Har du noen gang vurdert å engasjere deg i noe, men latt være fordi du tenker at du ikke er «en type som holder på med slikt»? Eller, har noen oppfordret deg til å stille til valg, men du tenkte at du ikke hadde kunnskapen eller erfaringen som krevdes for å stille til valg?
Fra nå av kan du slutte å tenke det! Fordi her vil jeg presentere 5 myter om studentpolitikk og engasjement som kanskje vil få deg inn på tanken til å stille til valg:
MYTE 1: DU MÅ EIE ÉN ELLER FLERE BLAZERE.
Mange har nok et inntrykk av at man må kle seg som om man kommer fra Oslo vest, og holder champagnefrokost hver helg. Dette stemmer ikke. Vi er også studenter med strikkegensere, olabukser eller Vans… kanskje gjerne en herlig kombinasjon av alle tre.
MYTE 2: ENGASJEMENT OG VERV ER FORBEHOLDT DE EKSTROVERTE MED SPISSE ALBUER.
Det er nok ofte den ekstroverte man ser lettest, men det er mange flere engasjerte studenter i studentpolitikken som er minst like viktige. Spisse albuer er heller ikke alltid svaret for å lykkes som studentpolitiker. Runde albuer eller en introvert personlighet er også nødvendig.
MYTE 3: Å BLI VALGT ER EN POPULARITETSKONKURRANSE.
Det kan kanskje virke som at dersom du er kjent blant studentene så blir du valgt, men det er ikke en garanti. De aller fleste ønsker en person som kan representere dem på en ordentlig måte. Det er mange eksempler på flinke folk som ønsker å gjøre en god jobb trumfer popularitet, heldigvis.
MYTE 4: DET ER KUN SAMFUNNSVITERE SOM STILLER TIL VALG.
Det er nok en tendens at samfunnsvitere stiller til valg og er engasjert i flere ulike fora. Det betyr likevel ikke at det ikke finnes andre i studentpolitikken. I Studentparlamentet er alle fakultet representert og mange studenter fra ulike studier er engasjerte rundt om
på UiA.
MYTE 5: DET ER KUN VERDIFULLT Å ENGASJERE SEG DERSOM DU HAR TENKT Å BLI STORTINGSPOLITIKER ELLER STATSMINISTER.
«Skal du bli statsminister om noen år nå da?» er vel en setning flere engasjerte har fått høre fra venner og bekjente. Nei, man trenger ikke å bli det, ei heller å ha lyst til å bli det. Men hey, de andre kan jo bare sitte med søknadsbunkene sine, mens du får jobbtilbud fordi du har erfaring utenfor studiet.
STA holder valg i vår. Alle trenger ikke å bli STA-leder, men alle har en plass i STA. <3
Hilsen Myteknuseren
Tekst: Olea M. Norset, læringsmiljøpolitisk ansvarlig