Foto: Facebook

Velkommen gamle og nye studenter til Kristiansand! En utrolig viktig institusjon for deres overlevelse i akademia er trolig ALKOHOL. Men til tross for størrelsen på Kristiansand er den stappet med uteplasser, og noen er kanskje litt bedre eller mer egnet for deg enn andre. Her stepper Unikum inn med en liten oversikt over barene, og hver bar har en liten oversikt over: stemning, prisklasse, beste tidspunkt å komme/være der på og populariteten, samt en liten anmeldelse av plassen. Nå er ikke alle i redaksjonen mega alkoholikere, derfor er vi mange som har bidratt til å kartlegge uteplassene, og derfor kan anmeldelse ha litt forskjellige syn på uteplassen. Så om man vil bli litt bedre kjent med de utvalgte alkoholikerne så kan du lese om oss nedenfor for å forstå hva slags type psykopater vi har rekruttert til dette prosjektet! 

 

Tobias 

Jeg er 26 år gammel, og har en master i engelsk og har tatt PPU. I år tar jeg årsstudium i historie. Som en som ikke kan gi slipp på studentlivet, klarer jeg heller ikke helt å legge fra meg festing, det er tross alt slik jeg klarte å skrive ferdig masteren (jeg var i en 8 ukers festmodus rett før deadline). Men jeg foretrekker heller en litt mer rolig hjemmefest, hvor man har mulighet til å høre på god (2010-talls) musikk og få pratet med venner. På tross av mine homofilerier er jeg ikke akkurat en danseløve, jeg er stivere enn en pinne og sliter veldig med å følge en rytme og ha noen form for moves. Når jeg er ute så liker jeg gode drinker, godt selskap og god stemning, men helst uten at det blir for overdøvende. 

 

Anjali 

Jeg er 22 år gammel og går nå mitt siste år på bacheloren min i kommunikasjon! Jeg har gått to årsstudier tidligere på UiA, og har bodd i byen i 3, snart 4 år! Jeg føler jeg har runda denne byen, vært på de fleste av utestedene, og vet akkurat hva jeg liker når jeg skal en kveld ut på byen. Gleden min på byen kommer hovedsakelig fra å kunne danse! Jeg elsker en god danseplass, og setter pris på en kveld med grei plass på dansegulvet, og det å kunne vibe med fremmede! Jeg er ikke en som bruker mye penger på byen, jeg drikker meg gjerne godfull på vors før byen, sånn at jeg kan vibe godt ut kvelden. Jeg er ofte bare ute etter god stemning og å få puste på dansegulvet uten at tjue stykk faller oppå meg! 

 

Silje 

Jeg er 22 år gammel og går 2. året på utøvende klassisk musikk – men jeg har tatt et årsstudium tidligere så dette blir min tredje høst i Kristiansand! 

Jeg bor sjukt trangt, så for min del setter jeg mest pris på å kunne treffe folk ute et sted hvor man kan snakke – men med mange nok enheter kan jeg egentlig bli med litt hvor som helst! Dessverre kommer jeg ofte klin edru ut rett fra jobb i helgene – så da er pris veldig viktig for meg siden jeg ofte misser vorset og må bruke penger ute for å komme igang <3 

Vilde 

Jeg er 29 år gammel og min UiA-karriere går vel strengt tatt mot slutten, men det betyr at jeg har mange års erfaring å dele av med dere! Jeg elsker å feste, og takker sjelden nei til en anledning for å gå ut og finne på noe gøy. Noe av det beste jeg vet er å sitte og skravle og fjase med noe godt i glasset, men jeg er heller ikke fremmed for anledninger med allsang eller karaoke. Dansing er jeg derimot ikke spesielt glad i, så hvis jeg har vært på et utested der jeg faktisk har trivdes på dansegulvet, da er det enten eksepsjonelt god stemning, eller jeg er eksepsjonelt full hehe. Jeg synes også det er viktig å påpeke at man fint også kan være edru på byen, det betyr ikke at man ikke kan ha det gøy forde! 

