Når var sist du ble fortalt en historie? Flere av oss har sikkert kjære barndomsminner fra voksne som forteller oss historier, kanskje det er mamma, kanskje bestefar. Så blir vi voksne og opplevelsene med fortellerkunsten blir færre. Vel, nylig fikk jeg oppleve dette igjen på Kilden med forestillingen “Historien om Maria i Koranen”.
I forestillingen tar forteller Mehda Zolfaqari for seg den kjente skikkelsen Maria som de fleste av oss kjenner fra juleevangeliet og fyller ut historien hennes før Jesu fødsel slik det blir omtalt i Koranen. Hun forankrer og historien emosjonelt med historier fra sitt eget liv som flyktning fra Iran og oppveksten i Norge. Forestillingen har et interaktivt preg og kan fungere som en øyeåpner for sammenhengene mellom Islam og Kristendommen. I tillegg blir flere sekvenser akkompagnert med både oud, fløyte og sang av musiker Nawar Alnaddaf.
En gruppe dramastudenter var også med på generalprøven og hadde mange positive ord om opplevelsen.
“Jeg lærte mye. Jeg kjenner godt til Maria i bibelen, men jeg visste egentlig ikke at hun fantes i koranen i det hele tatt. Jeg synes nesten Maria i Koranen virket mer realistisk, mere ekte.”
“Jeg følte meg som om jeg var et lite barn og hørte på eventyr igjen. Det var også veldig fint med instrumenter og sang. Det tok oss på en reise i både tid og sted.”
“Jeg håper virkelig det konservative kristne publikummet her på sørlandet tar turen. Jeg tror de kommer til å blir overrasket over hvor mye de kan kjenne seg igjen i. Jeg tror kanskje mange har en del fordommer som man kanskje kan få brutt på en veldig behagelig måte.”
“Jeg vil ta med alle jeg kjenner og se det på nytt.”
Mye har blitt sagt om temaene Islam, integrering og feminisme. Og flere av oss har sikkert gått lei av hvordan betente temaer diskuteres på sosiale medier. Noe jeg virkelig fikk fra denne forestillingen var en større følelse av empati og forståelse for den faktiske opplevelsen av å være en troende muslimsk kvinne som ikke nødvendigvis passer inn i strenge kjønnsnormer. Her er en kommentar fra Mehda Zolfaqari selv om hvordan hennes egne opplevelser oppleves som veldig relevante i Maria sin historie.
“Jeg har egentlig jobbet med Maria fortellingen i nesten ti år. Jeg vokste opp i et muslimsk hjem, og så så jeg at ting var veldig skeive og urettferdige. Så fikk jeg jo høre fra sekulære feminister at det ikke gikk ann å være feminist og religiøs samtidig, men for meg var begge to viktige identiteter. Jeg kunne liksom ikke bare gi avkall på den ene. Så da ville jeg som om det gikk ann å se på religiøse tekster og fortellinger fra et feministisk perspektiv, eller gjennom kvinnelige briller da.”
Selve formatet i forestillingen opplevdes som veldig direkte og engasjerende. En profesjonelt satt opp fortellerstund er noe som jeg ville ha anbefalt folk å oppleve. Du blir virkelig kjent med både Maria og Mehda og sitter igjen med noe unikt. Her er en kommentar fra fortellerinstruktør Stina Riebe Thygesen om fortellerkunstens appel.
“Det publikum får er jo et mye mer direkte møtet med aktøren på scenen. Jeg tror jo terskelen for å ta frem mobilen når noen står å snakker direkte til deg er ganske høy ikke sant. Så for meg er forskjellen mellom netflix og scenekunst nettopp det. Vi sitter jo her i salen sammen. Jeg tror folk kjenner litt at de vil være med. Denne formen er og utrolig tilgjengelig. Om du tenker at du ikke skjønner teater, så kommer du til å skjønne dette.”
Så om du er teologinerd, kristen, muslim, ateist eller bare sulten på en ny opplevelse så vil jeg anbefale deg en tur ned til Kilden og få med deg “Historien om Maria i Koranen”.