bymisjon og åpen folkekirke. 


(Popups i Markens!) 

 

Tekst: Vegard Møller 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.