Anonym person med mye penger i hendene

Av: Ingvild Aagre, nettredaktør for lanfordeg.no/student 

Studietida trenger ikke bli en kamp om å få kronene til å strekke til. Med disse 7 tipsene kan du sikre deg en sunn økonomisk hverdag som student.    

 

1 Skaff deg oversikt  

Ønsker du en sunn studentøkonomi, er det aller første du bør gjøre å skaffe deg en grov oversikt over egen økonomi. Hvor mye penger regner du med å få inn hver måned? Har du allerede oppsparte midler du tenker å bruke? Finn samtidig ut hvor mye du antar du vil bruke i måneden, på bosted, reise, mat og drikke, fritid og andre relevante kategorier. Går regnestykket opp?  

I følge Norsk studentorganisasjon vil det være praktisk vanskelig for de aller fleste studenter å klare seg kun på studiestøtten. Skal en leve på pengene fra Lånekassen alene, må en være veldig bevisst på alt fra valg av bosted til alkoholkonsum. Det er som regel mulig, men har sin pris. Tenk derfor over hvordan du ønsker å legge opp studietiden. Kanskje bør du sikre deg litt ekstra inntekt?  

 

2 Ekstra inntekt – mange alternativer 

For deg som finner ut at du trenger en ekstra inntektskilde som student, er det mange alternativer. Følg med på ledige deltidsstillinger. Du kan også tjene gode penger på skattefrie småjobber, som å sitte barnevakt eller gjøre hagearbeid. Kanskje kan du også vurdere å opprette et enkeltpersonforetak? Da kan du ta betalt per oppdrag du utfører, enten det er snakk om spillejobber, strikking eller bygging av nettsider.  

Saken fortsetter under bildet.

kvinne som kaster penger i lufta
Foto: Freestock

3 Viktig å vite om studiestøtten  

Det anbefales vanligvis å ta opp fullt lån og stipend, selv om du kunne klart deg på mindre. Har du penger til overs, vil det nemlig lønne seg å spare disse, for eksempel i BSU. 

Det er likevel viktig å huske på to ting når det gjelder studiestøtten. For det første vil du få redusert stipend dersom du tjener mer enn 195 295 kroner i løpet av et studieår. For det andre er det viktig å bestå studieløpet for å få omgjort 40% av lånet til stipend.  

  

4 Bygg opp en buffer  

En buffer er en pengesum som kun skal brukes dersom det er helt nødvendig. Det gjør at du kan håndtere uventede kostnader, enten det er en ekstra høy strømregning eller et dyrt tannlegebesøk. Som student kan det være lurt å ha omkring 5000 kroner på en slik bufferkonto.  

Høres det kjedelig ut å skulle bygge på en slik bufferkonto? Jeg lover deg likevel at lite vil slå følelsen av å kunne stå stødig i møte med økonomisk ruskevær!  

 

5 La kredittkortet støve ned   

Så mange som hver tredje student bruker kredittkort når de går tomme for penger i løpet av et semester. Noen ganger er rett og slett kredittkortet eneste utvei, og hvis du betaler tilbake det du skylder raskt, trenger ikke kredittkortbruken koste deg noe ekstra.  

Utfordringen er at dersom du ikke betaler tilbake i tide, kan det fort bli dyrt. De fleste kredittkort har en rente på minst 20%, og du ender derfor opp med å betale langt mer enn du opprinnelig brukte.  

Saken fortsetter under bildet.

nærbilde av et kredittkort
Foto: Freestock

6 Bli studentmedlem av en fagforening  

Fagforeningene har som regel veldig gode tilbud for deg som er student. For ned mot 150 kroner per semester kan du få fordeler som gratis forsikring, gode bankavtaler og gratis opplæring. I tillegg bidrar medlemskapet til at fagforeningen kan kjempe for gode arbeids- og lønnsforhold i din fremtidige jobb. Ingen dum investering! 

 

7 Bli en smart rabattjeger 

Rabatter kan spare deg for mye penger, men de kan også lokke deg til å kjøpe noe du egentlig ikke trenger. Sjekk derfor oversikter over gode studentrabatter for å se om det er mulig å få rabatt på noe du faktisk trenger, som en ny PC til studiene. Bruk apper som Mattilbud for sikre deg et kjøleskap med god og rimelig mat. Og ikke minst, ta deg en ekstra tenkerunde før du hopper på tilbud om 3 for 2 av noe du egentlig ikke har behov for.  

 

Lykke til! 

For de fleste er studietiden en pågående læringsprosess, også når det gjelder personlig økonomi. Du bør regne med å ta noen økonomiske valg du angrer på, men du kan styre unna de store smellene. Ønsker du enda mer informasjon som kan hjelpe deg å håndtere studentøkonomien med stil, anbefaler jeg deg sjekke ut vår store økonomioversikt for studenter. Her kan du blant annet se vår kåring av beste studentbank, oversikt over gode studentrabatter og nyttig informasjon bolig, sparing og arbeid.  

Forfatter

, , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.