I flere år har det i Kristiansand vært behov for et eget studenthus for byens studenter. Fra tidligere av har studentene i Kristiansand hatt Østsia og forskjellige lokaler å benytte seg av på Campus. Men det har manglet noe som de andre store studentbyene i Norge har; nemlig et stort og komplekst, og ikke minst fleksibelt studenthus. Allerede i 2016 kunne vi i Unikum skrive at en underskriftskampanje var blitt satt i gang, og ideene og tankene til hva et studenthus skulle og måtte inneholde var flere.  Det som ble pekt på den gangen av studentene som ble intervjuet var at et studenthus må inneholde kafeer, barer, kontorer, og møteplasser for studenter; en stor hovedscene er også viktig at en kan ha på et slikt studenthus. Allerede den gangen hadde også studentene som ble intervjuet av Unikum en formening om hvor et slikt studenthus burde bli plassert; Gamle Agder Teater. Saken om studenthus var noe som engasjerte studentene ved UiA, og september 2016 kunne Unikum publisere kommentar fra daværende student Roar Frivold Skotte, hvor Skotte går ut mot Kick, og utesteder i byen, hvor noen studenter får spesialbehandling, og omtaler hvordan Kick rettet seg spesielt mot linjeforeningene ved Handelshøyskolen.

Årene gikk, og det nye studenthuset lot vente på seg. Men endelig, 3. Januar 2023, kunne endelig nøklene til bygget overrekkes; det nye studenthuset i Kristiansand hadde fått en plass. I første omgang var det et åpent arrangement slik at studenter kan komme innom for å se hvordan bygget ser ut; Unikum var selvsagt til stede da bygget åpnet i januar. Og inntrykket som ble gitt den gangen var at her spares det ikke på noe; allerede på overrekkelsen var det klart med stor scene med alt det utstyret en vil kunne trenge for å ha konserter – ja faktisk allerede på dette arrangementet ble det invitert til konsert på det nye studenthuset. Og til tross for at mye arbeid fremdeles gjenstod, så var det tydelig at dette nye studenthuset hadde mye potensiale for studentene i Kristiansand.

Barområde ved hovedinngangen. NB. Bildene er tatt i sommer mens bygging enda pågikk.

 

Unikum kontakter leder for Sia Studentliv, Jon Andreas Gotteberg, for å få mer informasjon om akkurat hva det er studenter kan forvente av dette nye studenthuset. Per E-post kan Gotteberg fortelle oss at BARE vil være et sted som er studentenes eget sted i byen;

 

– En møteplass med god mat og drikke, masse aktiviteter, og rom for engasjement. Her kan studenter forvente å bli tatt godt imot, om de kommer alene eller sammen med andre.

 

Unikum spør Gotteberg videre om det er planlagt noe opplegg for studenter på det nye studenthuset i forbindelse med studiestart i august og for september måned. På dette får vi i svar at studenthuset vil åpne dørene 14. August, og det vil være noe som skjer på huset hver eneste dag og kveld etter dette. Den populære torsdagsquizen fra Østsia vil også bli videreført bort til BARE.

Dørene til BARE vil være åpne fra 11 – 23 fra mandag til torsdag, og fra 11 – 02 på fredag og lørdag. På søndag vil det være stengt. Det vil være mulighet for at BARE er åpent lenger enn 23 i hverdagene om det er arrangementer som varer utover natten. Restauranten vil åpne kl. 11 og være åpen til 22. For øyeblikket er det satt opp burgermeny til 149,- kr som også kommer i vegetarform.

1. Etasje er det som vil være bare studenthuset. Trappene til de andre etasjene vil også være mulig å bruke, da det er en liten plattform med fin utsikt ut til bakgården. På dagtid, når det ikke er arrangementer vil de større konsertplassene være undervisningsrom for kunstfag studentene. Det vil også være øvingsrom i kjelleren for dem, og disse vil ikke være mulig å booke er og kun tilgjengelige for kunstfagstudenter. Gotteberg sier at dette er for å sørge for at det alltid er aktivitet ved BARE, det er ikke tidspunkter hvor det er dødt her. Bakgården vil også bli renovert slikt at det ville kunne benyttes som uteplass for studentene, men Gotterberg informerer at det nok ikke vil være helt klart denne sommeren, og heller er noe å se frem til på en senere anledning.

 

Sitteplasser ved siden av cafe/restaurant området. NB. Bildene er tatt i sommer mens bygging enda pågikk.

 

Av tjenester huset har å by på til studentene får Unikum fortalt at det vil være fire flotte lokaler for arrangementer, som vil være tilgjengelig for studentforeninger til å arrangere det de måtte ønske av fester, konserter, quizer, og debatter, med mer. Disse fire lokalene er mulig å booke for alle studentaktiviteter eller foreninger som inngår i Studentskipnaden i Agder: 106, 107, Blackbox og Hovedsal. Man kan gå inn på BARE sin nettside og finne ledig tidspunkt og lokale og legge inn en forespørsel hvor man da vil bli kontaktet om man får det tidsrommet eller ei. Det vil ikke være mulig å ta med egen mat til aktiviteten som man muligens har gjort tidligere på Østsia, men at man kan bestille mat fra BARE. Gotteberg kan ikke avsløre helt enda hva menyen er, men han lover at den kommer og at det da vil være til studentvennlige priser.

 

Disse fire rommene kan bookes online! NB. Bildene er tatt i sommer mens bygging enda pågikk. 

Fra tidligere av hadde Studenter egen studentpub på UiA Campus i Kristiansand. Denne puben ble lagt ned like før forrige semester var over før sommerferien. Unikum lurer derfor på om det vil være noen forskjell mellom det Østsia var, og det BARE vil være for studentene på Agder. Vi spør derfor Gotteberg om hvordan studenthuset vil være annerledes enn det Østsia var;

 

– Det må oppleves, det er store forskjeller. BARE er større med mer plass og flere rom som gjør det mulig å ha flere arrangement samtidig. Der Østsia var en klassisk Campus-bar, er BARE et sentralt studenthus slik Kvarteret i Bergen, Folken i Stavanger, og Samfunnet i Trondheim er. På BARE vil også byens eget studentsamfunn, Kristiansand Studentsamfunn, holde til og samle studentene.

 

Avslutningsvis i vår dialog med Gotterberg får vi den følgende oppfordringen til studentene som kommer for å studere i Kristiansand og omegn;

 

– Velkommen til byen! Kom ned på BARE og bli kjent med huset og folkene der. Her trenger du ikke kjenne noen fra før, og jeg vil si det nesten er obligatorisk å engasjere seg i Kristiansand Studentsamfunn.

Utsikt til bakgården fra trappene til 3.etasje.

 

Åpningstider

Mandag – Torsdag: 11-23* (Mulig å være åpent lenger ved arrangementer)

Fredag – Lørdag: 11-02

Søndag: Stengt

 

 

Authors

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.