Et arbeidsintervju kan være en stressende affære. Det kan virkelig får blodtrykket til å gå opp et par hakk hos selv de mest rolige av oss idet nervene tar overhånd og vi kjenner presset stige. Men til tross for at det kan være noen stressende minutter du er på arbeidsintervju, er det viktig å gjøre et godt inntrykk om en skal ha en sjanse til å få jobben. Her kommer 5 ting du ikke bør gjøre på et arbeidsintervju, basert på egen erfaring og på generelle tips og triks. 

1. Ikke møt opp i upassende klær.

Med dette menes det at du ikke møter opp i klær som ikke er forenlig med den stillingen du søker på. Det passer seg ikke å møte opp i treningstøy om du søker jobb på et kontor med streng kleskode, og det nytter ikke å møte opp i full dress og slips om du søker jobb innen eksempelvis park og idrett. Undersøk selskapet du har søkt jobb hos, og kle deg deretter. Å møte opp i feil klesdrakt er det første intervjueren legger merke til, og førsteinntrykket er viktig her; gjør et så godt førsteinntrykk som mulig. 

2. Ikke snakk ned tidligere arbeidsgiver.

Kanskje den største synd en kan gjøre på arbeidsintervjuet, som jeg selv er skyldig i å ha gjort, er å snakke ned din tidligere arbeidsgiver. Når du er på intervju er det din mulige nye arbeidsgiver som skal være i fokus, ikke ting som du bærer nag for som har skjedde for ørten pil og bue år siden. Snakker du ned din tidligere arbeidsgiver, er det ikke mange ordene som skal til før du snakker deg helt vekk fra jobben du har søkt på. 

3. Ikke møt opp for sent.

Dette er kardinalsynden av alle synder du kan begå når du skal på arbeidsintervju. Om du er for sen til intervjuet, hvordan skal du være motivert til å møte på tiden om du får jobben? Skulle det skje noe uforutsett slik som trafikkulykker, er det viktig at du ringer og i hvert fall gir beskjed om dette. Møt heller opp i god tid i forveien; da får du også tid til å sondere terrenget før intervjuet, noe som kan gjøre at du kan stille sterkere i intervjuet. Se deg rundt på arbeidsplasseog prøv å få med deg detaljer som kan gi deg hint til hva det er arbeidsgiver er ute etter.

4. Ikke snakk om lønn.

Dette er et tips som er mer fleksibelt, da dette er noe hver enkelt av oss må vurdere om vi ønsker å gjøre på et arbeidsintervju. Å snakke om lønn kan være både en velsignelse og en forbannelse; en velsignelse kan det spesielt være dersom du søker på en jobb hvor du allerede vet hva du kan forvente å få i lønn fra arbeidsgiver, men vet du har rett på merSelv velger jeg å ikke ta opp lønn på arbeidsintervjuet, med mindre det blir spurt om det, for enkelte arbeidsgivere kan reagere negativt om du spør om lønn allerede på arbeidsintervjuet.

5. Ikke vær passiv under gruppeintervjuet.

Det kanskje aller viktigste på et gruppeintervju er å vise at du er til stede og at du er interessert. Et gruppeintervju kan også være en velsignelse og en forbannelse. En forbannelse fordi det er flere søkere om jobben. En velsignelse fordi et gruppeintervju gjør det mulig for deg å vise deg frem som mulig arbeidstaker på en helt annen måte enn om du er på et individuelt intervju. Det viktigste her er å ikke være for passiv; engasjer deg med de andre arbeidssøkerne, snakk, diskuter, og er det gruppeoppgaver, så delta aktivt med å løse oppgavene. Mobiltelefon er et absolutt NEI, NEI og NEI!!! Du er på gruppeintervjuet for at arbeidsgiveren skal få et inntrykk av hvordan du fungerer som arbeidstaker sammen med andre. Ikke sløs bort den muligheten ved å være passiv eller sitte på telefonen. Engasjer deg med de andre og bidra til å løse eventuelle gruppeoppgaver dere får til å løse sammen.  

Illustrasjon: AdobeStock / Qualit Design

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.