Velkommen.  

Velkommen til den tapte generasjon. Jeg snakker ikke om de millioner av unge menn som dro ut i første verdenskrig som unggutter og kom hjem som menn, etter å for alltid ha lagt igjen sin ungdommelige lykke i skyttergravene på den franske slagmarken. Jeg snakker selvfølgelig om 01er kullet. Dere som mistet russetiden. Dere som aldri fikk tatt kongla. Dere som aldri vil få igjen sjansen til å gå allout. Dere som aldri vil peake i livet på en russebuss med themesang laget av Tix, eller Swix, eller Prix, i vill kokainrus med fitte opp til ørene. Dere som aldri i løpet av de sene 20åra eller begynnelsen av 30årene vil oppleve å sitte og snakke med en venn på en kafé og bli truffet av den plutselige innfallelsenrussetiden er egentlig ganske cringe 

Men 

Det er akkurat det. Det er tiden hvor alt er lov. Og da er det selvfølgelig også lov å ta sjanser som i alle andre situasjoner ville vært cringe. 

Til dere: det er fadderuke nå. Ta sjanser, og gjør for faen byen litt livlig (men ikke ta kokain, det er verdens nest mest avhengighetsskapende rusmiddel. Exit er en kul serie, rusavhengighet er ikke en kul tilstand). 

Dette er studieårene dine. Dette er årene du finner deg selv og dine. Dette er årene som legger grunnlaget for livet ditt. Dette er universitetet. Her kommer du til lære deg å gi faen og bli trygg på deg selv.   

Så, let’s begin 

I all hovedsak handler en utdanning om én ting, nemlig det å lære seg å tenke. Man lærer seg strukturer og bakgrunnsstoff som skal guide oss til å tenke på en spesiell måte, som igjen skal gjøre oss i stand til å utføre et visst arbeid. Det er verdt å ha i tankene. Derfor vil jeg introdusere noen ting som er verdt å fokusere på under ditt opphold her på UiA. Og ved å implementere disse vanene for ditt videre liv har du for  vidt stell på det meste.  

ØKONOMI 

Foreldrene dine har sagt det mange ganger, og da skal jeg selvfølgelig være morsom å si det igjen (forresten fullt lov å referere til meg som pappa). Lag for faen et budsjett.  

There, done, easy 

HYGIENE 

1. Dusj 

2. Deo 

3. Vær så snill ikke bruk parfyme om du er mann, det er mye mindre sjenerende og aggressivt med en deospray. En fransk dusj er selvfølgelig lov.  

4. Rydd. Eller ikke rydd. IDGAF. 

5. Om du er mann med latterlig mye skog rundt anus, gjør deg den vane å drite kun en gang om dagen, og legg det do-besøket til før du dusjer. Du skjønner akkurat hva jeg mener, og kommer til å takke meg senere.

6. Det er svært sjeldent man ser folk på campus i pyjamasbukse.Dette er overklassesnobberi, så om noen vil bringe viben litt ned på jorda igjen så har de min fulle støtte.  

Sånn, nå har du skjønt det: kle deg som du vil, bare ikke stink, det er mennesker rundt deg, og siden nesen er et veldig sensitivt organ, kommer de sannsynligvis til å bry seg, og på godt norsk vis holde alt sinnet inni seg og late som de ikke bryr seg. Og da liker de deg ikke, og det viktigste av alt her i livet er å bli likt, og da begynner angsten å kverne skallen din fordi jeg skrev det her, og plutselig ligger du hjemme i fosterstilling og tør ikke å gå ut, mens du trykker ditt enorme sinne ovenfor meg så langt ned i sjela di som du klarer fordi “han skulle jo bare være morsom. Nå overreagerer jeg, dette er min skyld” osv. osv. osv.  

Så for min og din egen skyld, tillat deg selv å være sint – det er bare en følelse, og definerer ikke deg som menneske. 

JOBB 

Nå er du student og da er naturligvis jobben din å studere. Det finnes utallige bøker – noen av dem finner du også på boksjappa til universitetet – som handler om studieteknikk. They aint got shit on me. Så her kommer en gave fra oven.  

