Med mindre man leser «Alene Hjemmefra» som ble utgitt i august. Linn Isabel Eielsen (24), kanskje bedre kjent under aliaset L-innsikt, bestemte seg for å skrive boken midt oppi bachelor-skrivingen.
Boken er ulik andre studenthåndbøker på de aller fleste måter. Den er latterlig komisk, tar ikke seg selv så seriøst, og kapittelet om utdanning kommer ikke før side 122.
– Jeg prøvde å sette kapitlene i kronologisk rekkefølge av problemene man møter i studietiden. Det aller første stressmomentet er flytting, og økonomi følger rett bak. Det tar litt tid før man faktisk starter med selve utdanningen, forklarer Eielsen.
Alene Hjemmefra består av kapitlene «Flytting», «Økonomi», «Relasjoner», «Utdanning», «Mat og helse», og «Ikke prøv å ha kontroll – du har trolig ikke engang hørt om tingen som forårsaker ditt neste problem». Man blir dratt med fra flyttelass som skal opp flere etasjer, til et 12-stegs program på hvordan man blir invitert på nyttårsfest, helt frem til melbiller.
– Den er kanskje best for de som enda ikke har flyttet hjemmefra, men den kan være nyttig for alle typer studenter. Tanken var at boken skulle være forberedende for studietiden, en slags humoristisk trøst, men den fungerer også som et oppslagsverk, forteller Eielsen.
Dette er best illustrert i den første grafiske fremstillingen, hvor karakteren Linn leser en bok om å slokke brann mens det brenner.
Comic strips, ghosting & bodycount-Leander
Innholdet i boken er i stor grad basert på Eielsen sine egne erfaringer, og disse erfaringene blir virkelig satt på spissen i de situasjonsbaserte tegningene. Noen av disse tegneseriestripene gjorde til at jeg brøt ut i latter. Vi har inkludert fire striper i denne anmeldelsen, men boken består av mange, mange flere.
– Det er det 8. året med L-innsikt. Jeg startet når jeg var 16 år gammel, og har tegnet hver uke siden det. I 2020 endret stilen min seg, som gjorde at produksjonen ble litt raskere, og at de kunne være situasjonsbaserte, sier Eielsen.
Boken er et forsøk på å dokumentere hvordan det er å vokse opp og leve som student i dagens samfunn. Tanken er at den skal oppsummere livet for unge. Med hennes egne ord, en «tidskapsel av det å studere».
Under studietiden opplevde Linn at hun ble «ghostet», altså at hun ikke fikk svar.
– Jeg ville ikke sende en grinemelding, og jeg bruker ofte humor som et slags skjold. Da endte jeg opp med å sende ut en spørreundersøkelse for å finne ut av hvorfor jeg ikke fikk svar, selv om vennene mine sa jeg ikke burde. Alt som går galt, blir til en morsom historie etter hvert, tenker Eielsen.
Dette har jeg ikke gjort før, så det får jeg sikkert til
– Det er betryggende å lese at andre har gått gjennom det man selv skal gå gjennom. Det er en trøst. Å være student er en fin, men merkelig tid i livet. Man må liksom nyte kaoset, mener Eielsen.
– Man får venner, mister venner, det er alltid kaos og stadig nye ting å ta stilling til. Man opplever og overlever, fortsetter hun.
Om man ikke får til noe, eller ikke helt skjønner det – da er det greit med hjelp. Mellom de komiske erfaringene og tegneseriestripene kommer det gode faktainnspill som oppsummerer hvordan man manøvrerer sparing og BSU, Canvas og StudentWeb, hvordan ulike prevensjoner fungerer, og en huskeliste for kilder.
– Det kan oppstå veldig mange kriser, men noe av det beste med studietiden er å ta disse krisene til seg og lære av dem. Ting må vike fra planen for at man skal kunne lære, sier Eielsen.
– Fakta-sidene i boken har kommet av at ting har gått skikkelig skeis, og da har jeg måtte finne ut av hvordan jeg kan fikse det, fortsetter hun.
Etter en gjennomlesning av boka vil du skjønne hva som menes med «skikkelig skeis». No spoilers. Du kan få Linn Isabel Eielsen sin bok Alene Hjemmefra til 279,- i forskjellige bokhandler.