Å få barn i studietiden er for noen selve skrekken, mens det for andre er et drømmescenario. Vi har snakket med to studenter som løser studiekabalen som foreldre.
Klokken er 04:45 når Yasir Fawzis (30) vekkerklokke ringer inn en ny dag. Han er klar for å ta fatt på utfordringene som måtte komme hans vei. Enten det er i rollen som imam, far eller student.
Yasir vender kroppen i retning Mekka og gjennomfører sin morgenbønn. Det er et viktig morgenrituale for ham. Deretter tusler han ut til kjøkkenet for en minst like viktig rutine. Det er tid for å gi datteren Farah (2) sitt første måltid for dagen.
– Det var et bevisst valg at vi ville få barn, men at jeg skulle fortsette som student var nok ikke helt gjennomtenkt, forteller Yasir.
Han har et årsstudium i religion og etikk. Nå tar han opp fag innen i nordisk språk og kommunikasjon og medier.
– Etter morgenbønn leser jeg litt i Koranen og jobber i senga fra mobilen min, før jeg sovner igjen. Så våkner jeg igjen cirka 60-90 minutter før forelesning. Spiser frokost og hjelper kona med barnestell. Gir dattera litt mer melk eller grøt. Så gjør jeg meg klar og kjører til UiA, forteller Fawzi.
Positive reaksjoner
Farah gir fra seg et høylytt hvin til latter fra kommunikasjonsklassen. Hun har fått være med pappa på forelesning, og bedriver nærmest sitt eget stand up-show der hun sitter i vognen sin bakerst i klasserommet. Yasirs blikk tilsier at han vil ta henne med ut, men foreleseren beroliger han:
– Det gjør ingenting for meg at hun er her. Jeg har nettopp blitt bestefar, så det er bare hyggelig.
Det er slike positive reaksjoner Yasir får når han tar med Farah på UiA.
– Ingen sier noe til at hun er der. De fleste sier bare at hun er søt, forteller Yasir.
Jobben som imam for Ahmadiyya-menigheten gjør at han tidvis må på reise for å besøke medlemmer i andre byer. Da er det ekstra fint å kunne tilbringe tid med datteren ved å ha henne med på universitetet.
– Hun er som regel stille og rolig, men i det siste har hun fått en ganske høy stemme, så jeg må se an om jeg kan fortsette å ta henne med på forelesning, sier Yasir.
Anbefaler barn i studietiden
Han mener det går fint å ha barn i studietiden. Med ekstra støtte fra Lånekassen, ingen obligatoriske forelesninger, en fleksibel jobb og en kone i arbeid går både hverdagen og økonomien opp.
– Det eneste er at jeg ikke får så mye tid til å studere utenom forelesningene, men det går egentlig veldig greit, sier Fawzi.
Yasir anbefaler sine medstudenter å få barn i studietiden.
– Det er veldig koselig. Det er ikke vits i å vente, sier han.
Bedre karakterer
I Kvinesdal har May Lilly Syvertsen (23) fått noen ledige studieminutter. Datteren Macy på seks måneder har tatt seg en blund, og May Lilly finner fram pensum i religion og etikk.
Syvertsen har også en bachelor i markedsføring og ledelse i sekken. Hun forteller at studiene har gått over all forventning etter at hun ble mor.
– Fra å møte opp på alle forelesninger, til å ikke møte opp i det hele tatt, har karakterene faktisk gått opp, forteller May Lilly.
Hun har likevel forståelse for at det ikke er like lett for alle studentforeldre.
– Det løser seg
– Det kommer helt an på hvordan babyen er. Man vet jo ikke hva man får. Jeg har vært heldig og fått en baby som er tålmodig og som sover godt, så jeg har kunnet lese på dagen mens hun sover. Det hadde også vært annerledes hvis jeg hadde måttet møte opp på alle forelesninger, forteller Syvertsen.
Den nybakte moren har tatt valget om å studere hjemmefra, og May Lilly mener at UiA tilrettelegger for at hun skal komme seg gjennom studieløpet.
– Alt stoffet kommer ut på Fronter og både lærere og medstudenter viser hensyn. Man får nok litt mer ”slack” når man har en baby, sier May Lilly lattermildt.
Hun hadde ikke planer om å bli mor som student, men mener at alt løser deg om man bare går inn med en positiv innstilling.
– Det kommer til å gå bra om du plutselig skulle bli gravid som student. Hvis du vil så klarer du det uansett, avslutter May Lilly.
Ofte ensomme
Leder av SiA Helse Eli Stålesen forteller at hun ser at studenter med barn ofte kan falle litt utenfor studentmiljøet.
– Vi ser at en del av de unge familiene som har små barn opplever ensomhet og depresjon. Det kan ofte være vanskelig å bli inkludert og bli kjent med andre studenter, forteller Stålesen.
På grunn av dette har SiA Helse nå satt i gang drøfting av et tiltak som de håper vil bedre studentforeldres sosiale liv.
– Vi vil gjerne lage arrangementer for unge familier rundt studiestart og juletider, slik at de får mulighet til å bli kjent med hverandre, forteller SiA-lederen.
Hun oppmuntrer likevel unge foreldre og familier til også selv å gjøre en innsats for å bli kjent med andre i samme situasjon.
– Kanskje de kunne legge ut en Facebook-post hvor de etterlyser andre familier? Eller knytte kontakt gjennom barnehager. Jeg mener at en kombinasjon av at SiA, UiA og familene selv tilrettelegger for unge foreldres sosiale liv er nøkkelen. Jeg har tro på at å koble familier sammen kunne være verdt å forsøke, avslutter Stålesen.
Tekst: Ine Rossebø Knudsen
Foto: Didrik Rud og Privat