Prinsipper for studieteknikk.  

Blablablabla, sett av litt tid å lese hver dag, blablabla 

Nei da, det er faktisk viktig. Vi mennesker er vanedyr; vi føkkings elsker vaner og struktur, derfor er det viktig å ha vaner for lesing. Man kan alltids pulle en allnighter rett før eksamen, men det er vitenskapelig bevist at viljestyrken er som en muskel som har et visst punkt hvor den rett og slett ikke makter mer.  

1. En vane trenger en trigger. På samme måte som at man har gjort det til vane å ta en snus etter middag, og følelsen av metthet trigger vanen om å ta seg en snus, må man ha en trigger for vanen av å lese. Det kan være alt. Det kan være et visst klokkeslett, det kan være en følelse av at du burde studere, det kan være hver gang du blir forbanna på styrelederen i Unikum, for nå har han vært frekk, upolitisk korrekt, eller bare barnslig. Hovedpoenget er å assosiere en viss sensasjon med en handling.  

2. Utfør vanen fort som faen, så assosiasjonen blir sterkest mulig.  

Tips for prokrastinatorer: du har sannsynligvis lagt deg til en vane av at hver gang du burde gjøre noe, dytter du det bort i tankene dine. Her er cluet for å korrigere den tankegangen. Du ser for deg det du skal utføre som en prosess, og da er det viktig å ta det steg for steg. Tenk over steget du skal utføre, og mens du utfører dette steget, tenk over hva som er neste steg. Dette er for å gjøre handling automatisk og ikke la deg tenke tanker som «Gidder jeg dette? Jeg stinker, jeg burde dusje». Første steg er å gå ut av senga, og mens jeg går ut av senga tenker jeg over det neste steget som blir å gå til dusjen, mens jeg går til dusjen har jeg tid til å tenke over resten av prosessen: gå inn i dusjen  justere til riktig varme  såpe meg inn osv. Og plutselig står jeg ved dusjkabinettet og har ikke engang tenkt tanken på at jeg gikk forbi moren min mens jeg rekte av cumlukt fordi jeg satt oppe hele natten og serierunka til hard porno. Nei da. Jo da. 

3. Belønn vanen. Belønnede vaner blir forsterket fordi de assosieres med noe godt. Sukker, snus eller onani funker kjempefint.  

Protip: Meditasjon handler mye om å kjenne på nytelsen av å meditere for å assosiere meditasjon med nytelse. Det samme kan man gjøre med lesing, hvis du gjør deg bevisst den positive følelsen eller sensasjonen ved for eksempel stillheten av å lese, vil skallen din få assosiasjoner av velvære ved å lese. NB! Det er viktig å ikke fokusere på følelsen stillheten gir, men selve nytelsen av denne følelsen.  

De som vil fordype seg mer i studieteknikk gratis kan google dette:  

For pugging av stoff – The Dominic System (Dominic O’Brien gikk fra å ha lærevansker til å vinne World Memory Championship). 

For konsentrasjon – How to do a Candle Gazing Meditation (Trataka) 

For notatføring – How to Take Notes in Class: The 5 Best Methods – College Info Geek 

DET SOSIALE (det aller viktigste) 

Vi er sosiale vesener, og som sosiale vesener trenger vi et sosialliv. Dessverre er det ikke alltid like lett å bli kjent med folk, og det blir gjerne ikke noe lettere med årene. Å legge gode vaner for å bli kjent med folk så tidlig som mulig bidrar til et bedre og mer innholdsrikt liv. Faktisk er det vitenskapelig bevist at det er én ting som gir et bra liv uavhengig av om du er rik, fattig, frisk, eller syk, og det er god kvalitet på relasjoner. 

1. Lag en strategi for hvordan du skal bli kjent med folk. Psykologer sier at en persons tilknytningsstil (hvordan man knytter seg til andre mennesker) blir definert fra rundt da man blir født frem til man er tre-fire. Hvordan din personlige stil er kan være gull verdt i forståelsen av deg selv og ditt forhold til menneskene rundt deg. Finn ut om du er passiv eller aktiv i din tilnærming til andre. Er du norsk, er tilnærmingen din sannsynligvis institusjonalisert som bare faen. Dette er en god tid å lære seg å bli aktiv, da folk er mer avslappa. 

