Om du ennå ikke har landet jobb for sommeren, er det fortsatt ikke for sent. Men kampen om de beste jobbene er knalltøff. På Agder troner Dyreparken opp som mest populær.

Et godt bilde på sommerens jobbmarked får man på NAVs årlige messe. Allerede ved inngangsdøren til Navkontoret møter Unikum en massiv folkemengde, bestående av unge som skal besøke sommerjobbmessa i regi av Nav. Blant de håpefulle jobbsøkerne utgjør majoriteten studenter og videregåendeelver, men noen av dem består av den eldre garde.

Dyreparken klar favoritt

Antall sesongstillinger varierer stort fra bedrift til bedrift, da enkelte har utlyst ca. 10 stillinger, mens andre har utlyst et hundretalls stillinger. Dyreparken stikker nok en gang av som favoritt.

– I fjor hadde vi et rekordår, hvor vi fikk 860 søkere på en dag. I år har vi cirka 350 ledige sesongstillinger. Det er nok litt vanskeligere å søke for dem som er under 18 år. Det hjelper også godt om man har et nettverk, men vi er hvert år på utkikk etter nye folk. Har du først fått jobb, så vil vi som regel ha deg tilbake neste sommer, forteller Anne-Lise Crogh, HR-fagsjef i dyreparken.

– Hva ser dere etter hos en arbeidssøker?

– Vi er et serviceyrke, så vi ser gjerne etter folk som har det lille ekstra. Folk som tør å by på seg selv og som virkelig vil bidra. Det er et veldig godt arbeidsmiljø i Dyreparken, noe som gjør det spennende. Vi vil jo ha det så gøy som mulig, og at man skal kunne gå hjem etter jobb med et godt minne fra dagen, forteller Line Alexandra Nielsen, områdeleder butikk.

Marianne Bendtsen, leder for markedsavdelingen i NAV.

Skrivekurs

Jobbmessen har blitt stadig mer populær de siste årene, og nok en gang er lokalet overfylt når Nav inviterer til jobbmekka i Kristiansand sentrum. I første etasje går aldersgrensene helt ned til 16, mens i fjerde etasje er aldersgrensene fra 18 og oppover. Det tar ikke lang tid før vi får utdelt lister med de deltakende bedriftene på messen, samt et stort personale som er villig til å svare på spørsmål fra jobbsøkerne. I tillegg tilbyr Nav skrivekurs for de som ønsker plettfri og solid søknad og CV.

Stor etterspørsel etter arbeidskraft

Marianne Bendtsen, leder for markedsavdelingen i Nav forteller at behovet for arbeidskraft er stort innen flere sektorer, alt fra restaurantnæringen til helsesektoren.

– Det er mange som trenger folk og etterspørslene går riktig vei. I fjor var det cirka tusen ledige stillinger og i år er det på rundt 1500. Det er uavhengig av oljen faktisk, selv om vi trodde det skulle bli et utslag.

Populariteten øker blant de internasjonale jobbene, der unge kan få utfordret og testet både praktiske og språklige ferdigheter i et internasjonalt arbeidsmiljø. Den internasjonale rekrutteringsgiganten Nordjob er på utkikk etter hele 760 flittige sesongarbeidere innen blant annet jordbrukssektoren og turistnæringen.

– Det er mange som liker arrangementet og som kommer tilbake fra år til år. Dessuten er det ofte at det kommer nye folk og tar imot søknader og CV’er. I år har vi for eksempel Nordjob som tar imot folk for jobber rundt i utlandet. For eksempel Island, Grønland, Færøyene, Danmark, legger Bendtsen til.

 

Fornøyd med utvalget

En av mange som besøkte jobbmessen var økonomistudenten Martin Nyborg. Han oppdaget Navs annonseplakat på UiA og bestemte seg for å dra med det samme. I tillegg ble jobbmessa annonsert og delt flittig gjennom sosiale medier. Nyborg mener det er lurt å ikke være for kravstor når man er på jobbjakt.

– Jeg er på utkikk etter detmeste utenom telefon- og dør-salg. Og det er ingen tvil om at en jobb i utlandet hadde vært veldig artig, da dette sannsynligvis ville vært et minne for livet.

Dessuten legger han til at bedriftene han snakket med var svært behjelpelige, og var dyktige til å gi gode råd om hvordan man kan få napp på snøret.

– De jeg pratet med henviste automatisk videre til hvor man skulle levere jobbsøknad, noe som var veldig bra. Så da håper jeg har det bedriftene er på utkikk etter!

Tekst og foto: Nora Nussle Torvanger og Asle Ydestad Tellefsen

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.