Selvstudier: – Den evige runddansen

Illustrasjon: Emily Frøyna

Selvstudier: – Den evige runddansen


Kommentar

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Da var tiden inne. Et nytt semester er i sving og jeg som alle andre har store ambisjoner om nye og bedre studierutiner.  

Hvert semester starter likt; man kjøper bøker og skaffer kompendium i full tro om at det er denne terminen hvor du skal knekke alle koder, stortrives med fagene og få en unaturlig høy snittkarakter. Som oftest ender det i skuffelse. Sånn har det hvert fall hvert for meg. Men la oss være ærlige, livet skjer – du begynner å slakke med lesingen, du forskyver pensumet til etter forelesning, før du helt konsekvent dropper å lese fordi det er for mye å ta igjen. Og så var det gjort. Du sitter der med skjegget i postkassa og sliter med eksamen når den kommer, og du vet ene og alene at det er din skyld. Vi har alle vært der.  Du lover deg selv å gjøre bedre neste semester, og når neste semester kommer har du glemt kampen du hadde sist eksamensperiode som et resultat av egne prioriteringer – så er du der igjen, i samme runddans.

Nå gir vi det et kollektivt forsøk å ikke gå på denne smellen flere ganger enn absolutt nødvendig. Jeg har jeg noen råd, fra en student til en annen: 

1. Tenk tema for tema og kapittel for kapittel. Dersom du begynner allerede den første uken å stresse over fagets bredde og oversiktlighet er det naturlig å miste hodet og ikke minst motet. Begynn dermed med de små sammenhengene før man setter det i et bredere system.

2. Lag et system som funker deg. Det er helt individuelt hvordan man best lærer. Enten om det er gjennom kollokvie-samarbeid, tankekart eller å skrive ned alt pensum i notatblokken. Uansett hvilken metode du foretrekker er mitt tips å lese smart  fremfor mye. Dette bringer meg til tredje punkt.

3. En viktig lærdom for meg er å basere leseteknikken etter eksamensformen i faget. Dersom du f.eks. har hjemmeeksamen, som de aller fleste av oss vil ha det kommende semesteret, vil det være lite hensiktsmessig for de aller fleste å notere hver side i pensum i blokken. I motsetning til tradisjonelle skoleeksamen hvor man virkelig må kunne ting på rams utenat. Isteden kan det være mulig å notere kapittelet og sidetall til sentrale teorier i margen eller kun ved å markere rett inn i pensumet slik at du enkelt kan finne tilbake til det på et senere tidspunkt. Dette vil også spare deg for ekstremt mye tid som man kan bruke på andre morsommere ting. For det er mye annet man kan gjøre enn å notere ned unødvendig mye fra pensum.

4. Mitt siste tips er å være fornøyd, hvis du har gjort ditt beste! Det er lett å bli for opphengt i karakteren man får. Jeg kjenner meg igjen og har ikke vært flink til å akseptere alle karakterer opp igjennom. Det er viktig å presisere at man godt kan være misfornøyd med en karakter, men dersom misnøyen kommer etter du har fått karakteren (altså når man i utgangspunktet følte man hadde gjort sitt bestesynes jeg at man ikke skal være så hard mot seg selv. Det er viktig å tenke på at hvis det går dårligere enn det man hadde regnet med, har man mest sannsynlig bare tolket oppgaveteksten feil, og det kan skje den beste. Mulighetene er fortsatt åpne, og man kan både klage og ta faget på nytt. Selv om det er kjedelig – er det fortsatt helt aktuelle muligheter dersom man ønsker det.  

Med andre ord, går det bra og man kan endre det, så det er ingen krise – og det er viktig å huske. Lykke til med vårsemesteret! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.