Pressekonferanse om korona med regjeringen
Siden denne saken ble skrevet har regjeringen endret anbefalingene og UiA har digital undervisning ut januar.

Studenter er en av gruppene som er hardest rammet av koronarestriksjonene og det har gått hardt utover manges økonomi. Sent lørdag kveld den 2. januar kommer regjeringen plutselig med oppfordringen om at alle studenter bør holde seg hjemme og vente med å reise tilbake til studiestedet til 18. januar. Det har satt mange sinner i kok at en så drastisk beskjed kom kun dager før studiestart. Unikum har snakket med tre stykker som så seg nødt til å trosse regjeringens oppfordring om å ikke dra tilbake til studiestedet. 

 

Jobb gjør det vanskelig å følge anbefalingene 

Maren Eline Nord studerer grunnskolelærer 5.-10. trinn. Hun valgte å dra tilbake til Kristiansand hovedsakelig fordi hun måtte tilbake på jobb, og dro kvelden før det ble sendt ut beskjed fra regjeringen om at studenter ikke burde dra. 

– Hadde jeg blitt igjen hadde jeg ikke kunnet bli med på nettforelesningene fordi jeg ikke tok med pcen min til Oslo da jeg dro. Pensumbøker hadde det også vært vanskelig å få tak i.   

Maren Eline Nord
Maren Eline Nord. Foto: Privat

Selv om hun reiste tilbake for å jobbe, tør hun likevel ikke ta så mange vakter på jobb som hun gjerne skulle ønsket grunnet koronasituasjonen. 

– Det er større smittefare i butikk med mange kunder som ikke viser hensyn til énmetersregelen og ikke bruker munnbind selv om de hoster. Det resulterer jo i mindre penger, som igjen går utover studentøkonomien.  Jeg er bekymret for å bli smittet på jobb, som kan resultere i at jeg ikke kan gå på trening eller være med i de praktiske undervisningene vi har dette semesteret.   

 

Synes regjeringen bør prioritere studentene 

Nord er også bekymret for å isolere seg over lengre tid da hun omtaler seg selv som en veldig ekstrovert person som trenger å omgås med mennesker for å fungere. Hun savner mer informasjon om tilbud fra UiA og SiA til ensomme og isolerte studenter, og mer prioritering av studenter fra regjeringen. 

– Det er mange studenter som trenger å komme tilbake på skolen fysisk, og regjeringen burde ikke ha sluppet opp på restriksjonene i jula. De burde heller prioritert studentene. Mange som begynte på nytt studie og ny plass i vår har ikke muligens fått sjansen til å knytte gode kontakter enda. Også skal dette skje igjen denne semesteretUiA og de forskjellige studieretningene er ekstremt flink til å overholde retningslinjer som kommer fra regjeringen. Det burde blitt tatt større hensyn til at studenter kan få gå på skolen, og heller stenge ned kjøpesenter og andre ting der folk samles hvor det er mindre kontroll og vern! 

 

Isolering er ikke like problematisk for alle 

Yvonne Karlsen går siste året på master i engelsk og måtte tilbake til Kristiansand pga. jobb. Hun jobber fast hver tredje helg på sykehjem og var nødt til å dra tilbake for å jobbe første helga i 2021.  

Yvonne Karlsen
Yvonne Karlsen. Foto: Privat

– Sånn sett har jeg vært heldig, korona påvirker ikke økonomien min når jeg jobber på sykehjem, men jeg er definitivt mer redd for å smitte andre enn å bli smittet selv. 

Som masterstudent er hun vant til å jobbe mye for seg selv og har ikke noe problem med å isolere seg frem til 18. januar. 

– Det eneste jeg trenger er Mac-en min, tilgang til internett og skolens VPN. Isoleringen går veldig fint foreløpig. Jeg er flink til å underholde meg selv i tillegg til at jeg har samboer. Jeg har heller ikke undervisning, kun veiledningsmøter, men disse møtene har vi hatt digitalt hele skoleåret til nå uansett, så det er jeg vant til! 

