3-2-1 Godt nyttår!! Det skåles, klemmes, ønskes, ringes og feires. Endelig er 2023 her. Et flunkende nytt år. Hva skal du bruke året til? Har du satt deg noen nyttårsforsetter?  

Det finnes mange meninger om nyttårsforsetter. Noen mener det er en fin ting, andre mener at det setter urealistiske krav til en selv. Uavhengig om hva man synes om nyttårsforsetter, er det å kunne sette seg mål – og nå dem – en viktig ferdighet, nesten uansett alder.  

Om målet ditt for det nye året er stort eller lite, kortsiktig eller langsiktig, er det et par ting man bør tenke på når det kommer til nyttårsforsetter – og mål generelt. Målene bør nemlig være SMARTE – det gjør det faktisk lettere å nå dem. Men først, hvorfor bør vi sette oss mål?  

En beskrivelse av et ønsket, fremtidig resultat.
Slik beskriver Stenberg et mål. Mål kan være store eller små, langsiktige eller kortsiktige. Du kan sette deg mål for dagen, uka – eller hele året. Mål skal gi retning, og SMARTE mål gjør det mulig å finne ut av om du er på rett vei mot drømmelivet ditt eller ikke.  

Tro det eller ei – hjernen er med deg!
Ved utforming av mål gir du hjernen din beskjed om hva du vil oppnå, og hjernen – den vil hjelpe deg med å fokusere på det som er viktig for målet ditt. Ganske kult, ikke sant? Har du noen gang lært deg et helt nytt ord, og plutselig føler du at du hører ordet hele tiden? Sannsynligvis har du hørt det like mange ganger før, men bare ikke lagt merke til det. Fortell hjernen hva du vil oppnå – og den hjelper deg på vei!  

Målet er DITT
Dette er faktisk helt avgjørende – målet bør være ditt. Kun ditt! Du trenger ikke bli noe supermenneske i 2023. Jobb med noe du synes virker moro og givende – og for Guds skyld – gjør det for deg selv, ikke for å please andre! Har du faktisk lyst til å spise mindre snop, eller er det noe samfunnet forteller deg at du bør gjøre? Er det sistnevnte – dropp målet. Sett deg et annet!  

SMARTE mål – hva er greia?
Bruk huskeregelen SMARTE når du setter deg et mål. Sett deg et spesifikt (konkret) mål; «Jeg skal begynne å trene». Videre bør målet være målbart; «Jeg skal trene 2 ganger i uka». Gjør målet ambisiøst og utviklende – la det være noe du må strekke deg litt etter. Tenk gjennom: er målet realistisk? Om du aldri har trent før er kanskje trening 6 ganger i uka litt mye? Sist, men ikke minst, er det viktig at målet er tidsbestemt: «Jeg skal trene to ganger i uka frem til sommerferien».  

SMARTE-mål
Spesifikk
Målbart
Ambisiøst
Realistisk
Tidsbestemt  

Next step – lag delmål!
Forsøk å dele målet inn i mindre delmål, eller trinn. Det gjør det enklere å se om du er på rett vei mot å nå målet ditt, eller om du bør endre fremgangsmåte. Evaluer etter at du har gått det første trinnet. Still deg selv spørsmålene: Hvordan gikk det? Er jeg på rett vei? Må jeg gjøre noe annerledes? Må jeg gjøre om på målet mitt? Juster eventuelt målet ditt. Gå det neste trinnet – og evaluer på nytt! 

HURRA – feire deg selv!
Husk å feire deg selv når du når delmålene dine.  

Nyttårsforsetter og måloppnåelse
Vær realistisk! Bruk nyttårsforsetter til å trene måloppnåelse. Det handler ikke egentlig om hva målet er, men at du blir god på å nå målene du setter deg! Lærer du deg å nå målene du setter deg, får du til det aller meste i livet! 

Det bittelille supertrikset
Hvor mange ganger har du glemt nyttårsforsettet ditt i slutten av året? Sannsynligvis ganske mange ganger. Gjenta målene for deg selv – så hjelper hjernen deg med å fokusere på det. Heng dem opp på do, sett det øverst på notatlista di eller sett det som påminnelse i kalenderen. Enda bedre: fortell målene til en venn du stoler på og be hen spørre deg om hvordan det går med målet ditt jevnlig! Gi vennen din tillatelse til å være litt streng med deg.  

Jeg har troen på deg, jeg!  

 

  

Forfatter

, , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

1 Comment

  1. […] som jeg har vært litt i kontakt med i forhold til at jeg jobber som studentavisens nettredaktør. Janne Fongen skrev et innlegg om 2023 og nyttårsforsetter til Januar utgaven vår, og jeg synes hun skrev på en så sturkturert og ryddig måte. Her skriver […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.