Gjesteskribent Mahbod Javaheri

Kjære leser, jeg vil anta vi alle er svært godt kjent med historiene om det frie og demokratiske USA. Hvordan de mot alle odds seiret med hjelp av demokratiske krefter mot det autoritære britiske imperiumet. Og derved frigjorde i starten et dusin stater, som endte opp med å sette et ledende eksempel på håp og drømmer i den frie verden.  

Slik er det ihvertfall blitt presentert for mennesker over hele verden. Jeg ønsker å argumentere for det stikk motsatte i denne teksten, og gjøre leserne bevisst på en del fakta angående det ‘’frie og demokratiske’’ USA som forhåpentligvis vil bringe en del nyanser, i en debatt som ofte er kjennetegnet av en simpel og svært overfladisk forståelse av USA. Med andre ord den forståelsen som er kjent som den generelle og bredt aksepterte forståelsen av USA i det såkalte demokratiske vesten. 

USA har siden sin opprinnelse vært et autoritært diktatur for de færreste, for å gi dette poenget litt dybde, drar vi tilbake til 1776. Etter en hardt kjempet kamp mot de britiske kolonimaktene, kom en liten vennegjeng av eliter i parykk til å skrive under en grunnlov for dette nye imperiet som de grunnla. Dette er kjent som et av historiens mest heroiske øyeblikk, der gode og barmhjertige europeiske menn med hvite parykker, grunnla det som skulle bli frihetens lystårn. dette er etter min mening den mest utopiske fantasien som har eksistert i mennesket til nå i historien. 

 Grunnloven til de Forente stater ble stiftet av en ekstremt liten og begrenset gjeng svært rike slaveeiere, som ikke ønsket noe særlig mer enn endelig å få muligheten til å gjøre mye verre og mer brutale handlinger enn det de tidligere fikk lov til å gjøre av det britiske monarkiet. Tro det eller ei, men de får faktisk det (også ondskapsfulle) britiske monarkiet til å se ut som engler. 

To svært sentrale eksempler jeg vil minne dere om her, er blant annet å oppnå et grønt lys og sikre friheten til såkalte ‘’settlers’’ til å bosette seg ulovlig på indianernes land gradvis, helt til vestkysten av Amerika, hvor de sendte flere og flere folk. Og voldelig fjernet indianerne fra landene sine. 

 Og for ikke å glemme større økonomisk frihet til å bringe og eie slaver for de rikeste i Amerika, uten noen som helst form for britiske restriksjoner eller skatter. Ubegrenset frihet for hvite, rike menn, men ubegrenset tyranni og autoritet blir samtidig utført blir mot de svakeste i samfunnet. 

Konstitusjonen (Grunnloven) deres har gjort dette svært tydelig for oss. Den er preget av en ideologi som da var populær blant eliten: med navn klassisk liberalisme, som ble tolket og implementert på en måte som garanterte uendelig frihet til å utføre de mest brutale handlinger for de rikeste land-og industrieierne.  Samtidig som den garanterte spikeren i kisten for alle andre mennesker som ble nødt til å kaste bort hele sin kropp og eksistens til å slave for profitten til de få på toppen. I grunnloven betydde også ‘’frihet’’ nemlig friheten til å etnisk rense hundrevis av forskjellige folkeslag, med svært rike og varierte kulturer, og deres nasjoner fra kartet. Bygget opp av tre århundrer med slaveri mot en rekke ulike afrikanske folk, som førte til døden til enda flere, ukjente titalls millioner. 

 For et land som konstant propagandiserer om hvor mye de elsker demokratiet, har de svært patetisk med demokrati på egen hjemmebane, hvis man ser nærmere på det. For hvor virkelig demokratisk er de forente stater?  

De har et komplett fravær av økonomisk demokrati for å nevne det første, med arbeidere i USA som  praktisk talt har absolutt null rettighet til å fritt ytre kritikk, eller nærmest noen meninger, på sine egne arbeidsplasser hvor de skal tilbringe 1/3 av livene sine. Hvordan har det seg slik at folket som produserer produktene, tjenestene og gjør alle nødvendige handlinger for å styre landet, har absolutt null kontroll over hvordan noe blir gjort? Økonomien deres har økt i produktivitet, med alle de teknologiske fremskritt som har effektivisert arbeidet, nå produserer vi mye mer på mye mindre energi enn for 30 år siden. Men all profitten av dette går tilbake til private oligarker sine hender, som deretter delvis finansiererpolitikere og andre apparater. 