 

Bakgården (Tobias) 

Stemning: Prate og drinker 

Prisklasse: Helt ok 

Beste Tidspunkt: Helst før kl. 22 

Popularitet: Populært 

Bakgården kan se ut som et shady oppsett som prøver å lokke deg inn i en lumsk bakgate, men man vil fort oppdage den lille gjemte juvelen i Kristiansand! Det er ikke TVIL om hvilken plass som lager de beste drinkene og det er definitivt her, jeg sier det nå, beste strawberry daiquiri i hele byen! Heldigvis må man heller ikke selge sjelen sin for å få råd til drinkene, selv om jeg kunne vurdert det. 

 

Det er litt forskjellige lokaler å sitte i, et lite innerom, så et litt mer åpent område i uteområdet og et enda mindre rom innendørs hvor man finner baren. Det er hyggelig på alle de forskjellige områdene, men noen har mer stemning enn andre til tider. Det har en tendens til å bli overfylt på Bakgården, ofte står du i kø og venter på at bord skal bli ledig, å stå er ikke akkurat et alternativ på Bakgården. Det er alltid en god miks av studenter og godt voksne folk her, så ikke vær redd for at du skal bli stuck med Boomers og Zoomers hele kvelden om du velger å ta turen hertil, tvert imot, det er en perfekt melting pot av alle type folk her inne. 

 

Bakgården er nok mitt favorittsted i Kristiansand. Utover kvelden kan volumet bli litt høyt når nok folk begynner å fylle lokalet, men heldigvis går aldri volumet over styr og stell, og det er alltid knall stemning der! 

 

10/10 

 

 

The Sailor Pub (Tobias) 

Stemning: Prate og karaoke 

Prisklasse: Helt ok 

Beste Tidspunkt: Alltid 

Popularitet: Populært 

 Sailor går for gull når det kommer til musikk og spesielt da karaoke! De har ofte karaokekvelder og musikkbingo, men de er mest kjent for karaoke. Det er liiitt for høyt støynivå til kontinuerlig småprating, men ikke så høyt at eneste alternativet er å danse, som er bra, for det er ikke noen designert danseplass der (men det er et biljardbord). Alle gangene jeg har vært der har det alltid vært god stemning, og musikken pleier alltid å helle mot musikk vi alle kjenner fra ungdomstiden. 

 

Prisklassen er det man kan forvente av en bar, både øl, cider og drinker ligger på en stabil “Helt Ok” i pris.. Anbefales å komme med litt alkohol i blodet, men drinkene jeg har smakt har alle smakt godt, noen litt bedre enn andre. 

 

Jeg har ALDRI opplevd kø på Sailor en eneste gang. Det ligger litt for seg selv og igjen, nisjen deres er karaoke, noe som kanskje ikke alle er alt for gira på. Derfor kan man bare slappe av om man er bekymret for kø, trolig blir du ikke edru fra du kommer fra vorset inn på Sailor. Selvsagt, om du da ikke er gira på karaoke…vel, de har biljardbord, men ellers er det nok kanskje ikke baren for deg. 

 

Sailors er en veldig fin bar, estetikken passer bra med temaet deres, det kan være litt trangt om plassen i ny og ne, men aldri til den graden at man må bukte seg gjennom en flokk av berusede mennesker. Få med deg en god gjeng som liker å synge eller ihvertfall nyte god karaoke! 

Rating: 8/10 

 

Vaktbua (Silje) 

Stemning: Alltid god, men event avgjør veldig HVA slags stemning det er 

Prisklasse: Helt ok 

Beste Tidspunkt: Sjekk event 

Popularitet: Litt ukjent 

Et alternativt og sjarmerende lite utested som man finner på Odderøya. Hit er det desidert aller mest anbefalt å ta en tur de dagene det er konsert – for dette er nemlig også en av byens mest aktive og spennende musikkscener. Her er det mye sitteplasser ute i hagen hvis været er godt – ellers er det trangt med stor T inne (men her er det dansegulv/ståplasser til en veldig intim scene). Baren er ikke den største – men den har det du trenger til en helt ok pris! 