 

Korona skaper arbeidsplasser 

I tillegg til en jobbavtale valgte jusstudenten Sara Shi Øyen å reise tilbake like over nyttår fordi hun ikke kunne få billetten refundert og det ble kort tid til å omstille seg etter de nye anbefalingene. 

– Jeg trenger også pensumbøker, pc og skrivesaker. Jeg kjøpte pensumbok før jul, og lot den ligge igjen i Kristiansand. Så denne hadde jeg trengt om jeg skulle studert i hjembyen min. 

Selv om mange studenter har slitt med økonomien under korona, gjelder heldigvis ikke dette Øyen. 

– Økonomien min har ikke blitt påvirket negativt av pandemien. Tvert imot har jeg fått jobb på testsenteret med å teste folk for korona! Men jeg vet at situasjonen er verre for mange studenter, som blant annet blir permittert fra sine deltidsstillinger.  

Sara Shi Øyen
Sara Shi Øyen. Foto: Privat

Ikke gøy, men nødvendig 

Hun er ikke så veldig redd for å bli smittet selv, men understreker at man jo blir litt bekymret når man hører om unge, friske mennesker som har blitt veldig syke og fått ettervirkninger. 

– Jeg prøver å være veldig forsiktig selv om jeg ikke er i noen risikogruppe, jeg er jo redd for å smitte andre også. 

Når det kommer til isolering og nettundervisning frem til den 18. tror Øyen det kommer til å gå greit. 

– Gøy er det ikke, men nødvendig. Jeg er heldig som har en venninne å bo sammen med. Jeg tror det hadde gått mye verre inn på meg om jeg hadde bodd alene, så jeg forstår at det er veldig tungt for mange. Jeg tror det er viktig å prøve og komme seg litt ut når man kan, gjerne gå turer. Det er også supert at det finnes hjelpetelefoner man kan benytte seg av om man trenger det, selv om jeg ikke har benyttet meg av dem selv. 

 

Frykter en tapt studentgenerasjon 

Leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA), Olea Norset, er bekymret for hvilke konsekvenser mer isolering og nettundervisning vil ha for studenter som sliter og for universiteter generelt. 

Leder for Studentorganisasjonen i Agder, Olea Norset. Foto: STA

– Jeg frykter en tapt studentgenerasjon. For den enkelte student kan det være dårligere resultater eller psykisk uhelse. STA har gjennom koronaperioden også fått henvendelser fra studenter som sliter økonomisk og ikke vet helt hva de skal gjøre. For fremtiden til universiteter generelt, så er jeg spent på å se om utfordringene og ulempene som har vært for studentene vil føre til at færre, fra spesifikke grupper, søker seg til høyere utdanning.  

Norset synes nemlig det er veldig trangsynt at studenter ofte behandles som en ensformig gruppe som gjerne er sosiale og ikke følger regjeringens råd. 

– Studenter er en sammensatt gruppe. Både med tanke på alder, helse, livssituasjon, sosialt liv, økonomi og så videre. Den generaliseringen må folk bare legge fra seg. Så kan de av studentene som bryter reglene med vilje stilles til ansvar, men det på lik linje med befolkningen ellers. 

Hennes beste tips til hvordan studentene kan overleve enda et annerledes semester er å gi hverandre et hyggelig spark bak når det trengs. 

– Flere mister motivasjonen både faglig og sosialt, og den bobla må vi hjelpe hverandre ut fra. Gi hverandre et hyggelig spark bak når det trengs, enten faglig eller sosialt. Det trenger vi alle, også jeg. Jeg skulle gjerne gitt enda flere råd og løsninger som gir alle medstudenter den tryggheten de fortjener, men situasjonen er litt håpløs. 

– Nettopp derfor lover jeg å fortsette og jobbe for både faglige, sosiale og økonomiske løsninger for oss. Ledelsen på UiA ønsker å gjøre det beste ut av situasjonen for oss, og hører derfor virkelig på det vi i STA kommer med – det tenker vi er veldig bra. 

Forfatter

, , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.