Selv om vi glemmer alle disse økonomiske ufrihetene, er likevel ikke selve det ‘’demokratiske’’ systemet deres noe å skryte av heller. For eksempel, i mange lokale valg er det ofte kun ett valg du kan gjøre på stemmeseddelen. Det samme gjelder i praksis også i valget av president, som   man er så heldig å ha hvert fjerde år, med den gylne muligheten til å velge mellom det ene høyrekstreme partiet, eller det andre høyreekstreme partiet. Dette har totalt blottet det amerikanske folket for tillit til systemet, og har ført til at dersom ‘’har ikke stemt’’ var en kandidat, så ville den kandidaten ha vunnet alle presidentvalg de siste 50 årene. Det er ikke så rart at vanlige folk blir oppgitt. Ettersom de rikeste milliardærene kan finansiere, og derfor selv får velge hvilke kandidater de vil skal dukke opp på stemmeseddelen. Dermed oppnår de full kontroll over systemet, og forsikrer seg om at hvem som enn vinner, så vinner plutokratene* også. 

(Plutokrat er en milliardær som har nok makt til å kjøpe og påvirke politikken*) 

I USA er politikken drevet av kampanjedonasjoner og lobbyvirksomhet, det er derfor ikke så rart at alle som stiller opp til presidentvalg også tilfeldigvis er en svært rik multimillionær. Omtrent alle de ulike grenene av den amerikanske staten er fylt til randen med ekstremt rike mennesker, mens majoriteten av befolkningen såvidt har skrapt sammen en inntekt høyere enn 50.000 dollar årlig per husholdning. (Cirka 535 000 NOK idag, med 11 kroner per dollar.) Et fantastisk eksempel på et demokrati, ikkesant? 

Hva med frihet da? Vi har jo blitt fortalt hele vårt liv av mange kilder at det landet er fylt til randen med frihet. Men hvorfor har det seg slik at dette store, frie landet har den størreste befolkningen av fengselsinnsatte i hele verden? Ikke bare har USA det største antall fengselsinnsatte i verden totalt, men også det høyeste antallet per 100.000 mennesker. 

For å settedette i perspektiv, har Kina, med en befolkning på 1.8 milliarder, cirka 1,6 millioner innsatte i fengsel. USA derimot, med kun 350 millioner, har en fengslet befolkning på 2.3 millioner mennesker, så med ¼ av Kina sin befolkning kan det flotte frie Amerika skryte på seg nesten en million flere fengselsinnsatte. Etter min mening så er dette litt av en måloppnåelse! Dette tallet overser forresten totalt alle de barna som er holdt i ulike konsentrasjonsleirer. 

Det er ikke rart, i et land som gir skyhøye straffer til fattige og minoritetsgrupper, for dersom de ikke sikrer en sterk populasjon i fengslene, så får den staten kuttet pengeoverføringer fra selskap som eier private fengsel, som betaler statene og sender bestillinger, på å sende flere f.eks svarte og latinamerikanske fanger til fengslene deres. Slike selskap finansierer blant annet også en del politikere med millioner av penger årlig.  

Det er godt kjent at svarte amerikanere er dømt til mye strengere straffer for å røyke marijuana, selv om marijuanabruk er ganske likt mellom svarte og hvite folk. Det er ikke så rart for et land som under slaveritiden tvang hver svart person til å gjøre omtrent 3-4 forskjellige jobber hver, men med en gang slaveri ble stoppet var det plutselig ingen jobber å gi til svarte folk. Er ikke det litt mistenkelig? 

På en annen side, så føler jeg at jeg har vært veldig urettferdig mot Amerika i denne teksten, jeg ser ikke bort ifra at USA bryr seg veldig mye om minoriteters rettigheter likevel! Og det er nettopp rettigheten fascistene har til å drepe minoriteter. Og retten kapitalistklassen har til å utnytte menneskene, selvfølgelig.  

USA støttet entusiastisk diktaturet til Pinochet i Chile, som oppstod etter det ulovlige kuppet mot Chile sin demokratisk valgte president Salvador Allende. Kissinger sa som kjent at‘’Chile sin framtid er altfor viktig for Chilenerene å bestemme.’’  Derfor hadde USA med sine gode, demokratiske verdier enerett til  å lande med soldater og våpen for å ‘’demokratisk’’ fortelle chilenerne hva de egentlig trenger. Pinochet-Regimet fortsatte med å drepe tusenvis av chilenere under CIA sitt tilsyn. 

