Fersk student? Om du svarer ja, er disse tipsene ment til deg.  

Når man går ut fra universitetet etter fem års skolegang, er det en del man har plukket opp av tips og triks. Mye av dette er kunnskap jeg gjerne skulle visst før jeg begynte. Ettersom det ikke var tilfellet, skal jeg snu trenden og gjøre deg en tjeneste her. Viderefør den til neste år, er du grei. 

Disse fem tipsene skulle jeg ønske jeg visste om, da jeg begynte på universitetet: 

1. Varier læringen din 

Universitetet gjør sitt beste for å tilby varierte læringsformer. I en ideell verden hadde alle fått akkurat den undervisningen og oppfølgingen, tilpasset dem som individ. Selv om universitetet gjør en god jobb, må hver enkelt student ta ansvar for seg selv og sine behov. Så når en ideell verden ikke er tilfellet, anbefaler jeg på det sterkeste og finne din egen vei. Det finnes mange måter å lære på. Bøker, lydbøker, lydopptak (ta opp deg selv eller noen andre lese inn notatene dine), videoer, kollokviegrupper og mer. Du skjønner, mulighetene er mange. 

2. Be om hjelp 

Ikke gjør som meg, som har hatt så mye ære at det tok meg to år av studietiden å lære at det er greit å be om hjelp. Det er mange som vil hjelpe, og kan forklare deg konsepter bedre enn du kan lese opp til selv. Forelesere, medstudenter, hjelpelærere, etc. 

3. «Work / Life balance» 

Som student er det fort gjort å falle i én av to feller. Enten den fella hvor du arbeider deg ihjel, stresser deg ihjel og nesten spiser deg ihjel på Grandiosa (been there). Eller den hvor man er en fulltrukket livsnyter, til det punktet at foreleseren din glemmer at du i det hele tatt er meldt opp til faget (been there as well). Anbefaler på det sterkeste, å unngå begge. Det er enklere sagt enn gjort, å kunne slappe av med venner og vite at du faktisk kan gjøre den ene oppgaven i morgen. Eller motsatt, å sitte med pugging til eksamen, vell viten at den festen du går glipp av vil skje igjen til neste helg. Nå er det i hvert fall sagt. 

4. Finn deg en forening, eller to 

Dette kommer sikkert til å bli sagt ofte, spesielt i studiestarten. Det ligger en sannhet i det. Enten det er en linjeforening, en idrettsforening, studentorganisasjonstudentpolitikken eller kanskje studentavisa (hey), så vil du få uvurderlig kompetanse gjennom å engasjere deg. Ikke minst vil du få nye venner og et nettverk. Det ligger mange fordeler i engasjement; som kompetanse- og CV-materiale, faglig input, erfaring, portefølje og andre fordeler. Noen har du fått listet opp her, resten blir en overraskelse. Interessert i mer? Les også:

5. Slapp av 

Hvis noen hadde skrevet dette til meg mitt første år, hadde jeg droppet å lese det. Men jeg skriver i håp om at noen tar det til seg. Om du er redd du har valgt feil studium, lurer på om du kan jobbe med dette i fremtiden, tviler på deg selv, tviler på andre, eller tviler på noe som helst? Pust med magen. Snakk med noen du er glad i. Stol på magefølelsen din. Det er mange ting å bekymre seg over, men det har du faktisk ikke tid til akkurat nå. Nå skal du studere, leve og storkose deg. 

 

Tekst: Robin Amir Rondestvedt Moudnib 

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.