Det var en gang en artist ved navn Silje. Hun ville oppleve musikkens verden med frihet og ærlighet. Frem trådde Alice & the Mountain; et eventyr i seg selv.

Alice and the Mountain slipper sitt debutalbum i løpet av året. (Foto: Pressefoto)

Selv tror og håper jeg eventyret får den lykkelige slutten den fortjener, musikkverdenen fortjener det!

Utfordrende arena
Dagens musikkbransje er en utfordrende arena hvor erfaring og nyskapning er viktige våpen i striden om lyttere. Silje Kåfjord er med Alice & the Mountain «en alv med bazooka», som kombinerer eventyrlig vokal med sterke tekster og en ny, uredd stil.

Dagens musikkbransje er for noen et ubestigelig fjell hvor få klarer seg. Med sin nye singel «Hunt you» samt ny plate på vei, sikter studenten og artisten Silje seg inn på å nå toppen. Dagens musikkbransje bør passe seg.

Nytt kapittel
Alice & the Mountain markerer et nytt kapittel i Silje Kåfjord sin musikkariere, og slipper fri en artist ulik den vi har hørt tidligere i sanger som «Hold Me” fra NRKs komiserie «Schmokk» og «Like in a Dream» fra NSBs minipris reklame. Selv er det ikke tvil om hun har gjort det rette valget.

-Det var veldig gøy! Jeg kan ikke helt identifisere meg selv med det jeg har gjort tidligere som har vært lagd til noe spesifikt. Da blir du bundet av hva du kan gjøre, og det skal være søtt, snilt og hyggelig og stemme overens med videoinnholdet. Da er det ikke nødvendigvis mine tanker og følelser som kommer ut, og jeg kan ikke utfolde meg på den måten jeg har lyst til. Hun stopper opp et øyeblikk og tenker.

– Det er veldig forsiktige og naive låter, mens denne låten her er noe jeg har lagd fordi jeg har lyst til å lage det å gi det ut, og kun derfor. Det er veldig, veldig personlig, så det var gøy. Jeg tror det var første gangen jeg har følt meg som en artist.

Stilskifte
Singelen ble gitt ut den første februar, og har blant annet blitt gitt fem øyne på terningen av Fedrelandsvennen, som spesielt priset stilskiftet Kåfjord har gjennomgått fra sine tidligere sanger. Det var ikke et skifte hun stod for alene.
– Det er jo sånn at jeg har vært litt redd for å slå til skikkelig når jeg skulle gjøre noe eget, så når jeg traff Bernt Moen fra «Shining» (nylig vinnere av statoilstipendet) og Christer André Cederberg fra «Animal Alpha» og begynte å jobbe sammen i studio, ble uttrykket mye farligere. Det var improv Jazzmetall og rock gjaldt, så de begynte å koke med min musikk og snudde låtene rett på hodet.

Når jeg kom i studio da og hørte den låten tenkte jeg «Åh i helvete, skal vi begynne med metall nå? Er vi der, ja?» Slik høres det jo ut når du har lagd mer forsiktig musikk og blitt vant til det. Det hørtes mye mørkere ut fordi det er din egen musikk og du er ikke vant til å høre den slik. Dette betyr derimot ikke du vil finne Silje på scenen med Alice Cooper-sminke med første, selv om det er en tøffere og mørkere stil.
– Jeg syntes jeg har fått til det jeg hadde lyst til. Jeg var litt redd for at det skulle bli for mørkt eller for pop, men til slutt tror jeg det fungerte bra og at vi fant en fin balanse.

Selv har hun store ambisjoner for musikken sin, men samtidig var det å frasi seg sin nye frihet og uavhengige stil skummelt. -Når du kommer til produsenter som har jobbet lenge med artister for å få de opp og fram, de skal jo tjene penger på dem de og, blir det jo fort at de kanskje tenker kommers eller tilgjengelighet. Så jeg var drit redd de skulle prøve å gjøre det så kommers som mulig. Så lenge jeg liker det selv er det jo greit, men hvis ikke er det jo sell-out. Jeg håper jo låten er kommers nok til… Hun stopper opp et øyeblikk og ler. – …eller tilgjengelig skal man vel si, jeg håper den er tilgjengelig nok til at den får radiospilling. Det hadde vært sykt gøy, og noe jeg har veldig lyst til, men vi får se hvordan det går.

Tiden som singer-songwriter er over
Kåfjord er selv tydelig på at nå når hun er kommet seg «fri» fra NSB så skal hun ikke danse etter noen andres pipe.
– Jeg tenker jeg vil lage min musikk selv, jeg vil lage alt selv. Greit nok hvis folk har lagd melodi og kompet, så er det en ting, men jeg har alltid lyst til å være med å forme det selv; å si at sånn vil jeg ha det eller om det ikke passer, og jeg vil alltid ha lyst til å lage teksten selv. Med mindre det er en drit fin låt som en eller annen skikkelig «famous» person har lagd og sier «Vær så god, syng den!». Jeg vil at det skal være mitt, hvis ikke føler jeg at det mister litt av poenget med det å drive med musikk. «Du vil være egen sjef?» skyter jeg inn. Ja, jeg vil være det. Jeg gidder ikke formidle andre sine meninger, med mindre de samtidig er mine, det er jo greit. Men jeg har lyst til å lage det jeg skal framføre selv.

Mer enn bare musiker
Ved siden av en musikkariere på oppsving ligger ikke Silje Kåfjord på latsiden. Hun studerer for tiden også på UiA. En kombinasjon ikke uten ulemper. – Jeg går på Engelsk, og det er et ganske krevende fag, som er 80% obligatorisk, så jeg går på skolen hver dag i uken. Det har vært litt vanskelig å kombinere med spillejobber og slikt, særlig hvis man skal reise litt lengre bort. Akkurat på spillefronten har jeg ikke spilt så sinnssykt mye i det siste. Det blir jo litt hist og her fra og med slutten av februar, men det har vært mye å gjøre for det om. Det er jo bare bra det da, jeg vil jo at så mye som mulig skal skje på musikkfronten, men samtidig: Jo mer som skjer på musikkfronten jo mer stress blir det når jeg studerer. Men hvis jeg hadde jobbet hadde det vært samme greia. Det er jo greit å studere også, jeg syntes det er gøy.

Alice & the Mountain er en kvartett bestående av Silje Kåfjord som sammen med Marius Christiansen står for låtmaterialet som er resultatet av hele fem års samarbeid. Også i besetningen er Trygve Tambs-Lyche (trommer) fra «Thelma & Clyde», Andreas S. Løwe (tangenter) fra «Post» og «Thelma & Clyde» samt Morten Martens (bass) fra bl.a «Tenderleaves». De er for tiden aktuelle med en ny singel, og vil sammen med Karmakosmetix Music gi ut en ny plate i begynnelsen av 2013.

 Tekst: Martin Hagen Aakre – red@unikumnett.no

Foto: Pressefoto

Forfatter

, , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.