Med en hverdag som går mot det mer normale etter 2 år med pandemi og inngripende tiltak, kan vi endelig skimte lys i enden av tunnelen for kulturtilbudet. Sommeren som flere forbinder med konserter og festivaler har vært veldig annerledes de to siste årene. Denne sommeren virker til å bli en oppløftende en, med få til ingen tiltak, håper vi at sommeren 2022 igjen kan prydes av artister på scenen og dansende festivalfolk. 

 

En person står med ryggen til kameraet på en stor scene med masse publikum foran.
Bendiksbukta // Foto: Anja Kathrine Laland

 

Kommende festivaler og konserter her på det glade Sørlandet 

 

Heimover, Åmli i Aust Agder 

10.-11. juni 

 

Sommerbris, Odderøya i Kristiansand 

17.-18. juni 

 

Halvøya, Odderøya i Kristiansand 

24.-25. juni 

 

Risør Kammermusikkfest, i Risør 

  1. juni- 3. juli

 

Konsert med Trond og Bjørn, i Lindesnes 

  1. juli/ 19:00

 

Palmesus, bystranda i Kristiansand 

1.-2. juli 

 

Tromøyfestivalen på Arendal Herregaard, Tromøy utenfor Arendal 

1.-2. juli 

 

Skral, Groos i Grimstad 

5.-6. juli 

 

Måkeskrik, Odderøya i Kristiansand 

8 & 9. juli 

 

Spornesfestivalen, Tromøy utenfor Arendal 

8.-10. juli 

 

Canal Street, Sam Eydes plass i Arendal og på Hove Amfi utenfor Arendal 

27.-30. juli 

 

Ravnedalen Live, Ravnedalen naturpark 

29.-30. juli 

 

Til denne artikkelen har vi snakket med Mira Svartnes Thorsen fra Dirty Old Town, en arrangør i Kristiansand og Cathrine Sørensen fra Måkeskrik. 

Dirty Old Town arrangerer blant annet festivaler og konserter her på Sørlandet. Måkeskrik er en festival som foregår på sommerstid og blir arrangert av foreningen Måkeskrik. 

 

Planlegging under en krevende tid 

 

Man kan selv tenke seg til å planlegge en festival under en spredende pandemi som har vart i 2 år er krevende og kanskje til tider nesten umulig. Måkeskriks festivalsjef Cathrine beskrev det selv at det har vært ganske så krevende. De har vært heldige i den forstand at de ikke har løpende kostnader med lønn, husleier etc. Festivaler i deres størrelse kan planlegges og ikke minst rigges opp mye raskere enn de største. Hun forteller videre at det er både vanskelig og demotiverende å bruke tid og penger på noe man vet har stor sjanse for å bli avlyst. 

 

– Det er skummelt å bruke penger på et arrangement som kanskje publikum ikke tør å kjøpe billett til, forteller Cathrine. 

 

Mira som har ansvaret for utvikling og administrasjon i Dirty Old Town, forteller litt om de sin erfaring. 

 

– Altså, nå som vi er kvitt pandemien, kommer det en krig i fanget på
oss. Men vi går på med livsgnist og glede. Heldigvis bor vi i Norge,
verdens beste land, sier hun. 

 

Når det kommer til planlegging av festivaler og konserter, må det gjerne være noen artister som kan stille. Måkeskrik har på sin side ikke hatt et problem med å booke artister til festivalen. Cathrine forteller at noen kanskje har en utfordring i tilfeller der en artist har spillejobber som har vært flyttet både et og to år, og dermed har vært booket for lengst og er opptatt. Når det kommer til å få internasjonale artister til landet ser det også lysere ut, men det kan jo alltids være litt mer skjær i sjøen der nå enn pre covid tider. 

 

Dirty Old Town har arrangert flere konserter og festivaler, der også en del har blitt avlyst. Når det kommer til å skaffe artister til konsertene uttrykker Mira at det er lett. Hun forklarer videre at alle er spillesugne og gleder seg over å få møte folk igjen og at stemningen på konsert er elektrisk. 

