For at vintertiden din skal bli riktig fin, har vi ferdet rundt i på utvalgte kaffesteder og prøvd ut den beste kaffen på noen av kaféene i Kristiansand. Slik orienterer du deg i mylderet av byens kaffesteder.

Basic coffee guide to pretend you are an expert

Svart kaffe: Filterkaffe er din vanlige kopp med kaffe.

Espresso: Finmalt og mer intens filter kaffe, laget ved å presse varmt vann under høyt trykk.

Cappucino: En espresso med varm melk og skummet melk på toppen.

Kaffe Latte: En espresso med mindre skum og mer melk. Nesten som en cappucino.

Mocca: En espresso med sjokoladesaus og varm melk.

Cortado: Espresso med en liten dæsj av skummet melk.

Hvordan skal du skjønne hva god kaffe smaker som? Hver av oss har forskjellige preferanser, noen liker den mer intens mens andre liker kaffen sin lettere i smaken. Uansett hva du foretrekker, om det er en latte eller god filterkaffe, kan du få med deg vårt enkle tips til å guide deg selv for en bedre kaffeopplevelse.

Det er nemlig slik at kaffen din ikke skal være brennheit og helt umulig å drikke. Hvis du er en av de som drikker Starbucks, er ikke dette ett eksempel å gå ut ifra. Kaffen skal være varm nok men ikke passere 96 grader. Den ideelle kaffetemperaturen skal være mellom 90 og 96. Det skal aldri være kokende varmt. Hvis kaffen din er for varm, kan det føre til veldig sure og brente smaker ‒ ergo ikke god kaffe. Kaffetyper som latte og cappuccino kan fort bli blandet. Hvis din cappuccino smaker veldig melkete eller fyldig, er ikke dette en ordentlig cappuccino: det er bare en mindre latte.

Sånn, du er klar til å gå ut på kaffeeventyr!

 

Mean Bean- kaffe med karakter

Studentrabatt: Nei

Opplevelsesfaktor: Shit got real!

Ekspertise: Det vanlige tilbudet med filterkaffe til en cortado

Ideelt for: Hipstere og kaffomane. Ikke godt med plass for familier.

Mean Bean ligger i samme bygning som Sørlandets Kunstmuseum. Dette lille og selvstendige, men ekstremt kule kaffestedet er definitivt et sted for kun de mest entusiastiske kaffeelskere som er på jakt etter en skikkelig kaffeorgasme! Dette her er det rene hipsterstedet for alle dine venner. Går du hit, får du med deg en unik kunstnerisk atmosfære. Her er det ikke bare våre naboer som kommer, men også «foreign hipsters» som besøker dette stedet oftere enn doen. Du vil ikke bare føle deg ekstrem kul, men også ekstrem full av kaffekunnskap!

Mean Bean bruker egenproduserte bønner. Kaffen her er utrolig god. Den er ikke for varm eller for kald til å kunne nytes. Kaffen er utrolig fyldig og bitter i smaken, akkurat som en kaffe skal smake. Du har den gode langvarige smaken som etterlater en litt nøttene ettersmak i munnen ‒ så deilig at du må komme tilbake. Kaffen her blir regnet som et av de beste stedene for god kaffe!

Er du mindre fan av svart kaffe og er heller på jakt etter god latte og cappuccino, gå hit (gå hit uansett). Det er her du får de perfekte kroppene som vil gjenopplive dine kaffesanser.

Dessverre har ikke Mean Bean studentrabatt. De har dog kaffekort, og du får hver niende kopp gratis, uansett kaffetype. Men beregn 42 kroner for en cappuccino.

Karakter: 5 av 5

 

TAJ Kaffe og Chai hus

Studentrabatt: Nei

Opplevelsesfaktor: A vintage date <3

Ekspertise: Chai/te, god frappe

Ideelt for: Koselig sladrested eller en date spot

Kaféen TAJ er veldig liten og ligger rett overfor Camillo Bastrup. Denne minikaféen tilbyr en søt og koselig atmosfære. Kaféens interiør er fylt med vintage møbler og dekorert med gamle rammer av gull. Det er så mye dekorasjon rundt omkring at du glemmer hvor du er. Det er så herlig å sitte her, fordi denne kaféen tilbyr små sofaer du kan sitte i rett ved siden av din venn! Kaféen har wifi og tilbyr de vanligste kaffetypene som filterkaffe, cappuccino, latte osv…

Du kan få helt ok kaffe, det er ikke noe gærent med filterkaffen eller latten. Men dette er ikke det stedet hvor du skal kjøpe en kaffe.

