En mystisk og ukjent terrorist, et spill med sjakk hvor hver brikke som slås ut av spillet vil medføre døden for en samfunnstopp, en kidnappet statsminister med en tikkende bombe under seg – Dette er «En Nasjon i Sjakk».
Av fjorårets tilskudd til den norske krimmen og thrillerkategorien innenfor skriftlig litteratur, kan vi finne en bok med den overraskende tittelen «En Nasjon i Sjakk». Ved første øyekast, virker ikke denne boken så veldig spennende; omslaget kan raskt gjøre at en kan forveksle den med en hvilken som helst annen bok som omhandler sjakk – men bokens tittel, og en nærmere titt på omslaget, er det som gjør at en innser at her er det ikke snakk om noen håndbok for hvordan en skal spille sjakk. Omslaget på boken er uhyggelig og nøye satt sammen, og sammen med bokens tittel, får dette frem et tydelig budskap om fortellingens handling; det norske demokratiet og Stortinget er i fare, og alt står og faller på sjakk.
Handlingens utgangspunkt er egentlig ganske enkelt; den norske statsministeren blir kidnappet, den norske kongefamilien blir forsøkt bombet, og en omfattende aksjon igangsettes for å spore opp statsministeren og finne de som våger å angripe det norske demokratiet på denne måten. Midt under etterforskningen, kommer plutselig et svært vogntog rullende opp utenfor Stortinget. Veggene på hengeren blåses av med sprengladninger; inni et glassbur sitter statsministeren bundet og kneblet, på toppen av det som snart skal bli oppdaget til å være en svært kraftig sprengladning mer enn kraftig nok til å drepe selve symbolet på den norske staten. Samtidig leveres en mystisk pakke til Stortinget og kriselaget; et nettbrett med et sjakkbrett viser seg å være inni. Kampen for livet, og en kamp mot klokken, er i gang, og det hele skal foregå med et parti sjakk som grunnlag. Hver part får 24timer på seg i spilletid; statens gjenværende spilletid gjenspeiles i et display festet rundt halsen på statsministeren; går tiden ut, sprenges sprengladningen, og spillet er over. Settes statens konge i sjakkmatt, settes også sprengladningen av. Kriselaget på Stortinget kan heller ikke benytte seg av noen datamaskin for å gi seg selv en fordel, og de kan ikke ta med seg nettbrettet som styrer sjakkpartiet ut av Stortingsbygningen – dette skal være en kamp spiller mot spiller, mellom «makten og folket» slik terroristen selv kaller det. Kampen for å forsvare selve symbolet på det norske demokratiet er i gang, og det er opp til den erfarne og høyt respekterte aksjonslederen for Beredskapstroppen – Anton Block – å fakke terroristen før det er for sent. Sammen med ham stiller den dyktige og skarptrente Björk Jônsdottir, den første kvinnelige operatøren i Beredskapstroppens historie. Sammen kaster de seg i gang i kampen mot klokken. Men det blir snart klart for dem at samme hvem denne mystiske terroristen er, så ligger de minst fem skritt foran statsmakten og politimakten, og snart begynner brikker på brettet å falle, og terroristen er tro til sitt ord: første brikke viser raskt at de mener alvor, idet første offer tas av dage.
En Nasjon i Sjakk tar leserne med seg på en nervepirrende, uhyggelig nøye og kalkulert sammensatt, og på grensen til fryktinngytende, kamp mot klokken og en kamp for alt det som det norske demokratiet står for. Handlingen er nøye konstruert og satt sammen for å gi et realistisk innblikk i krisehåndtering og i det som, i hvert fall for leseren, kan virke som en reaksjon og håndtering fra en Beredskapstropp som kunne ha funnet sted i det virkelige liv. Forfatteren har vevet sammen en kompleks og inngående forhistorie til handlingen som periodisk og strategisk dras opp for å drive handlingen og terrorangrepene videre og for å gi ytterligere substans til hvorfor hvert offer blir satt som mål på den måten. Og historien har nok av vendepunkter til at selv den mest forventende leser, kan tas med overraskelse. Her er det vendepunkter som er plassert strategisk til, slik at akkurat idet en tror at en har begynt å gjette seg til hva det er som skjer, så kastes det inn en kjepp i hjulet som får hele kalaset til å totalt endre retning. Dette er en thriller av en bok som virkelig griper tak i leseren, river dem med seg inn i handlingen, og som holder en nærmest fanget gjennom uhyggelig nøye planlagte angrep mot samfunnstopper, og gjennom uventede avsløringer.
MEN. Historien er ikke perfekt. Forfatteren knoter det dessverre til med handlingen også: det er nemlig noen røde tråder som tas opp, og som det bygges opp en forventning rundt, men som av mystiske grunner ikke tas opp senere for å avslutte disse røde trådene. Det kan ikke sies mye om disse uten å avsløre handlingen i historien for mye, men det er noe som en som leser kan bli sittende å forvente gjennom hele bokens handling, uten at det blir gjort noe videre med det, og det er også litt synd, siden foruten disse løse trådene, så sitter det som et skudd.
Endelig dom for En Nasjon i Sjakk; terningskast 5