BILLIG Å VÆRE STUDENT I NORGE?
Det er ingen hemmelighet at det å studere er dyrt. Selv om vi bor i et veldig dyrt land, er Norge ifølge topuniversities.com det billigste landet å studere i. Det er fordi det er gratis å være student, men er det egentlig det? Selv om vi har en utrolig lav semesteravgift, må vi også ha pensum.
De aller fleste som har vært student vet hvor bittert det er å bruke tusenvis av kroner på bøker hvert semester. For en 1. års sykepleierstudent som er tidlig nok ute til å få tilbudsprisen, vil pensumbøkene hos SiA Bok (Sørbok) koste 5130 kroner for begge semestrene. Og andre året vil koste 5931 kr. For en 1. års økonomi og administrasjons students vil det med tilbudsprisen komme på 4640,- kroner.
Det er flere studier det er vanskelig å regne ut den nøyaktige prisen på. Det vil være fag hvor bøkene byttes ut for nyere utgaver eller helt andre bøker, da vil pakkepriser og tilbud være vanskelig for bokhandlerne. Bokloven paragraf 5 sier nemlig at nye bøker og utgaver har en bindingstid som gjør at boken ikke kan selges for redusert pris. Det er også studielinjer hvor flere bøker brukes over mange semestre. For eksempel sykepleierstudiet som bruker bøkene de kjøper første året gjennom hele bacheloren.
DU KAN FÅ HVER FEMTE BOK GRATIS
SiA Bok har heldigvis en app som kan brukes hos alle studentbokhandlere i landet. Denne gir deg muligheten til å få 50 prosent avslag på den femte boken du kjøper. Om du er litt langtenkt kan du få de dyreste bøkene på pensumlistene dine til en redusert pris. Dette app tilbudet er også under bokloven om bindingstid for tilbud, så her må man være på vakt om når boken er gitt ut.
Ifølge studenttorget utbetales det i gjennomsnitt 106 340 kroner som stipend og lån i året per student. Denne summen blir fordelt slik at en student i 2018 fikk utbetalt 21 268 kr første måneden i semesteret og så 7 975 kr hver måned.
Den større summen første måned er forbeholdt innkjøp av utstyr til studiet og pensum. En student i Norge skal ifølge denne oversikten klare seg på 53 170 kroner i semesteret.
UTEN JOBB KAN PENSUM BLI EN VANSKELIG UTGIFT
Som student får du kun utbetaling 11 måneder av året og skal ifølge stortinget se på det å være student som en fulltidsjobb. Stortinget foreslår derfor at du helst ikke jobber ved siden av studiene. Så om du ikke får deg sommerjobb så må du legge til side en andel av utbetalingene slik at du har mulighet til å betale for livets opphold i juli måned når det ikke utbetales stipend eller lån fra lånekassen.
Ifølge nasjonal digital læringsarena skal en voksen mann klare seg på 8084 kroner i måneden, dette er uten å regne med boutgifter siden de varierer over hele landet. En kvinne skal klare seg på litt mindre, 7280 kroner. Om dette faktisk skal gå opp må du som student spare store deler av den første utbetalingen og bo veldig billig for å kunne leve i Norge. Ifølge SSB er gjennomsnittsprisen for en ettromsleilighet i Norge 7570 kroner i måneden. Det er i utgangspunktet vanskelig å leve på stipend og lån alene. Når du legger til prisen på pensum kan man kritisere påstanden om at det å være student er gratis.
Det kan være en fordel å kjøpe brukte pensumbøker, men det har sine ulemper det og. Blant annet at det kommer nye utgaver av bøker til flere fag som kan være annerledes enn sin forgjenger. Dette kan i verste fall føre til manglende informasjon i faget. For mange kan det være irriterende med markeringer i bøkene, men dette er nok ett av de minste problemene.
Tekst: Mia Wright | Foto: Philip Korn