Mindre penger til studentboliger i nytt statsbudsjett

Finansminister Jan Tore Sanner (H) legger frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021. Foto: Benjamin A. Ward/Stortinget.

Mindre penger til studentboliger i nytt statsbudsjett


Fra 3000 til 1650

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 lagt fram 7. oktober foreslår regjeringen lavere bevilgning til utbygging av nye studentboliger enn tidligere lovet. I det nye budsjettet går de ned fra målet om 3000 nye studentboliger i året, til 1650. Høyres utdanningspolitiske talsperson Marianne Synnes Emblemvåg begrunner ifølge VG dette med at studentsamskipnadene de siste årene ikke har klart å bygge så mange studentboliger som de har fått midler til.

SV: skuffende og merkelig strategi

Utdanningspolitisk talsperson i SV, Mona Fagerås, sier i møte med Unikum at hun er skuffet over regjeringens forslag. Hun hevder lik rett til utdanning er nøkkelen til å løse problemene i forskjells-Norge, og mener alle norske politikere bør ha dette fremst i pannebrasken. Hun sier regjeringens strategi stikker kjepper i hjulene hos mange, og synes den er både skuffende og merkelig.

– Det er helt utrolig at vi har en regjering som skylder på studentsamskipnadene. De burde heller gått i dialog med samskipnadene for lenge siden og løst dette problemet.

Mona Fagerås, utdanningspolitisk talsperson i SV. Foto: Camilla Lorentsen

Hun understreker at hun ønsker å rose at regjeringen har hatt ambisjoner om å bygge flere studentboliger, men sier at det dermed er desto mer skuffende at de nå skrur ned ambisjonene.

– Ett år bygget de bare 40 prosent av de boligene de lovte i statsbudsjettet. Det er
ikke godt nok.

Hun sier det er stor forskjell på å være leietaker på det private boligmarkedet i de fleste norske byer, kontra å leie studentbolig. I mange tilfeller må studenter på privatmarkedet betale dobbelt så mye i leieutgifter som de som får tildelt studentbolig. Hun problematiserer at norske studenter allerede jobber mer på siden av studiene enn studenter i andre land, og mener dette helt klart går ut over studiene. Hun tror det er viktig at studenter isteden får bruke størstedelen av tiden sin på å konsentrere seg om å studere.

– Det er tøft å være student og det er store krav. Vi vil ha gode fagfolk og akademikere ut i det norske samfunn, da burde de få lov å bruke tiden sin på å tenke studier, og i mindre grad bekymre seg over økonomi. Regjeringens strategi bidrar ifølge Fagerås til å stikke kjepper i hjulene til studenter som kommer fra lavinntektsfamilier, eller studenter som av andre grunner ikke kan belage seg på økonomisk hjelp fra foreldrene i studietida. Også studenter med særskilte behov settes nå i en vanskeligere situasjon, blant annet på grunn av vedtaket fra 2018 om å fullføre studiene på normert tid.

Også Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Nina Sandberg svarer i kontakt med Unikum at hun synes det er vanskelig å forstå at regjeringen kutter betydelig i satsingen på studentboliger, med tanke på studentvekst og økende boligpriser i byene. Nye, trygge studentboliger og bedre rehabilitering er ifølge henne regjeringens ansvar.

Nina Sandberg. Foto: Bernt Sønvisen

Både SV og Arbeiderpartiet er tydelig på at de vil bygge 3000 nye studentboliger i året, sammenlignet med Høyres 1650.

SiA ikke bekymret

Administrerende direktør i SiA, Pål Harv, sier at han ikke er bekymret for at SiA ikke skal få det de søker om i framtiden. På kort sikt tror han forslaget i statsbudsjettet vil bety veldig lite, og påpeker at man de siste årene ikke har greid å bygge så mange boliger som man har fått midler til. Han sier at realiseringen av 300 nye studentboliger på Lund torv tar tid fordi kommunen bruker lang tid på å tilrettelegge
for dette. Han legger til at SiA til neste år planlegger å søke om 150 nye boliger på campus, og dette tror han de vil få innvilget innenfor regjeringens tak på 1650 nye boliger i året.

– Lokalt tror jeg det kommer til å bety veldig lite. Han tror vi må vente ett år eller to før vi kan si sikkert at dette har blitt nedprioritert sånn som situasjonen har vært til nå.

Studentboliger viktig tiltak for gode studentliv

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnesen melder at UiA støtter NSOs krav om at 20 prosent av norske studenter skal ha tilgang på studentbolig.

– Selv om vi i Agder ikke har sett de store utfordringene med studenter som ikke finner sted å bo de siste årene, er det fortsatt et stykke igjen til målet om 20 prosent. Hun påpeker at dedikerte studentboliger er et viktig tiltak for gode studentliv.

Videre sier hun at UiA som et universitet i vekst alltid er opptatt av at nok studenter har tilbud om studentboliger, og hun erkjenner at byggingen av studentboliger ikke har holdt tritt med økningen i antallet studenter.

– Det viktigste er at byggeprosjekter som står klare får tilskudd, slik at byggetakten kan være god.

I tillegg til midler til nye studentboliger, mener hun det også må settes av penger til rehabilitering av eldre studentboliger. Det er slik hun ser det viktig både for studentenes velferd og for at disse skal kunne oppgraderes i henhold til nye klima- og energikrav.

STA-leder foreløpig ikke urolig

STA-leder Olea Nordset sier at heller ikke hun tror dette vil by på store problemer for studentene i Agder med det første. SiA har fått midler til å bygge allerede, og har flere prosjekter på gang. Likevel stiller også hun spørsmål ved regjeringens forslag.

– Overordnet er det en merkelig prioritering av regjeringen å ønske flere inn i høyere utdanning uten å sikre at den gruppa skal ha et tak over hodet. Hun mener Oslo er et godt eksempel på høye leiepriser til lav kvalitet, og sier dette er et resultat av at det ikke er nok studentboliger til å regulere den delen av boligmarkedet.

– I Agder er vi noe heldigere, men også her har boligprisene steget i sommer, så vi må passe på så det ikke går utover Agder-studentene også på lang sikt, avslutter hun.

Skrevet av: Camilla Lorentsen & Marthe Holm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.