I stedet kan du få et stort utvalg av spennende teer og gode frappuccino (på varme sommerdager).

De lager også en utrolig søt kakao, hvor du kan få en egen vri hvis du spør baristaen. De adder gjerne litt karamell!

Ta med daten din her! Mye lettere hvis du vil ha litt nærkontakt! Ideelt for spooning.

Karakter: 3 av 5

 

 

Camillo Bastrup

Studentrabatt: Nei

Opplevelsesfaktor: Litt trangt men søtt

Ekspertise: Frappe og god kaffe

Ideelt for: Alle som liker å drikke ute

Camillo Bastrup er en liten kafé i et veldig gammelt bygg med simpelt design. Stedet er veldig lite og trangt, men har en koselig vintagefølelse når du kommer inn. Man føler at man kommer inn i en gammel varebutikk heller enn et kaffehus.

Bygningen er veldig liten og det er dessverre trangt med plass, noe som gjør at ikke alle kan sitte her. Det kan også være litt for bråkete på grunn av unge tenåringer eller små barn som tar all plassen. Så hvis dine venner heller foretrekker å gå mens de drikker, kom hit og ta med kaffe. Man kan skaffe noen plasser, men sjeldent hvis man er mer enn to.

Uansett skal ikke dette stedet bli unngått i det hele tatt! Kaffen her er utrolig god. Ikke like bra som hos Mean Bean, men med en lettere smak. Filterkaffen til Camillo er litt bland i smaken ‒ ikke noe dårlig, men litt sur. Men latten og cappuccinoen her hos Camillo er derimot nydelig. Hvis du er på jakt etter litt mindre intense smaker, blir du ikke skuffet her. Du får ikke overbrent kaffesmak i det hele tatt. Her er de fleste kaffetypene litt mindre intense, du vil ikke bomme uansett.

I sommer er det her du kan få de beste frappene! Tag along in the summer, den nydeligste frappen av hvit sjokolade venter på deg her.

Karakter: 4 av 5

 

Dampbakeriet

Studentrabatt: Nei

Opplevelsesfaktor: Industrialiseringen i Kristiansand

Ekspertise: Gode bakevarer og en ok kaffe

Ideelt for: Folk som liker sandwich og kake

Dampbageriet er en av tre kaféer i Kristiansand, ligger på samme gate som Egon og Joe and The Juice, og er en av de nyeste kafeene i byen. Stedet har et veldig moderne design og er veldig stort, så du kan ta med både familier eller sitte godt og lese. Godt med plass og stort tak her!

Men det er noe som ikke er så hyggelig… Å sitte her føles mer ut som en åpen industriplass på grunn av det mørke og røffe designet. Kanskje det faller i smak for noen, men vi ser mer etter en «kaféfølelse» og ikke en «Hang out-plass,» noe det føles mer ut som.

Dampbageriet tilbyr de vanlige kaffetypene, og det er ikke no spesielt ved dem. Du kan forvente at latten og cappuccinoen kommer til å være litt for brent i smaken og for varm til å drikkes. Men filterkaffen er faktisk ikke så ille i smaken. Den smaker litt sterkere, men ikke altfor surt. Det beste med Dampbageriet er utvalget av sandwicher og bakevarer. Du blir ikke skuffet hvis du er ute etter no søtt med kaffen. Kakaoen er også riktig god her!

Karakter 2 av 5

 

Torgrim Hansen (Slottets kafe)

Studentrabatt: Nei

Opplevelsesfaktor: Åpent og ganske rolig

Ekspertise: Latte for alle

Ideelt for: Folk som vil smake bedre kaffe enn hos Jordbærpikene

Torgrim Hansen er en av de eldste kaféene i byen, og ligger på Slottet. Kaféen er plassert midt i shoppingsenteret og ligger rett under glasstaket ved siden av H&M. Ganske smart tenkt for å trekke kunder og få en veldig åpen atmosfære. Området er ganske rolig og har godt nok med plass for deg og dine venner. Det er ofte stedet hvor familier med barn drar til, og du ser også mange eldre pensjonister ta seg en pause her.