 

Måkeskrik er en festival som drives hovedsakelig på dugnad, og Cathrine forteller at det i fjor var så og si umulig å skaffe frivillige til festivalen. De har heldigvis en god gjeng som stiller opp år etter år. Mange av dem stiller opp under hele festivalen, og mer enn påkrevd. For festivalen er de frivillige superviktige for festivalen og dens eksistens. Cathrine påpeker at uten de frivillige hadde det ikke blitt noen festival. 

 

Med tanke på å få skaffet frivillige til Dirty Old Town forteller Mira at de vanligvis har hatt veldig lett for å få frivillige, og at folk trives og kommer tilbake år etter år. 

 

Et nølende publikum? 

 

Om publikumet har blitt nølende nå legger ikke Måkeskrik merke til. Cathrine forklarer at de fleste som opprinnelig hadde kjøpt billetter til 2020 og 2021 har beholdt den, og at de selger jevnlig billetter. Når det er sagt så synes hun ikke det vil være overraskende om publikumet sine kjøpsvaner har endret seg. 

 

– Man blir jo avventende til mye. Samtidig så er vel mennesker sånn at vi tilvenner oss til nye ting og så snur vinden og så tilvenner vi oss på ny igjen, forteller hun. 

 

Dirty Old Town har i kontrast merket at folk har blitt litt mer nølende med å bestille billetter og gå på konserter med tanke på korona.  

 

– Etter to år med Netflix og Chill, er det nå bare Netflix og litt for trange yogabukser igjen. Folk er forsiktige, mye mer enn de trenger. Jeg tror vi har glemt litt hvordan vi er sosiale og hvor fantastisk deilig det er å bli kjent med fremmede, møte venner og bekjente helt tilfeldig og oppleve at noen øser ut hjertet sitt fra scenen. 

 

Sofaen er vår største konkurrent, og det er kliss likt over hele landet. 

 

Det skal bli så innmari deilig når vårsola kommer og vi kan få en  

forløsning på denne husarresten. Ja til fest, fanteri og følelser, forteller Mira med begeistring.

En stor plen med oppsatt scene, artister og publikum.
Bendiksbukta // Foto: Marius Jahnsen

 

Blir det festival stemning i år da? 

 

På nettsiden til Måkeskrik fremkommer det at de har 10 års jubileum, hvordan tenker de å feire det? 

 

– Vi feirer med å booke et så bra program som mulig og har lagt ekstra penger i bookingbudsjettet enn vanlig, så det håper vi publikum vil merke, forteller Cathrine. 

 

Hun vil også nevne at Måkeskrik er en festival som du gjerne kan oppdage ferske band ganske tidlig før de virkelig slår gjennom. 

Hun avslutter med å nevne de artistene de har annonsert så langt; 

  • Kvelertak 
  • Honningbarna 
  • Blomst 
  • Death by Unga Bunga 
  • Combos 
  • Lüdo 
  • Daufødt 

 

Dirty Old Town har arrangerer Ravndalen live i sommer, og her kan du blant annet se Madrugada og Dumdum boys. Mira sier at de har lagt inn en periode fra 15. juli til 30. juli. 

En person står på en scene og synger ut til publikum.
Kick Nattklubb og Scene // Foto: Anja Kathrine Laland

 Mira tilføyer til slutt at; 

– Vi vil ha et levende kulturliv, mer menneskelig samhold. Vi vil ha fred
og vi vil ha et sosialt rettferdig lavutslippssamfunn. Vi tror på
kraften i musikk og kunst og kultur – kjærlighet, ass! 

 

Det er definitivt ikke tvil om at den kommende festival- og konsertsommeren blir en å huske, med så mange bra festivaler og konserter på agendaen denne sommeren. Vi håper på en mer eller mindre koronafri sommer og at folk igjen samles på konserter og festivaler og skaper sommerminner for livet ut. 

Kom dere ut og nyt musikken og varmen til sommeren!  

 

Forfatter

, , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.