batman-vs-superman

En spennende, kompetent og dyster actionfilm hvor vi får sett to giganter av superhelter sloss mot hverandre, iallfall for en kort stund. Skuffet blir nok de færreste seere, men en klassiker er det definitivt ikke.

Etter den første «Superman» filmen har vår godeste «Mary Sue» superhelt blitt erklært av verden til å være en form for «Space-Jesus». Han er helt uovervinnelig, godhjertet og ærgjerrig. Så hva slags kontrovers kan da oppstå med en slik barmhjertelig rom-gud? Problemet som blir fremstilt i filmen er veldig lik diskusjonen om Guds egenskaper i teologien; kan Gud samtidig være allmektig og god? Superman har evne til å redde folk, men ikke alle til alle tider (han er tross alt journalist og kjæreste med Lois Lane halvparten av tida). Han har også evne til å knuse eller tvinge jorden til hans vilje. Så på mange måter har han skapt både håp og frykt blant folket, noe som filmen fremstiller ganske bra. Vi ser en konfliktfylt Superman som ønsker å vinne hjertet til folket på jorda, men ikke på bekostning av hans kjærlighet til Lois Lane.

Med filmens to og en halv time lang spilletid klarer de å presentere Batman sin originale opphavshistorie (origin story) imponerende kort og presist. Utviklingen i filmen derimot er noe sporadisk og flyter ikke like godt. Jeg kan dog rapportere til alle skeptikere at Ben Affleck er en kompetent Batman som ikke skuffer i det hele tatt, og kanskje burde fått sin egen film før dette sammenstøtet med Superman. Generelt sett skuffet ingen skuespillere. Spesielt imponerende skuespill, for meg, var Lex Luthor, en meget eksentrisk milliarder som ønsker å knuse Superman som ikon til folket.

I superhelt-filmer spiller lyd og bildeeffektene en meget stor rolle, da nesten alt på filmlerretet er fiktivt. Den meget kjente komponisten Hans Zimmer skuffer ikke med sitt arbeid i filmen, men hans verk blir ikke hevet frem nok før litt seint i filmen. Lydeffektene er helt greie, de gjør jobben, men imponerer meg ikke like mye som «Batman-trilogien» eller «Avengers 1». Bilde- og spesialeffektene er derimot meget gode, hvor kun de skarpeste filminteresserte vil se «snarveiene» som ble brukt i filmen.

Batman vs Superman: ”Dawn of Justice” er en film som ønsket veldig gjerne å bli tiårets film, eller i det minste ”DC: Comics” sin pengemaskin som ”Avengers 1” var for Marvel. Den prøver helhjertelig å være episk i sin spenningsoppbygging og handling, men klarer ikke å nå det høye nivået satt av flere tidligere superhelt filmer. For meg som seer synes jeg det var mange gode ideer var til stede i filmen. Helheten var derimot ikke godt nok planlagt eller gjennomført. Men uansett hva jeg måtte føle som en skuffet filmanmelder, så anbefaler jeg likevel filmen for folk flest. Dette er starten på en rekke filmer fra «DC:Comics» universet som vil komme i løpet av årene. Det ligger nok en klassiker i Zack Snyder som filmskaper, men denne gangen var ikke dette tilfellet.

Terningskast: 4

NB! Filmen er også tilgjengelig i 3D, filmanmelder har anmeldt 2D-versjonen.

Takk til Kristiansand Kino for å tilby pressevisning for studentavisen Unikum!

Tekst: Amir Hayek – Send mail
Foto: empireonline.com

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.