MDG lanserer «studentmilliard» i alternativ til statsbudsjett for 2021

Une Bastholm (MDG). Foto: Chris Aadland

MDG lanserer «studentmilliard» i alternativ til statsbudsjett for 2021


17. november la MDG fram sitt alternativ til statsbudsjett for 2021. Partileder, Une Bastholm sier det må bli slutt på at studenter sees på som en privilegert gruppe som skal gå for lut og kaldt vann.  

9 av 10 jobber ved siden av studiene 

– Vi vet blant annet at 9 av 10 studenter før korona finansierte sitt livsopphold ved arbeid i tillegg til støtte fra Lånekassen. Likevel har ikke studenter som mister jobben rett på dagpenger som andre arbeidstakere. Denne forskjellsbehandlingen i arbeidslivet har blitt spesielt synlig nå under koronapandemien, sier Bastholm. 

MDG vil øke studiestøtten og binde den til 1,3 G (258 mill.). På lik linje med SV og AP vil de bygge 3000 nye studentboliger i året, og sette av 142 millioner til utbygging og rehabilitering av studentboliger. De vil også: 

  • Styrke psykologtjeneste for studenter, i tillegg til å styrke det generelle tilbudet til psykisk helse i kommunene. 
  • Gi studenter rett på inntektssikring på lik linje med andre arbeidstakere ved å innføre rett til dagpenger for nyutdannede (590 mill.), samt utrede en dagpengeordning for studenter som mister jobben. 
  • Nedbemannede kan beholde dagpenger når de tar videreutdannelse eller omskolering (100 mill.). 

Hver femte student sliter psykisk 

Bastholm problematiserer hvordan mange studenter sliter psykisk, og peker på økonomi som en av hovedårsakene. 

– Hver femte student sliter med psykiske plager, og det bekymrer oss. Det skyldes blant annet press og høye forventninger, en trang økonomi og dårlig sosialt sikkerhetsnett.  

Av statsbudsjettet framkommer det at «Gode studieforhold er viktig for at studenter skal ha det godt, fullføre studiene og kunne bidra til forskning, utvikling og et samfunn som tåler nye utfordringer. Å studere skal være en fulltidsjobb, men mange må likevel jobbe ved siden av studiene for å ha råd til mat, tak over hodet og transport.» 

– Mange studenter utgjør nå en sårbar gruppe med økende gjeld, og vi risikerer å komme ut av koronakrisen med sviktende rekruttering til høyere utdanning og forskning. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.