Sunniva er UiA-student og Miss Norway-finalist: – Det er hektisk, men jeg synes det er kjempegøy

UiA-student og Miss Norway-finalist, Sunniva Frigstad. Foto: Camilla Lorentsen

Sunniva er UiA-student og Miss Norway-finalist: – Det er hektisk, men jeg synes det er kjempegøy


Sunniva Høiåsen Frigstad (20) studerer andre året bachelor markedsføring og ledelse ved Handelshøyskolen UiA og jobber deltid på Joker ved siden av studiene. Hun er finalist i årets Miss Norway, og gjennom sitt engasjement ønsker hun å rette større fokus mot seksuelle overgrep.

I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse har Unikum møtt henne for å høre litt mer
om engasjementet, studiehverdagen, konkurransen og hennes tanker om psykisk helse.

For mange opplever overgrep

Sunnivas hjertesak er seksuelle overgrep – et tema hun føler fortsatt er for tabubelagt. Hun ønsker å rette fokus mot at for mange opplever seksuelle overgrep, og at dette er et kjempestort problem.

– Kanskje har noen du kjenner opplevd det uten av du vet det, det kan være hvem som helst fordi det er så vanskelig å fortelle til folk. Det er en sårbar situasjon som gjør at veldig mange unngår å snakke om det.

Hun ønsker at overgrep skal snakkes så åpent om at de som opplever det blir møtt med støtte uansett hvem de forteller det til.

– Mitt beste råd hvis du har opplevd det: ikke gå å bær på det. Snakk med noen du kjenner
og stoler på.

Hun forteller at hun har venner og bekjente som har opplevd å bli utsatt for overgrep, og at
folk har betrodd seg til henne etter hun begynte å fronte saken.

– En bekjent betrodde seg faktisk til meg etter jeg hadde gått ut med at det var hjertesaken min, og det er jo en bekreftelse på at det hjelper å snakke om det.

Hun synes det er motiverende at folk har turt å dele overgrepshistoriene sine med henne, og håper at engasjementet hennes kan bidra til utvikling i positiv retning.

Ambisjoner om å bli leder

Hvordan er det å kombinere dette med utdanning?

– Det er jo utfordrende. Konkurransen innebærer mye markedsføring, frivillig arbeid, levere inn bilder, skrive innlegg – det er masse. Den innsatsen du gjør for samfunnet er det som teller mest. Det er veldig mye mer enn en ren modellkonkurranse som det i større grad var før. Skole har alltid vært først i rekka, men akkurat nå har konkurransen tatt over litt dessverre, jeg liker ikke å si det. Hun trekker på skuldrene.

– Jeg er veldig opptatt av skole, men bruker veldig mye tid på konkurransen.

Men du får kanskje mye «gratis» med tanke på studiene fordi du studerer markedsføring?

– Ja, og jeg synes det er så gøy å drive med markedsføring i praksis. Det er etter jeg begynte med konkurransen jeg skjønte at det er dette jeg vil drive med.

Hun forteller at hun ikke synes teori i seg selv er spesielt gøy, og at hvis det ikke hadde vært for konkurransen hadde hun nok ikke vært like sikker på hva hun ville gjort i forhold til studier og karriere. Med tanke på veien videre etter Miss Norway er planen klar:

– Jeg vil ta master og satser på å bli leder. Jeg liker å ha kontroll, sier hun og smiler kjekt. Om jeg blir leder for min egen bedrift eller innenfor et annet firma vil tiden vise, men ledelse
og reklame synes jeg er virkelig gøy.

Viktig å gjøre det man liker og ha det gøy

Med tanke på tema psykisk helse drar Sunniva parallell til seksuelle overgrep og understreker at de to er nært forbundet nettopp fordi mange opplever det og har det vanskelig på grunn av det. Hun refererer til typiske ettervirkninger som følelse av skyld og skam, utvikling av dårligere selvbilde og selvtillit, depresjon og angst.

– Det er en så stor påkjennelse – spesielt også fordi det er så vanskelig i forhold til anmeldelse, fordi du må ha bevis.

Hun sier at hun heldigvis ikke har opplevd det selv, men at hun har opplevd det som veldig vanskelig for de hun kjenner som har gjennomgått det. Hun framhever at et stort antall studenter dessverre blir utsatt for seksuelle overgrep, og sier at det kan være forferdelig utfordrende å fokusere på studier i en sånn situasjon. Uansett hva man opplever av vanskelige situasjoner eller sliter med psykisk, tror hun likevel det er viktig å huske på å ha det gøy og gjøre det man liker.

– Har man det gøy så går det meste veldig mye lettere. Det er ikke alltid så enkelt, men bare det å prate med noen hjelper masse, det har hvert fall jeg erfart.

Optimist

Er du alltid like optimistisk?

– Både og! Hun ler litt og innrømmer: – jeg kan være negativ også, men jeg prøver å være optimistisk. Jeg blir mest optimistisk når jeg har det gøy og driver med noe jeg synes er spennende. Det er jo både konkurransen og studiene.

Hun tilføyer at hun er glad for at det begynner å bli mer fokus på menns psykiske helse også, og at dette er kjempeviktig.

– Gutter og jenter har like mye følelser, men gutter kan på en måte ikke vise det like ofte fordi de skal være litt «røffere og tøffere».

Hun synes likevel det viktigste er at man tør å snakke med noen, og ikke bærer på det som er vanskelig alene – uansett kjønn.

– Vi har alle en psykisk helse, avslutter hun med et varmt smil.

Skrevet av: Camilla Lorentsen

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.