Protest mot Protestfestivalen: – Beskylder festivalen for å være patriarkalsk og dypt kvinnediskriminerende

Protest mot Protestfestivalen: – Beskylder festivalen for å være patriarkalsk og dypt kvinnediskriminerende


Fellesskapet «Ligestillere på Agder» skriver i arrangementsbeskrivelsen på Facebook:  

«Vi opplever at Protestfestivalen ikke er en festival der «alle» får ordet, men at de trange, patriarkalske rammene Protestfestivalen insisterer  gjør at festivalen er dypt kvinnediskriminerende […] Kvinner er halvparten av Norges befolkning, men er likevel usynlige for Protestfestivalen. Med ønske om at vår protest kan føre til endring i framtidig inspirasjon for festivalledelsen 

Festivalledelsen reagerer på protestinitiativet, og sier seg uenig. De ønsker heller ikke å vedkjenne seg en patriarkalsk merkelapp.  

«De som mener noe må gjerne si det høyt og tydelig, og engasjert. Det har vært et utgangspunkt for Protestfestivalen i 20 år. Men protesten vi nå blir møtt med fra Birgitte Kleivset og gruppen bak «Feministprotest», er vi faktisk uenig i, skriver de i et blogginnlegg på festivalleder Svein Inge Olsens personlige blogg. 

Bak initiativet til protesten står forfatter og designer Birgitte Kleivset, sammen med tidligere universitetslektor ved UiA, Hege Annette FredriksenKleivset med flere reagerer i tillegg på at tidligere ArbeiderpartitoppTrond Giske, gjester årets festivalPå det nylig etablerte Facebook-samfunnet «Feministnettverk SØR» har flere uttrykt sin skuffelseKleivset skriver blant annet:  

«[…] Dette er svært problematisk for vårt demokrati, og det er da disse modige kvinnene som skulle vært invitert til en Protestfestival?» 

Birgitte Kleivset. Foto: Philip Kaspersen

Kjernen i protesten går også ut på at årets festival feires «i ånden» av menn utelukkende. 

«I årets program får vi forklart at Protestfestivalen arrangeres «i ånden til» hele fem menn: Henrik Wergeland, Jens Bjørneboe, Axel Jensen, Erik Bye og Kris Kristofferson. Hva grunnen kan være til at ingen kvinner er funnet verdige forklarer festivallederen senere, i sosiale medier, som en tilfeldighet.» 

Festivalleder og festivalens styreleder Øyvind Økland svarer blogginnlegget hva inspirasjonskildene angårog understreker at kjønn ikke har vært av betydning i beslutningsprosessen.  

«[…] Når vi forteller at valget av disse fem mennene ikke er basert på mistro til det kvinnelige kjønn, forlanger vi å bli trodd på det. Hvert menneske har sin visdom, etter sin individualitet. Løven tar ikke hesten på råd om hvordan den skal fange sitt bytte, ørnen har aldri spilt så mye tid som da den lot seg belære av kråka, og om løven spurte reven om råd lærte den lumskhet.»lyder blogginnlegget blant annet. 

De avslutter med å presisere at de deler arbeidet mot kjønnsdiskriminering, og gjengir et dikt av lyriker Tove Lie (1942-2000) «lettest er å gå der alle går» 

Protestfestivalen som går av stabelen 14-20 september ble etablert av nåværende festivalleder og Kai Erland i 2000, og markerer i år sitt 20års jubileum. Den blir også betegnet som Nordens verdifestival, og markedsfører seg selv som «en verdifestival mot apati og likegyldighet, for engasjement og handling»Det heter seg at hensikten er at alle skal få slippe til «enten man er professor, lagerarbeider, musiker, forfatter eller overlege». Festivalen er politisk og religiøst uavhengig og ifølge festivalledelsen kjent som «den lille festivalen med de store spørsmålene». Protestfestivalen består av debatter, konserter, performans, samtaler, film, litteratur og kunst, fordelt på Triztan-teltet på Torvet, Hotel Norge, Håndverkeren og forskjellige andre arenaer i Kristiansand. Blant årets gjester finner vi kjente fjes som Veronika Orderud, Åse Kleveland, Petter Nyquist, Tomm Kristiansen, Unni Askeland og Torbjørn Røe Isaksen. Kommuneoverlege og bystyrerepresentant Dagfinn Harr, NAV direktør i Agder Elisabeth Blørstad, og UiA’s egen Hans Herolf Grelland står også på lista av inviterte. [Kilder: Wikipedia, protestfestivalen.no] 

Ifølge FeministprotestFacebook-side har foreløpig om lag 200 stykker svart at de er interessert i, eller skal delta på protesten mot festivalenKleivset sier til Unikum at hun er spent på hvor mange som møter opp, og understreker at demonstrering er utfordrende denne høsten på grunn av koronaviruset 

«Uansett hvor mange som kommer er det viktig at alle holder en-meteren og spriter seg», hun informerer om at de kommer til å ha håndsprit tilgjengelig på torvet for anledningen.  

