UiA fortsetter samarbeid med Q42

Rektor Sunniva Whittaker og daglig leder i Kristiansand kongressenter Q42, Elsa Marie Welde. Foto: Unikum/ Camilla Lorentsen.

UiA fortsetter samarbeid med Q42


Universitet i Agder annonserte 30. oktober på sin hjemmeside at de vil fortsette samarbeidet med Kristiansand kongressenter Q42. Leieforholdet begrunnes blant annet med avstandsregler i henhold til gjeldende koronarestriksjoner, som fortsetter inn i 2021.

Etterlater bismak hos studentene ifølge STA

UiA har på bakgrunn av leiepriser, kvalitet og størrelse kjørt en konkurranse mellom aktuelle utleiere, for å finne de lokalene som er best egnet for undervisning i tiden framover. Foreløpig har de blitt enige om å leie Q42 og Musikkens hus (Kristiansand kulturskole Knuden). Dette faller ikke i god jord hos blant annet STA, som i en pressemelding hevder gjennomslaget etterlater bismak hos UiA-studentene.

I pressemeldingen framkommer det at STA har vært i tett dialog med UiA om saken, siden resolusjonen ble diskutert og enstemmig vedtatt av Studentparlamentet i januar. De er skuffet over at UiA nå likevel velger å leie lokaler av Q42.

– Vi har fått opplyst av UiA at årsaken til at de velger å leie Q42 handler om anbudsregler og lover de må følge. Vi har forståelse for at UiA må følge en lovgivning, men igjen viser dette at loven ikke er på studentenes side. Det fører til at studenter opplever undervisningen sin som mer utilgjengelig, uttaler STA-leder Olea Norset i pressemeldingen.

Hun mener man må tenke større, selv om UiA velger å markere sin ankomst til Q42 med regnbueflagg.

– Det er en positiv overraskelse at det skal flagges med regnbueflagget. Vi studenter mener det er svært viktig å markere mangfold og inkludering, og liker UiAs initiativ. Samtidig håper vi dette er en faktisk holdningsendring fremfor symbolpolitikk. For noen vil denne flaggingen være et veldig lite plaster på et stort sår. Dette gjelder for de av oss som av ulike grunner har brutt ut av menigheter, eller tilhører en gruppe menigheten ikke aksepterer.

 

En del av UiAs samskapingsvisjon og mangfoldsprofil

Rektor ved UiA, Sunniva Whittaker, møtte sammen med UiAs kommunikasjonsdirektør Øyvind Moen Eskedal og daglig leder for Q42, Elsa Marie Welde, til pressemøte i lokalene til Q42 kl. 12:30.

Rektor Sunniva Whittaker og kommunikasjonsdirektør ved UiA, Øyvind Moen Eskedal. Foto: Unikum / Camilla Lorentsen.

Whittaker understreker at hun ønsker at alle studenter skal føle seg velkomne i undervisningslokalene til UiA, og hun mener alle med sikkerhet kan føle seg velkomne i lokalene til Q42 så lenge disse leies av Universitetet. Hun sier at de etter dialog med Q42 og STA, på bakgrunn av resolusjonen har besluttet å omdefinere problemet. De velger heller å tolke det inn under universitetets samskapingsvisjon, hvor de framover vil fokusere på å løse problemene sammen.

– For studentene så blir det sett på som en utfordring med livssyn, men når vi graver litt mer i det så er det stort sett det at enkelte – og da gjerne på grunn av sin legning, ikke har følt seg velkommen i disse lokalene, sier hun.

– Men vi har faktisk ikke lov til å diskriminere utleiere på bakgrunn av livssyn. Det er i strid med våre verdier. Når vi snakker mangfold, så gjelder det ikke bare seksuell legning, det gjelder også livssyn og etnisitet. Det er viktig for et universitet at man er åpne for at folk er forskjellige på alle mulige vis, fortsetter hun.

Eskedal skyter inn at UiA verken kan eller vil diskriminere utleiere på bakgrunn av livssyn -og verdigrunnlag.

– Vi signerer heller ikke kontrakt med noen som ikke gir oss full frihet for våre budskap, både på scenen når det er undervisning, og ellers når det gjelder hva som skal stå på flater – slik som med regnbueflagget, legger han til.

 

Q42 og Filadelfia positive til mangfold og regnbueflagg

Daglig leder for Kristiansand kongressenter Q42, Elsa Marie Welde, understreker at både hun og Q42 ønsker at alle studenter skal føle seg velkomne i lokalene. Hun forklarer at de som et datterselskap av Filadelfia-menigheten har god dialog, og at det fra alles side er både ønskelig og spennende å leie ut lokalene til UiA med deres mangfoldsprofil. Hun sier at Filadelfia er veldig positive, og at alle synes dette samarbeidet er kjempegøy.

– Filadelfia har også et stort ønske om at alle på UiA – og alle andre, skal føle seg velkomne i dette bygget, forsikrer hun.

Hun har stor forståelse for at det kan oppleves vanskelig for flere studenter, og at noen føler seg redd og utsatt.

– Jeg tenker at det vi får muligheten til nå, er å gjøre alt vi kan for at alle studenter – og alle utenom det også, skal føle seg velkommen her hos oss. For det er de – de er virkelig velkomne, understreker hun. Hun legger til at de ønsker å være tilgjengelige for studentene dersom det skulle være noe, og oppfordrer de som måtte ønske eller trenge det til å ta kontakt.

Rektor Sunniva Whittaker og daglig leder i Kristiansand kongressenter Q42, Elsa Marie Welde. Foto: Unikum / Camilla Lorentsen.

Avgjørelse skyldes ikke en presset situasjon

Whittaker forsikrer om at avgjørelsen ikke skyldes en presset situasjon på grunn av korona eller økonomi. Hun mener det er viktig at universitetet står på sitt når det gjelder mangfold, og at man får til dialog. Eskedal understreker at universitetet ville tatt samme beslutning i en tilsvarende situasjon uten korona.

– Det handler ikke om at vi er presset, men om at når vi skal leie lokaler, så må vi gjøre det på et rettferdig vis, uansett hvem som eier lokalene.

– Nå skyver vi noen grenser, snarere enn å boikotte – som er mer i tråd med hva et universitet skal være. Det er litt viktig for Sørlandets omdømme, rett og slett. Vi beveger noen milepæler – sånn at man ser at det tros alt ikke er så ekskluderende, avslutter Whittaker.

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.