Veldig koselig og åpent, men det kan bli litt bråkete av og til.

Hos Torgrim Hansen får du meget god kaffe. Kaffen her kan karakteriseres som «ballet.» Veldig lett og fyldig. Her blir ingen skuffet. De bruker kaffebønner som er importert fra Columbia. Filterkaffen smaker utrolig forfriskende. Hvis du er ute etter en lettere og litt tynnere smak av svart kaffe burde du gå hit. Man trenger verken melk eller sukker.

Både latten og cappucinoen her smaker egentlig det samme, så vær obs! De har også et godt utvalg av sandwicher og kaker så alle blir glade.

Karakter 3,5 av 5

 

Drømmeplassen

Studentrabatt: Ja, 10%

Opplevelsesfaktor: Sørlandets Starbucks

Ekspertise: Kaffetyper med masse forskjellige smaker

Ideelt for: Studenter og wannabe-hipstere

Skal du på kaffe med ei venninne eller på en date? Navnet kjenner alle igjen. Drømmeplassen har gjort seg veldig kjent, og de fleste av oss vet hvor stedet ligger.

Kanskje grunnen er at drømmeplassen er en av de få kafeene som har godt nok med plass og er lenge åpent selv på en søndag. Det er litt vanskelig å finne greie utesteder som holder åpent lenge, men Drømmeplassen er en av dem.

De har gratis wifi, så om det er en skoleoppgave du vil gjøre så bare sitt her. Null stress.

Hos Drømmeplassen får du en helt grei kaffe. Kaffebønnene som blir brukt til espresso kommer fra et kaffebrenneri i Oslo og heter Pals. Det er litt vanskelig å si en mening om smaken når latten og cappuccinoen kan ha en tendens til å være litt for brente i smaken.

Det som gjør Drømmeplassen til stedet å gå til, er kanskje smaker som mint mocca eller polkagrislatte med krem.

Men vær forberedt på å betale 59 kr (47 kr med studentrabatt) for en mint mocca. Hvis man er glad i sære smaker eller ekstremt søt kaffe er det bare å kjøre på. Filterkaffen er heller ikke ille, den er faktisk ganske ålreit. En nokså voksen og bitter smak.

Ikke glem at Drømmeplassen har stort utvalg av gode kaker og masse bakverk!

Karakter: 4 av 5

 

Kjøkkenskapet Lillemarkens

Studentrabatt: Nei

Opplevelsesfaktor: Gjemte skatter

Ekspertise: Grei kaffe

Ideelt for: Du som vil gjemme deg vekk

Hos Lillemarkens ligger kaféen og bakeriet Kjøkkenskapet. Det ligger helt nederst i første etasje, og ganske godt gjemt. Så vil du ta en liten kaffepause er det her du går.

Stedet har minimalt med plass. Og da mener vi minimalt. Det er noen plasser ute du kan ta i tilfelle du ikke vil sitte inne. Veldig sært plassert men ganske rolig. Man kommer vekk fra det litt trange senteret, og det er ganske greit egentlig. Samtidig for du en ganske så kul utsikt over folk som går ut.

Med mindre du syns Ali kaffe er verdt å betale for, hold deg unna filterkaffen her. Andre kaffetyper som latte og cappuccino, er troverdige. Ingen skuffelse, men heller ikke en opplevelse. Så hvis du er ute etter en liten pause, er dette helt greit.

 

Andre kaffesteder verdt å nevne:

Dampbageriet på hjørnet av Hos Naboen: Her lager de god latte og har en koselig gammeldags atmosfære!

Cuba Life, nedenfor Deli de Luca: Mean Beans tvillingsøster! Et mye mindre og mer vintage sted, men samme kaffebønner og samme smak!

Stedet du burde unngå:

Jordbærpikene på Sandens: Ja de har studentrabatt, men ikke noe god kaffe. Den er ikke varm nok og blir lett kald. Men de har påfyll på filter kaffe og god kakao..

Tekst: Thea Gvalia og Henrietta Hawkins

Foto: Thea Gvalia og Kristian Tyse Nygård

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.