Sjelden kø her, men anbefaler likevel å ikke komme altfor sent på kvelden hvis man vil ha sitteplass! Sjekk om det er noen som spiller før dere drar ut – stemningen her kan nemlig variere fra full rave og dans til en rolig kveld i hagen med et par øl. Uansett byr Vaktbua på en trivelig og særegen atmosfære som absolutt må oppleves! Ta med ørepropper på konsert – lyden blir høy! 

 

The Old Irish Pub (Vilde) 

Stemning: Dans, dans på bordene, allsang 

Prisklasse: Helt ok 

Beste tidspunkt: Litt tidlig på kvelden 

Popularitet: Veldig populært 

 

Old Irish er et av byens mest populære utesteder. Her er det sitteplasser rundt diverse bord, stort dansegulv med egen DJ booth, tre barer og mange doer (lite kø)! Dette stedet fyller seg opp RASKT, så her gjelder det å ikke komme for sent, med mindre du vil stå utenfor en god stund før det blir plass til deg. Fulle lokaler er likevel alltid et godt tegn på at det er et bra sted, stemningen er verdt ventetiden. 

 

Inne er det nemlig alltid dritbra stemning, høy musikk og masse mennesker. Du kan sitte rundt bordene og synge ut sjela di til typiske partylåter de fleste har hørt før, danse på bordet, eller forsvinne i crowden på dansegulvet. Med tre barer har de også godt utvalg av drikkevarer. Er du glad i å bli revet med av musikken og slå deg løs på dansegulvet, er dette definitivt stedet for deg, men musikken kaaaan bli litt for høy i lengden hvis du også vil høre hva vennene dine sier uten at de roper deg i øret. 

8/10 

 

Gvino (Vilde) 

Stemning: Rolig 

Prisklasse: Dyrt 

Beste tidspunkt: Alltid 

Popularitet: Ukjent, nyåpnet 

 

Gvino er et av byens nyeste steder, spennende! Her får du en opplevelse du ikke får noe annet sted i Kristiansand. Gvino er en georgiansk vinbar som kun serverer vin fra Georgia – verdens eldste vinland! Vinbaren er plassert i Kanalbyen på Odderøya, og ligger sånn sett en liten gåtur fra byens kjerne, men så fort du ankommer gir plasseringen helt mening. Her sitter du nærmest over vannet med god utsikt i alle retninger. Helt perfekt å sitte ute på en smeigedag, og deilig å sitte inne en stormfull høstdag. 

 

Lokalene er akkurat passe store til at du får en hjemmekoselig og rolig stemning – perfekt for et par glass vin. De ansatte får deg til å føle deg som hjemme, og de kan virkelig sakene sine. Du kan også få kjøpt litt fingermat som skinker og oster. Det er ingen hemmelighet at dette koster litt mer enn du kanskje normalt ville brukt, men for opplevelsen er det absolutt verdt turen for å kanskje spleise på en flaske vin med noen gode venner? 

7/10 

  

Skybar (Club21) (Vilde) 

Stemning: Drinker 

Prisklasse: Helt ok 

Beste tidspunkt: Godvær, så utsikten er optimal 

Popularitet: Passe 

 

Er du ute etter fancy drinker og byens beste utsikt? Da er skybaren på toppen av Caledonien-hotellet stedet for deg! Baren ligger helt øverst i 13. etasje, og utsikten er like bra både i dagslys og på kveldstid, bare pass på at det ikke er overskyet. Drikkeutvalget er stort, lokalene har en belysning jeg ikke kan beskrive som stort annet enn sexy, og alt føles deilig luksuriøst. Musikken som spilles er rolig, men innimellom slår de til og har booket DJs! 

