UiA satser på e-sport som studieretning

Foto: Canva

UiA satser på e-sport som studieretning


Fra høsten 2021 vil UiA kunne tilby et nytt årsstudium som er første av sitt slag på et norsk universitet.  

Akademisk e-sport vil bli undervist på UiA fra høsten avRune Andersen, som er fagansvarlig for det nye årsstudiet sier at e-sport er en av verdens raskest voksende sporter både i antall utøvere, tilskuere og sponsorinntekter.

– Det er faktisk flere som så på finalen i League of Legends i fjor enn det var folk som så Superbowl. 

Rune Andersen, institutt for informajons- og kommunikasjonsteknologi
Rune Andersen. Foto: UiA

– Selve studiet består kanskje bare av 20% gaming.  

Til tross for at Europa ligger litt etter resten av verden med å sette fokus på e-sport og dens potensiale håper Andersen på at de på sikt kan tilby en bachelorgrad innenfor akademisk e-sport, men han understreker at det avhenger av mange faktorer. Til tross for hva man kunne tro handler ikke studiet bare om å spille. 

– Selve studiet består kanskje bare av 20gamingDet er viktig å fremme forskjellen mellom tre begreper. Gaming, kompetitiv gaming, og akademisk e-sport.  

Andersen utdyper. 

–  Gaming innbefatter det å vie deler av sin fritid til å spille dataspill enten alene eller sammen med noen for det formålet å ha det gøy. Det omfatter flere typer spill. 

– Kompetitiv e-sport innbefatter spesifikke spill satt i system på en semi-, eller profesjonell måte. Utøverne er mer spesialiserte, men en vil også finne utøvere som deltar i flere e-sporter på høyt nivå. 

– Akademisk e-sport innbefatter bruken av dataspill som verktøy for kompetanseformidling på en organisert måte og på et visst nivå, der e-sporten er en fellesnevner for utviklingen av ulike typer kompetanse. Hovedformålet i akademisk e-sport slik den fremstår i dag er å bygge kunnskap som gjør studenter konkurransedyktige i fremtidens arbeidsmarked. 

Studiet innebærer slike fag som «Spillhistorie», «Psykologi og Etikk», «Video og Lyd» og flere som skal gi en innsikt ikke bare i å spille selve spillene, men også alt som foregår bak scenen som produksjon og managing. Andersen mener at om man har en grunnleggende interesse for spill og e-sport vil dette studiet kunne være et alternativ for alle uavhengig av alder, kjønn eller bakgrunn. 

Ønsker å skape et stort e-sport miljø på universitetet. 

Andersen håper på at de får arrangert flere turneringer innenfor e-sport ved UiA. 

– I starten vil det nok primært være for dem på selve studiet, men om dette vokser håper jeg at vi kan ha flere lag på tvers av fakulteter om andre ønsker det. Og at vi har flere spill enn bare League of Legends.  

Søknadsfristen for studiet et 1.juni og vil koste 33.000kr per semester.

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.