Nyttår markerer for mange startskuddet på et nytt og bedre liv. Mange av oss lager mål for det nye året, for eksempel “bli flinkere til å trene”, “redusere stress”, “tilbringe mer tid med venner” osv.

For oss som er gjengangere på treningsstudio, er det et vanlig syn at antall mosjonister eksploderer i januar, for å deretter dale kort tid etterpå. Det er tydelig at nyttårsforsettene lever et kort liv. Og hvem av oss har ikke en venn som velmenende begynte på en diett for å gå ned i vekt, men raskt endte opp på samme sted som før?  

Denne artikkelen er ment for deg som har mål å spise deg til en magrere midje, og for deg som skal starte styrketreningskarrieren. Her følger en uoffisiell, kort liste med tips som kanskje kan være til hjelp. Vi begynner med det viktigste. 

Tilpass trening og kosthold til din livvstil

Mange slutter å trene pga manglende tid. Har du tid til å trene 3 ganger i uka? Sikt etter 2. Å ha en bærekraftig livsstil er alfa-omega for langsiktig suksess. 

Elsker du sjokolade? Spis litt sjokolade innimellom, heller enn å ekskludere det helt. Slik unngår man å ‘knekke’ for presset og fråtse i sjokolade når muligheten en gang byr seg. Tilpass kostholdet på en slik måte at det blir bærekraftig – ikke urealistisk.  

Vær tålmodig

For de fleste er muskelbygging og styrke en svært tidkrevende prosess. Fokuser på å ha det gøy med trening og nyt prosessen.  

Ikke gjør brå endringer med kostholdet. Gjør små endringer av og til slik at det er holdbart. 

Ha en plan 

Mange trener uten mål og mening. Dette kan bli kjedelig og lite motiverende i lengden. Lag en plan og sikt etter forbedringer over tid. 

På kostholdsfronten er det lurt å planlegge for det uforutsette. Spiste du litt for mye pommes frites i går? Kutt ned litt på sjokoladen i dag – eller bare innse at det ikke er noen krise i det store bildet. Ha en plan for humpene i veien – ikke kjør helt av fordi ting ikke går perfekt. 

Lær skikkelig teknikk 

Det er svært vanlig at nybegynnere (og viderekomne!) trener på en måte som ikke er optimal, eller til og med farlig. Lær av de erfarne. Kontakt personlig trener om nødvendig. 

Inkluder proteinrik mat i dietten 

Proteiner er langt mer mettende enn fett og karbohydrater. I tillegg øker proteiner forbrenningen ettersom det er ‘dyrere’ å fordøye. De hjelper og med muskelbygging og styrke (Aragon m.fl., 2017). Inkluder magre proteinkilder for mer metthetsfølelse, en mager diett – og større biceps eller rumpe. 

Tilpass nærmiljøet 

Dersom nærmiljøet er fylt med synlig, velsmakende og kaloritett mat (sjokolade etc.) spiser menigmann betydelig mer enn ellers (Wansink m.fl., 2006). Et nærmiljø hvor mat ikke er lett synlig reduserer matfokus og derfor kaloriinntaket automatisk. Legg sjokoladen i det øverste skapet – ikke på stuebordet.

Tekst: Julian Løvlien Haugen
Foto: Andreas Guthe

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.