 

Prisene vil jeg si er helt ok pluss, men de har i det minste et godt utvalg. På mitt siste besøk her en tirsdag i sommerferien var det også utsikt til Fiskebrygga og tirsdagskonserten der, og du hørte lyden godt helt opp til 13. etasje. Veldig greit å sitte der og unngå menneskehavet der nede. Visste du at det også går an å bestille pizza her?! 

 

7/10 

 

Harveys (Anjali) 

Stemning: Dansing, snakking, spill 

Prisklasse: Helt ok 

Beste tidspunkt: Rundt 00, da slipper du lang kø 

Popularitet: Veldig populært 

 

Det er ikke en eneste sjel i Kristiansand by som ikke har hørt om Harvey’s. Og har man ikke det, da er man nok splitter ny her? Harvey’s er et av de mest populære utestedene i byen, og det er ofte mange som befinner seg der. Stedet er på hverdagene en restaurant og sportsbar, der man kan kose seg med god mat til ganske rimelige og studentvennlige priser, og samtidig kan man dra dit for å se kamper og lignende! De har også en del spill å bidra med, som blant annet airhockey, shuffleboard, oksen, beerpong, og slikt! Men på torsdager og lørdager så er det ganske fullt dansegulv på Harvey’s. Harvey’s har barer i både øvre og nedre etasje, der nedre etasje er et stort dansegulv, mens oppe er det mer plass til å sette seg ned og prate hvis man ønsker det. 

 

Prisene er helt greie, men stemningen er som oftest kjempebra! Musikken er bra, men kan også bli litt repetitiv til tider. Er du der ofte nok, så kan du spå spillelista. Men skal ikke lyve, det pleier ofte å være kjempegod stemning og mange mennesker! Stedet kan føles litt trangt til tider, spesielt på dansegulvet, men hvis man liker det så er det bare å ta med hele vorset til en kveld på Harvey’s! 

7/10 

 

Teateret (Tobias) 

Stemning: Rolig snakk og drinker 

Prisklasse: Helt ok 

Beste tidspunkt: Alltid 

Popularitet: Passe 

 

Til tross for navnet, og at de har enorme scenelokaler i andre etasje dedikert til dette, er ikke Teateret bare plassen for teater eller de mer kunstneriske karakterene. Teateret er gjemt på motsatt side av kinoen, og har ikke bare alkohol og drinker men serverer også mat litt tidligere på dagen. Dette er ikke plassen om du vil hardcore danse og gå komplett på fylla, men heller om man vil slå av en prat med venner mens det spilles god musikk i bakgrunnen. Det største plusset med Teateret er definitivt lokalene som er veldig romslige og flotte, man ser de ikke har blitt ødelagt av år med rølpete fyll, nok en tradisjon de ønsker å bevare! Det gjør at det kanskje ikke akkurat er helt rette viben for oss studenter som er ute etter litt mer action, det går for det meste i rolig stemning, men kanskje litt høy musikk og tempo i ny og ne. 

 

Teateret er også kjent for å tidligere ha et arrangement i måneden fokusert på LGBTQIA+ folk, med sin ‘Klubb Skamløs’ hvor det da ofte blir god stemning i skeivt selskap, og med tanke på at dette er Kristiansand er det herlig å se noen satse på akkurat dette og stå i det, og jeg håper virkelig de fortsetter med det dette studieåret også! 

