Feministprotest på Torvet

Birgitte Kleivset og Hege Annette Fredriksen med meddemonstranter og Svein Inge Olsen i bakgrunnen. Foto: Camilla Lorentsen.

Feministprotest på Torvet


Den varslede Feministprotesten forbipasserte mandag ettermiddag i rolige former på Torvet i Kristiansand. Av de frammøtte var representanter fra Senter for likestilling ved UiA, Kvinnefronten i Agder, 8. mars-komiteen i Kristiansand og også Protestfestivalens leder Svein Inge Olsen. Både NRK Sørlandet og Fædrelandsvennen var til stede for å dekke protesten.

Klokka 16:30 holder stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Kari Henriksen appell for de frammøtte, hvor hun kritiserer Protestfestivalens manglende kvinnerepresentasjon blant inspiratorene til årets festival. Olsen som står i bakgrunnen og observerer de protesterende kvinnene sier at han står for tidligere uttalelser, og gjentar at ingen kan bestemme hvem han skal la seg inspirere av.

Kari Henriksen (AP) holder appell. Foto: Camilla Lorentsen.

Leder av Kvinnefronten i Agder og masterstudent i Statsvitenskap ved UiA Maren Garmann Launes sier til Unikum at det er trettende at det ikke er større bevissthet rundt hvordan samfunnsstrukturene og kulturen påvirker oss og valgene vi tar.

– Det ikke er noe personlig mot Protestfestivalens sjef, protesten belyser problematiske samfunnsstrukturer og et ønske om å utfordre dem. Om en ikke er de bevisst, så vil de bare fortsette å reproduseres.

Mens Henriksen holder en kort og direkte appell i høstsola, filmer initiativtager Birgitte Kleivset begivenheten med godt humør. Hun nikker anerkjennende og takker de frammøtte for at de har stilt opp.

– Det er så utrolig mange kloke, protesterende og kritiske kvinner å ta av, er ikke det helt fantastisk? sier Henriksen gjennom megafonen og fortsetter. Vi håper at protesten fører til en endring etter 20 år, og vi vil overrekke Protestfestivalen ei bok som første steg til å få mer forståelse.

Hun avslutter til applaus fra de frammøtte og trer så ned av scenen og går bort til Olsen som får overrukket et eksemplar av boka «60 damer du skulle ha møtt», skrevet av journalist og forfatter Marta Breen.

Kari Henriksen og Svein Inge Olsen etter utveksling av bøker. Foto: Camilla Lorentsen.

Kari Henriksen, Ann-Kristin Olsen, Birgitte Kleivset, Åsta Louise Einstabland og Hege Anette Fredriksen har som en del av protesten også skrevet en kronikk i Klassekampen mandag, som innledes slik:

– Festivalen føyer seg inn i rekken av usynliggjøringen av kvinner som samfunnskritikere og likeverdige samfunnsaktører og gjør festivalen nettopp det festivalen sier at den ikke er, nemlig kjønnet. Festivalen lar seg inspirere av menn hvis viktigste egenskap synes å være at de heier på festivalen. Ikke ukjent at det gir uttelling, menn som hyller menn hylles av menn.

Protestfestivalen som startet på Clarion Hotel Ernst klokka 17 mandag, åpnet med en panelsamtale mellom tidligere og nåværende spillere fra fotballklubben Start, hjelpetrener på det tidligere gullaget Helge Henriksen samt fotballkommentator i Fædrelandsvennen Pål W. Jørgensen. Diskusjonen omhandlet hva som skal til for å gjenoppbygge Start til vinnerlag.

Henriksen og Olsen stiller samme kveld til debatt i Dagsnytt 18 på NRK, der Henriksen gjentar at det blir helt feil at festivalen som hevder å være en festival mot apati og likegyldighet, som samfunnsaktør ikke anerkjenner den samfunnsbyggingen og samfunnskritikken som mange kvinner har stått for, og at ikke festivalen finner noe inspirasjon hos en eneste kvinne i 2020.

Olsen svarer at det er tilfeldig at ikke kvinner har fått plass på lista, og trekker fram at navnene som Henriksen nevner har vært på Protestfestivalen før, og at 40% av paneldeltakerne er kvinner. Han stiller videre spørsmål ved dagens likestilling, som han sier han synes har kommet veldig langt når man henger seg opp i at en festival og en festivalleder har forbilder.

Han hevder at det Henriksen nevner med tanke på likestilling i dag er mainstream tankegang, og at Protestfestivalen skal stå for motkultur som den alltid har gjort.

Initiativtager Hege Annette Fredriksen sier til Unikum at uttalelsene fra Olsen under Dagsnytt 18 bekrefter deres argumenter, synspunkter og kritikk.

– Olsen går i stå og i sirkel, og han forholder seg ikke til Kari Henriksens informative, fornuftsbaserte argumentasjon. Han prøver å usynliggjøre den og dermed henne ved å mene at det hun sier ikke er relevant fordi det er mainstream og politisk korrekt. Det er problemet, kvinner på Sørlandet blir usynliggjort. Av den grunn er kvinner motkultur på Sørlandet. Vi blir forsøkt gjort maktesløse, men det skal vi ikke finne oss i. Vi kommer derfor til følge opp kampen om synlighet og verdighet.

Kari Henriksen sier seg enig, og fortsetter:

– Vår markering og reaksjonene på den viser at aksjonen var helt nødvendig.

Skrevet av: Camilla Lorentsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.