Botsystem skaper press: – De bøtene skal vekk

Foto: KSI

Botsystem skaper press: – De bøtene skal vekk


Bot-system er vanlig i studentsport og idrettslag, men regler om drikkepress og seksuell omgang får flere til å reagere. – De bøtene skal vekk, sier daglig leder i KSI. 

«Liker du å spille fotball, være sosial, dra på cup? Da er KSI Fotball damer noe for deg! Om det er lenge siden du spilte eller aldri har spilt på noe «topplag» gjør ingenting, det viktigste er å ha det gøy og bidra.»  

Slik lyder velkomst-teksten hos KSI Fotball damer, som er en del av Kristiansand studentidrettslag. Idretten er kjent for å samle studenter gjennom sportslig engasjement og sosial inkludering. Likevel reagerer lagmedlemmer med ubehag på bot-regler internt i KSI damelag.  

En spiller fra KSI damelag sier at hun tenker at intensjonene for reglene er gode, men at det å måtte betale penger for handlinger man gjør eller ikke gjør, har potensialet til å skape dårlig lagmoral. Det hun synes er negativt med reglene, er at det tar bort noe av gleden med å være med i ett fotballfelleskap. 

– Man må tenke igjennom handlingene man gjør. Spesielt om man ikke er så god i fotball, da er det noen av bøtene som rammer litt hardere enn andre, forteller hun. 

Laget for morroskyld 

Bot-system er vanlig i student-sport og idrettslag, som en kreativ måte å samle inn penger til felles sosiale aktiviteter. Noen av bot-reglene vekker likevel oppsikt i det Unikum får innsikt i dokumentet. 

  • 10 Hvis spilleren går fra lagfesten før kl. 22:00 uten gyldig grunn – 30,- kr.
  • 11 Spilleren hooker med noen fra fotball-, håndball- eller lacrosse-laget – 6,- kr.
  • 12 Hvis spilleren ligger med noen fra fotball-, håndball- eller lacrosse-laget – 69.

Lagspilleren, som ønsker å være anonym, sier at hun føler at det skaper ett press på å betale når du først får en bot, og ofte er bøtene man får noe man ikke kan noe for.  

– Jeg har fort for å føle på et press på å betale, når jeg vet at pengene går til laget, og at intensjonen er at alle skal dra nytte av bot pengene, sier hun  

Aktivitetslederen i KSI Fotball Damer, Kaja Myklebust, understreker at bøtene er laget for moro skyld. 

Vi får gjerne inn sånn 5-600,- kr da på de bøtene. Det går til gøye ting med laget. Hvis vi ikke hadde hatt bøter så måtte jo alle betalt uansett. Men vi er jo veldig snille på regler. Det er jo egentlig litt sånn for tull. Hvis for eksempel noen er slitne og vil hjem før klokka 22:00, så skjønner vi jo det.   

Likevel gir hver regel en bot, noen bøter helt opp til 200,- kr. Èn regel spesifiserer også at bøtene kan fordobles.  

Foto: Privat

Sviktende system for tilbakemeldinger 

Unikum konfronterer Myklebust med bot-regel §10, §11 og §12. På spørsmål om konsekvensene av et slikt regelsystem understreker aktivitetslederen at laget har kanaler for tilbakemeldinger og at ingen har benyttet seg av dette. 

– Reglene er lagt ut på facebook-gruppa vår og så har vi en tillitsvalgt, sånn at hvis det er et eller annet kan man gå dit for det er anonymt. Jeg har ikke fått noen beskjed på at disse reglene ikke er lov. Hvis det er noen som er uenige i en regel så har vi sagt at de kan sende en melding og så kan vi ta den vekk eller noe. Men det er jo ingen som har gjort det. 

Unikum stiller spørsmål til hvorvidt mangel på tilbakemelding internt kan skyldes gruppepress. 

Jeg vet alle lag har sånne bot-regler. Alle får gjøre som de vil. Nå har jeg jo ikke akkurat laget disse reglene, men det er ingen som har reagert på alt og alle tar det bare med et smil. 

Påvirker miljøet i sporten 

Daglig leder i styret til KSI, Petter Andersen, er ikke gjort kjent med de individuelle bot-reglene til KSI damelag. På spørsmål om hva Andersen tenker om bot-regel §10, §11 og §12 er svaret tydelig.   

– De bøtene skal vekk, de har ingen ting der å gjøre. De andre bøtene kan de få ha, men akkurat disse typer bøter er ikke det vi skal vise til medlemmene våre, sier Andersen i et telefonintervju med Unikum. 

Bot-reglene blir delt internt i facebook-gruppen til den individuelle aktiviteten, der lederen ikke har medlemstilgang. Andersen kan heller ikke huske å ha fått informasjon om det.  

Jeg liker ikke at jeg ikke har blitt kontakta. Det skal være et andre ledd, for eksempel meg, på sånne ting, og jeg kan ikke huske å ha sett noe av det i mailene eller noe kommunikasjon om det. 

På spørsmål om hvordan slike regler påvirker miljøet i sporten, svarer Andersen at bots-regler skal sikre oppmøte og samhold, fordi hver lagspiller opptar en viktig plass.  

Jeg tenker at bot-systemet i utgangspunktet fungerer ganske bra, men disse reglene er her ikke greie. Det skal jeg ta opp med dem med en gang. Det bør være regler som handler om trening som typisk holder strukturen bra, men regler som går på seksuelt- og drikkepress er ikke greit. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.