8/10 

 

Tollboden/Ølhallen (Tobias) 

Stemning: Dansing 

Prisklasse: Helt ok 

Beste tidspunkt: Før kl. 22 

Popularitet: Veldig populært 

 

Kjært barn har mange navn, til tross for at det står med store bokstaver “ØLHALLEN” foran kjenner de fleste i Kristiansand denne uteplassen som Tollboden, så vær forberedt til å overkomme den forvirringen. Men når man først kommer over den og inn i lokalene blir man møtt med en todelt, nei, kanskje tredelt utested. Første del har flere booths man kan sitte i, samt en liten bar å bestille fra. Neste seksjon har litt lengre benker og større bar, dette er oftest området folk bruker til å danse løs når DJ’en først begynner å spille. Siste del er et uteområde hvor man kan få seg litt luft, røyke, og ellers er det roligere her ute om man trenger en pause fra kaoset innenfor. Og ja, jeg mener kaos, nesten hver gang jeg er på Tollboden er det stappet når klokken begynner å nærme seg 23, og det er også en av de uteplassene man kontinuerlig vil se at det er kø for å komme seg inn i. Til tross for populariteten, vil jeg strekke meg til å si at Tollboden er helt okay pluss. De gjør ikke noe som er veldig unikt for en uteplass, og dansegulvet blir VELDIG fort stappet. Men det er utrolig greit med uteområdet hvor man kan snakke og chille litt mer, og en mega shoutout til bartenderne som jeg opplever er like inn i stemningen som de fulle folkene og alltid har vært smilende når jeg har vært der! 

 

Det er ingenting galt med Tollboden, musikken er som regel bra, med en god miks, men det er ingen områder den utmerker seg på heller. Det blir veldig fort overfylt der inne og du må presse deg gjennom folkemengder til toaletter som alltid ser raserte ut, eller barer for å få en enkel øl. Man kan ha en grei kveld her, og jeg har hatt dem, men det er nok andre utsteder jeg synes utmerker seg litt mer. 

6/10 

 

Skagen (Silje) 

Stemning: Snakke (høyt!) 

Prisklasse: Billig! 

Beste tidspunkt: Alltid 

Popularitet: Populært 

 

Denne puben går for å være et lite stykke Danmark pakket inn i en bar – både med konsept, stemning, priser og meny. Det er rett og slett “dejlig å være norsk i Danmark”. Dette er for øvrig en PUB med store bokstaver, uformelt og egentlig mest bare masse sitteplasser, samtidig som det er her du får byens billigste øl. Faktisk en hel halvliter Carlsberg for kun 59,-. 

Er man i tillegg en gjeng så kan man oppgradere hele seansen med å kjøpe et helt øltårn eller en meter med shots -  garantert gøy hvis du vil få i gang stemningen med en drikkelek! Drikkekartet ser ellers ut som russetid brettet utover en meny. Dette er altså ikke stedet du går for å drikke sofistikerte eller klassiske drinker og brennevin. Er du derimot glad i at det smaker søtt eller veldig surt, og helst ikke alkohol – så er det supert! Prisen trekker igjen veldig opp, derfor er det også en kjær bar i byen for studenter, samtidig som det sitter et bredt spekter av folk her. De har til og med servering. Musikken er helt ok, passer greit, men det kan fort hende du er nødt til å snakke ganske høyt etterhvert som nabobordene har fått i seg noen meter med shots! 

Kanskje er ikke Skagen et sted du sitter hele kvelden, men det er et kjekt sted å starte på!  Stort pluss for byens beste priser!  

 

Håndverkeren (Silje) 

Stemning: Snakke, shuffleboard/dart, sport 

Prisklasse: Helt ok 

Beste tidspunkt: Alltid 

Popularitet: Passe 

Denne baren (og restauranten – veldig god mat!) ligger litt for seg selv, utenfor kjernen hvor de andre utestedene i byen er. I tillegg er lokalet sjarmerende gammelt og stort med flere plan. Derfor er det som regel alltid plass å få her – uansett om dere er en liten gjeng eller en hel faddergruppe (eller en klasse – men det kan være veldig greit å sjekke først hvis dere blir så mange). Likevel kan det være kjekt å komme i 22-tiden, da føles stedet mer som en bar enn en restaurant! 

Baren har godt utvalg – og spesielt husets egne drinker er veldig gode og anbefales å prøve!  Få med deg en gjeng du vil snakke med, som også er gira på shuffleboard, darts og gode drinker! 

