Leder: 10 timer og 14 minutter

Foto: Privat

Leder: 10 timer og 14 minutter


Leder

Dette er et lederinnlegg. Lederinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Dagene blir kortere, kveldene er lengre, og vi trekker i større grad inn hjemme og til lesesaler. I skrivende stund er dagtiden kun på 10 timer og 14 minutter, det vil si rett i underkant av 8 timer kortere enn i juni. Vi har fortsatt noen måneder igjen til det er på det mørkeste. 

 

For mange er mørketiden en tung og slitsom periode. Preget av eksamensstress, vått vær, lave temperaturer, og lite dagslys. Høsten og vinteren er ikke det de fleste ser fram til. Det å dra til studiestedet tidlig på morgenen før dagen har startet og dra hjem lenge etter mørket har lagt seg kan påvirke hvordan man har det.  

 

Lyset har en påvirkning på hormonene våre. På sommerhalvåret vil kroppen naturlig gjøre seg klar for å våkne over tid. Lyset som kommer gradvis, vil sette i gang visse prosesser som frigjør hormoner. På vinterhalvåret derimot våkner de fleste av oss opp brått av en bråkete alarm, og kroppen startes med en stressende sjokkreaksjon. En slik start på dagen kan påvirke hvordan du har det psykisk.  

 

For å motarbeide den naturlige utfordringen vi står ovenfor nå, på dørterskelen til vinterhalvåret, så er det ulike triks man kan benytte. Det å snu blikket litt og se hverdagen i et annet lys kan hjelpe stort med å begrense en eventuell vinterdepresjon.  

 

Høsten er faktisk en tid med mye vakre farger, klar luft og lune kvelder med opplyste hjem.  

Det er en sesong som kan passe de fleste, med lange sosiale kvelder i en varm stue eller fortjent alenetid for enhver introvert. Etter en hypersosial sommer med masse feriebilder på sosiale medier er det godt å kunne sitte litt hjemme med noe godt i koppen og nyte eget selskap.  

 

Som en høst-elsker selv, så håper jeg denne utgaven kan inspirere noen til å nyte høsten litt ekstra og ikke tenke på de tyngre vintermånedene om den tid kommer. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.