La oss heller ikke glemme det kuppet som ble gjort mot Iran i 1953. Der akkurat samtidig som Iran ville nasjonalisere oljen, trer CIA inn med et statskupp for å fjerne den demokratisk valgte Mossadegh. Dette satt Iran på en sti mot kaos som det fortsatt ikke har gjenoppreist seg fra idag i 2023. Årsaken til dette var igjen den økonomiske imperialismen som er livsviktig for at USA skal fortsette sin eksistens som det gjør. 

Eller la meg kort nevne diktaturet de innførte i Guetamala for å gi klar bane til ‘’United Fruit Company’’. Som var en bananprodusent som alle amerikanske politikere, inkludert CIA hadde aksjer i. Deette førte til årevis av brutaliteter utført mot det Guatamalske folket.  

Og som siste eksempel på et statskupp har vi kuppet mot Evo Morales i Bolivia, Dette er såpass ferskt som i 2018. 

Det Bolivianske kuppet skjedde mistenkelig nærme en beslutning som skulle tas av Evo Morales sin regjering, nettopp å nasjonalisere litiumreservene til landet. De brukes til å lage batterier til blant annet elektriske kjøretøy og utstyr, en ressurs som det er avgjørende at amerikansk-økonomisk imperialisme får kontroll på.   

Derfor vil jeg gjerne få leseren til å lure litt på dette spørsmålet: hvis dette demokratiet deres virkelig var et så overbevisende og fantastisk system, hvorfor måtte det spres med tanks og bomber og våpen?  

Det er selvfølgelig utrolig mange flere eksempler på slike kupp, og det er utrolig mange land i verden som vi kan fortelle svært like historier om, liknende USA sine ulovlige og menneskerettstridige innblandinger i verden. Faktisk støtter dette frie demokratiske lystårnet nemlig 73% av alle de autoritære diktaturene som eksisterer i verden i dag! Det er noe å tygge på. Hvis du teller med det historiske antallet på alle diktatur som har eksistert tidligere, stiger dette tallet drastisk. 

Da står vi igjen med spørsmålet: Hvorfor driver Amerika med sånt da? 

Det er fordi menneskerettigheter, frihet og demokrati er i motsetning til det de sier, noe som er lengst bak i baksetet for den amerikanske herskerklassen. Disse er hvitvaskede historier som bare de minst opplyste og ignorante kan kjøpe. Realiteten er mye enklere enn de fleste innser, årsaken er ikke verdier, men materier. Ikke ideer, men penger. Frihet for noen få, basert på tyranniet mot de mange. 

 Det er heldigivs en hel verden av folk der ute som hater amerikansk imperialisme, men her i Europa har til og med folket en mild og avslappet holdning til dette barbariske landet. Jeg håper dette endrer seg, og at folk i Norge lærer seg å bedre sympatisere med ofrene for amerikansk imperialisme, istedet for med imperialisten selv. At de nekter å være naive når de hører amerikanske løgner, som at de ønsker å ‘’spre demokrati til verden.’’ 

Det er ikke tilfeldig at det er et enormt hat mot USA i enkelte land, mange av disse folkene har friskt i minne at noen har blitt drept eller brutalt torturert, eller bombet sønder og sammen av dette fine demokratiet. Og hatet de har mot Amerika, blir igjen brukt av Amerika til å rettferdiggjøre fremtidige aggresjoner mot disse folkene de allerede har såret iflere århundre. 

Dette finner du ikke svaret på i historieboken din fra VGS dessverre, den demokratiske liberale verdensorden er avhengig av å opprettholde Amerika sin status som demokratiets forkjemper, og lystårnet til ‘’det frie vesten’’.  

Boblen om at Amerika er perfekt har selvfølgelig sprukket en del i vesten, helt siden år 2016 har Amerika hatt et dalende inntrykk her. Men jeg mener at det er likevel viktig å påpeke at dette har pågått lenge, selv om europeerne nylig har våknet opp.  

Jeg har i denne teksten argumentert for Amerika sin brutalitet, helt uten å minne dere på de brutale og ulovlige angrepskrigene som USA har drevet mot Vietnam, Korea, Irak, Libya og Afghanistan. Der har de helt unødvendige dødstallene steget opp til flere millioner, og det i mye nyere tid. Det tar selvfølgelig flere liv for meg, om jeg skulle ramse opp alle forbrytelsene som er begått av USA mot menneskeheten, men jeg håper min tekst har bidratt med et utgangspunkt i å lære om USA, fra et annet perspektiv enn det vestlige. 

For å avslutte så vil jeg ende med et sitat fra Malcolm X, 

‘’You and I have never seen democracy, all we’ve seen is hypocrisy.’’ 

 

 

Pga. printefeil ved forrige publikasjon så blir denne artikkelen publisert på nytt. 

Forfatter

, , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.