 

Heidi’s (Silje) 

Stemning: Dans (på bordet!) 

Prisklasse: Middels 

Beste tidspunkt: 22:00 

Popularitet: Varierende 

 

Kjeden Heidis finnes også i Kristiansand – og er det et ukjent konsept for deg så beskriver kjeden seg som at de “leverer ekte afterskistemning med tilhørende dans på bordene og folkelig drikke i glasset”. Dette er for den del et afterski i Østerrike, så lokalet er veldig treverk, ski og herlige bartendere i lederhosen og dirndl. 

Her kommer du garantert til å oppleve å danse, vrælsynge allsang, ta bilder, kose deg, møte nye folk -  for å så bli sølt drikke i flertall på. Trolig kommer dørvakta og henter noen som har falt av bordet etter litt mange enheter, samtidig som du blir bestevenn med noen i toalettkø – ekte afterski med andre ord! 

Likevel er det litt hit or miss, noen kvelder kan det faktisk være ganske så stille her også – men dette ser du egentlig veldig fort både før og etter du kommer inn. Er det fullt, og du går inn i området etter det første rommet, bør du faktisk av sikkerhets- og hygienehensyn IKKE finne på å sette deg på de lokkende store benkene og bordene her – dette er nemlig et lite minefelt når stemningen øker! Sjansen for at du setter deg i kliss og at et ølkrus eller tre faller ned ifra kanten over deg er veldig, veldig høy. Kanskje en tanke bak at alt her serveres i plast… Lokalet ellers er trivelig, musikken er god stemning, og det blir jo flust av steder å danse på når bordene også er med ;) 

Er du forberedt på dette og gjengen er gira på å danse og drikke – kjør på!  

 

Javel 

Stemning: Karaoke! 

Prisklasse: Helt ok 

Beste tidspunkt: Spørs hvor sjenert du er 

Popularitet: Ja 

 

Det er alltid mye folk på Javel. Jeg vet ikke om det er en illusjon fordi lokalet er veldig lite og egentlig bare er en bar og en miniscene eller om det rett og slett er fordi det er mange i byen som digger karaoke. Denne baren blir fort full – rett og slett tettpakket à la sild i tønne hvis du kommer for sent til sitteplassene. Karaoken? Den begynner kl 21 og styres ved at du hiver en lapp i et magisk glass som sendes rundt – og på like mystisk vis klarer som regel bartenderne å tyde hva som står her og hvem som skal opp. Plutselig er det din tur – og jeg lover deg at publikum her er beyond gira på alt som kommer opp. Det er stort spenn – mye studenter, men sangstjernene kommer i alle aldre. Siden lokalet er veldig lite – så er aldri baren langt unna, så du slipper å gå glipp av noen øyeblikk fordi du skulle kjøpe drikke. Det er en koselig, med en knøtt liten balkong ut mot gata hvis man ønsker å ta litt luft og hvile ørene uten å måtte sette ifra seg drikken – 

Dra med gjengen som elsker å synge (eller synge med- vi elsker en god heiagjeng) men forbered deg på at lydnivået og stemningen blir sjukt høy utover kvelden!  

 

Victoria Pub 

Stemning: Brun pub 

Prisklasse: Helt ok 

Beste tidspunkt: Alltid 

Popularitet: Tja 

 

Victoria ligger supersentralt midt i byen og er en autentisk liten brun pub med scene det også – men vær klar over at hovedklientellet her ikke er studenter. Derfor er det kanskje ikke helt dumt å dra hit, for blir det trangt i studentøkonomien kan det hende du får spandert litt drikke av godt voksne her ;-)  

 

Det finnes også en del andre uteplasser i Kristiansand som vi hverken har leveren til eller økonomi til å få testet ut enda, men ikke la det stoppe deg! Vi har også: 

 

Se det ; Brygghuset ; Filosofen ; Vinbaren på Mølla ; Bare Camping  ; All-In ; Både & ; Midnight Cafe!

 

Authors

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.