Ifølge Den europeiske studentundersøkelsen ligger Norge på Europa-toppen i andelen studenter som har barn. Oda og Mariell er to studenter som balanserer studielivet med foreldrerollen.
Kristiansand er den studiebyen med størst andel studenter med barn. Hele 15% av studentene i Kristiansand har barn. Lokalpolitiker Ida Hirst påpeker at en del av grunnen til dette kan være at Sørlandet generelt er en mer konservativ og religiøs landsdel.
– Lurt å finne en studierytme mens de er små
Oda Marie Rojahn Kallevik startet nettopp på en bachelor i innovasjon, markedsføring og ledelse ved NLA Gimlekollen. Kallevik har to barn med sin ektemann, en jente på to år og en på seks måneder.
– På NLA er all undervisningen obligatorisk, og det synes jeg er litt vanskelig foreløpig. Jeg har en toåring i barnehage, og det går mye sykdom rundt. Men jeg opplever at lærerne har forståelse for at jeg av og til må ut av timen for å amme eller roe ned yngstedatteren min.
Kallevik har ikke opplevd jobblivet som tilpasset de med barn. Hun synes friheten man har som student passer fint med småbarnslivet. Når det gjelder økonomien forteller Kallevik at Lånekassens ekstra stipend til studenter med barn kommer godt med.
– Jeg har anbefalt studentlivet til andre venninner med småbarn, fordi når barna blir eldre så er det så mye mer man eventuelt kan gå glipp av. Kanskje man må droppe fotballtreningen til barnet, fordi man må lese til eksamen.
– Utdanning er en kjempeviktig vei til kvinners frihet
Ida Hirst (24) er student ved UiA og 5. kandidat for Arbeiderpartiet i Kristiansand. Hun er også nestleder ved Oppvekstutvalget, som er et politisk utvalg som har ansvar for kommunens arbeid med oppvekst og utdanning.
– Det viktigste for studenter med barn, vil være de nasjonale som gjøres, altså det som går på ekstra stipend slik som foreldrestipend og barnestipend. Barnehageprisene har i tillegg blitt lavere under denne regjeringen, noe jeg er veldig glad for at Arbeiderpartiet har jobbet for.
Ifølge regjeringen.no skal det fra høsten 2024 innføres et tilbud om tolv timer gratis SFO i uken for alle elever i 1. til 3. trinn. Dette er en satsing som skal lette på økonomien til småbarnsfamilier og Hirst mener det også er en god tilrettelegging for studenter med barn.
– Jeg tenker at det viktigste er at folk skal få barn når de selv ønsker det. Men det at man får barn mens man er student er absolutt positivt.
Hirst peker på at det fødes for få barn i Norge. Ifølge SSB ble det født 58 995 barn i 2023, dette står i kontrast med de 51 980 barna som ble født i fjor. Med tanke på helsen til både mor og barn, vil det være best å få barn i 20-årene. Dette er en av grunnene til at Hirst mener det er positivt at kvinnelige studenter får barn.
Ifølge statistikk fra SSB er det flest kvinnelige studenter som har barn. Og det er kun to av ti studenter med barn som fullfører studiet på normert tid, altså den tiden studiet er ment å ta. Det at kvinner med barn skal kunne studere og ha muligheten til å fullføre på normert tid, mener Hirst er viktig med tanke på inkludering og mangfold i arbeidslivet.
– Utdanning er en kjempeviktig vei til kvinners frihet. Det at det kommer et barn inn i bildet skal ikke sette en stopper for noens ønske om en utdanning. Jeg tenker at universitetene må bli flinkere på å tilrettelegge. Det er en del studier som har veldig mye obligatorisk oppmøte, og dette tenker jeg er en utfordring for studenter med barn som av den grunn har en mer uforutsigbar hverdag.
Brukere av foreldrestipend går ned, mens brukere av barnestipend går opp
Foreldrestipend er et stipend for studenter som får barn ved fødsel eller adopsjon. Man får ikke utbetalt mer i måneden, men alt studielån studenten har vil bli omgjort til stipend i perioden man har rett til foreldrestipend. Ifølge tall fra Lånekassen synker antall studenter som tar i bruk foreldrestipend. Dette betyr at det er færre som får barn i løpet av studiet nå enn det var for ti år siden.
Barnestipend er et stipend til alle studenter som har barn som er under 16 år. Er man fulltidsstudent kan man få utbetalt 2 028 kr per måned for ett barn. Dette stipendet øker for hvert barn man har. Ifølge tall fra Lånekassen øker antall studenter som får utbetalt barnestipend, dette kan bety at flere enn før velger å begynne studiene etter de har fått barn.
Deilig å være student
Mariell Aateigen går tredjeåret på barnehagelærerutdanningen ved UiA. Hun fikk ett barn på videregående og han har nå fylt 5 år. Aateigen er fra Sørlandet og har fra før av mange venner rundt seg. Hun forteller at en gode med å studere i hjembyen er at hun har mye familie som kan hjelpe om det trengs.
– I Norge så er det veldig godt tilrettelagt, sånn at det er lett å studere mens man har barn. For min del har det også vært sykt deilig å studere de siste årene, fordi det gir mye frihet i forhold til det å være i full jobb. Men det er ikke derfor jeg valgte å studere. Det handler mer om at jeg får mer stabilitet i forhold til jobb senere, som jeg trenger når jeg har barn.
Aateigen forteller at som enslig forelder kan man få ekstra støtte fra NAV, noe som kommer godt med i studietiden. På spørsmål om hun føler at hun får god støtte av UiA forteller Aateigen at det er litt både og.
– Jeg synes ikke alltid de er like lette å ha med å gjøre. Nå har jeg blitt satt i praksis i Vennesla, som er 40 minutter fra der jeg bor, og det går ikke når jeg må rekke å levere og hente i barnehagen. Så nå vurderer jeg å ta opp igjen praksisen neste studieår.
Aateigen forteller at hun ikke hadde anbefalt andre å planlegge å få barn i studietiden, men at hun absolutt ikke ville frarådet noen hvis de hadde blitt gravide.
– Det går jo veldig fint å være student med barn, men når man har fulltidsjobb får man jo mammapermisjon og mer økonomisk stabilitet.