Originaltittel: The Hate U Give
Sjanger: Drama
Skuespillere: Amandla Stenberg, Regina Hall, Russell Hornsby
Regi: George Tillman Jr.
Lengde: 2 t. 12 min.
Norgespremiere: 01.03.2019

Basert på boken med samme navn, starter filmen i hjemmet til 16 år gamle Starr, hvor faren i huset forklarer Starr og brødrene hennes om hvordan man som mørkhudet skal oppføre seg dersom man blir stoppet av politiet. Scenen gir et godt innblikk i hvordan resten av filmen kommer til å utarte seg.

Starr kommer fra et fattig samfunn, Garden Heights, men hun og brødrene hennes går på en skole i et rikere nabolag. Ifølge Starr går man kun på den lokale skolen for å bli høy, gravid, eller skutt. Vi følger Starrs hverdag, hvor hun lever to forskjellige liv. Ett liv på skolen hvor hun prøver å passe inn med alle sine hvite venner, og et liv i Garden Heigths, hvor hun prøver å passe inn med «sine egne».

Starrs brutale møte med farens advarsler skjer en kveld hun og Khalil, en venn hun har hatt siden hun var liten, blir stoppet av politiet, og Khalil blir skutt fordi politiet tror han strekker seg etter en pistol. Dette setter i gang en rekke følelser hos Starr, som har klart balansen med å leve mellom to verdener, helt til nå.

Filmen viser hvordan det er å skrike høyt uten å bli hørt. Hvordan samfunnet ikke er svart/hvitt, og hvor vanskelig livet kan være med alle gråsonene. Den viser alle rettighetene man som mørk i huden må kjempe for, og den viser alle rettighetene man som hvit i huden tar for gitt. Filmen har et viktig budskap, og det er en viktig film å se.

Budskapet som kommer frem i filmen, er fortsatt like aktuelt i dag. Tupac Shakurs budskap «Thug life»: «The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody», hvor han forteller om den onde sirkelen man blir dratt inn i som fattig, og hvor vanskelig det er å bryte den.


Terningkast: 5
Anmeldt av: Martha Simonsen

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.