«Og så vet vi at uansett antall som møter opp er svært mange fortvilet over at Protestfestivalen ikke er for «alle». For de som av ulike grunner ikke kan delta, lover vi å dele stortingsrepresentant Kari Henriksens appell live via sosiale medier på eventsiden. Men jeg håper selvsagt at så mange som mulig stiller for å gi klar melding om at patriarkalske festivaler er noe vi virkelig ikke trenger her på Sørlandet» 

Olsen svarer i kontakt med Unikum at han helt ærlig ikke skjønner bæret av protesten, men at han ikke tror den vil påvirke festivalen negativt på noen måteI alle år har Protestfestivalen provosert og fått kritikk på grunn av temaer som tas opp.  

«Det er en del av gamet», konstaterer han. 

Svein Inge Olsen. Foto: Privat

Han innrømmer at han føler seg noe personlig støtt, da han mener det er tull at fokuset ligger utelukkende på menn. Han sier at festivalen opp gjennom årene har hatt mange debatter og innslag som vedrører feminisme, likestilling og kjønn, og sier at det dessverre har vist seg å ikke dra mange besøkende til festivalenHan problematiserer i den forbindelse også hvordan menn i de aller fleste tilfeller slik han beskriver er tapende part, både i forhold til dårligere helse, kortere levetid og i forhold til juridiske rettigheter knyttet til foreldrerolleDet aller viktigste for Olsen slik han ser det er at Protestfestivalen skal fortsette å være det den alltid har vært: en arena hvor man tar opp temaer som er aktuelle og som kan fungere som motkultur mot intoleranse og ensrettet tenking.   

«Vi ønsker å ta opp temaer som ikke blir tatt opp andre steder. Det er viktig for oss å ta opp de temaene og debattene som ikke slipper til fordi de er politisk ukorrekte eller tabubelagte» 

Han understreker at det finnes mange kvinnelige inspirasjonskilder som han ser opp til, deriblant Patty Smith. At man ikke har tatt med kvinner som inspirasjonskilder skyldes ikke kjønn, men plass og tilfeldighet. Han sier at han sammen med sin rådgiver har kommet fram til at fem nok. Dersom man skulle tatt med flere ville han valgt Martin Luther King Jr. eller Johnny Cash, da disse er og har vært to av Olsens store inspirasjonskilderHan spøker og sier at man må ha stor mage hvis man skal ha plass til ti stykker på en t-skjorte. Videre poengterer han at det også oppleves mer naturlig for han å velge menn, da menn gjennom historien har vært mer framtredende enn kvinner, og i større grad og omfang har skapt de store debattene og gjennombruddene 

«Det er menn som har vært foregangsfigurer gjennom tidene, de store heltene, mens kvinner i mye større grad har vært i bakgrunnen. Det er naturlig at vi uavhengig av kjønn kan kjenne oss igjen i disse heltenes tanker og refleksjoner» 

Han mener at kvinner i like stor grad som menn kan ha disse heltene som forbilder, og stiller seg derfor spørrende til at Kleivset og andre reagerer og kommer med kritikk. Han legger til at ingen kan bestemme hvem han skal la seg inspirere av, eller hvilke tema han skal ønske å ta opp. 

«Ytringsfrihet må gjelde alle, ikke bare et ensporet og ensrettet flertall»avslutter han. 

Feministprotest mot Protestfestivalen finner sted på Kristiansand Torv mandag 14. september fra kl. 16, og Protestfestivalen har offisiell «proteststart» på Clarion Hotel Ernst kl. 17. Fullt program kan lastes ned fra festivalens hjemmeside, og billetter fås kjøpt hos Ticketmaster.no

Skrevet av: Camilla Lorentsen

OBS: I papirutgaven av denne artikkelen var navnet til Hege Annette Fredriksen feilskrevet. Det er rettet opp i nettutgaven.

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.