Det har seg også slik at mennesker som er sammen over tid har større sannsynlighet for å like hverandre, sikkert noe med å leve sammen som en flokk eller noe. IDK. Bli komfortabel med small talk, og gjør det til en vane. Small talk er inngangen til videre relasjoner. 

2. Bli trygg på deg selv. Relasjoner er best når man er trygg på hverandre og det er ikke alltid like lett om en ikke er trygg på seg selv. Da kan man gjerne være enten underdanig eller for aggressiv i selvhevdelsen sin.  

Les The Subtle Art of Not Giving a Fuck av Mark Manson. Les alt Manson (altså Mark, ikke Charlie Manson. Han er ufin). 

Et par tips: skal du være med i fadderuken, er det en kjempefin arena for å bli kjent med folk. De aller fleste kjenner ikke folk fra før og er mer åpne for å bli kjent med andre. Om du skulle være foruten fadderuken og kjenner på ensomhet anbefaler jeg på det sterkeste å involvere deg i en studentforening før depresjonen tar knekken på all motivasjon (viktig å gjøre gode ting for å forbedre din situasjon når du har oppetid.) 

ANGST OG DEPRESJONER 

For mange kan angst og depresjon frarøve den gleden en kan oppleve på universitetet. Dette er synd, og dessverre kan jeg ikke gi en god løsning på dine problemer da årsakene kan være svært individuelle. Men her er et par tips fra en som har vært der.  

1. Ingen kan kjempe for deg. Alt, absolutt alt må du gjøre selv. Du kan få veiledning men det er det eneste. Det er absolutt verdt kampen. Og når du først begynner blir det bare lettere og lettere etter hvert. 

2. Tanker og følelser henger ofte sammen. Å lære seg å stilne sinnet og skifte tankegang kan være med på å ta vekk det verste. Man kan lære seg meditasjon for å ta kontroll over tankene, eller man kan prøve å telle til tjue inni seg og fokusere på tellingen for så å ha noe klart som man skal fokusere på etter tellingen. Det handler om å bryte mønster (husker du at vi elsker vaner?). NB! Du må være åpen for løsninger uansett hvor håpløst det ser ut. Om du sier, dette går ikke, og går tilbake til å gjøre akkurat det samme du har gjort tidligere, så går det ikke.  

3. Ikke vær så hard mot deg selv. Selvsnakk er sjeldent nøytralt, ikke bli destruert av dine egne tanker. Husk, du er bare et menneske, og det er greit. Lær deg å se deg selv i et positivt lys. Lær å elsk deg selv (det kan dere alle lære dere, det gjør underverker for selvfølelse, selvtillit og livet generelt). 

4. Depresjon tar som regel knekken på motivasjon, lær deg teoretisk kunnskap for motivasjon. 

5. Identifiser triggere. Identifiser de ting som trigger tilstanden din, og ta det du finner ut med til en psykolog, da dette er et supert utgangspunkt for å komme til bunns i dine problemer. 

6. Ingen skam i å gå til psykolog. Har du brukket foten må du til lege, har du brukket skallen må du til psykolog. 

7. Du har ikke brukket skallen, du er ikke gal, du er ikke en pest og en plage. Du har bare utfordringer, og det er mange som sliter med de samme utfordringene. 

8. Gå til psykologen. 

Og husk, får du en diagnose, så er du ikke diagnosen, du er du, en diagnose definerer ikke deg som menneske, det definerer bare dine utfordringer. 

 

Sånn, that’s a wrap! 

 

Og du kan selvfølgelig gi blanke faen i denne guiden, erklære den for en klisjé som kun inneholder banal kunnskap, og at det er bare latterlig selvhøytidelig av skribenten å skrive med en så belærende tone. Da kan jeg fortelle deg at det har det seg slik at vaner blir enda vanskeligere å endre med årene. En dag er du 35 og da er du bare den du blir. Så bruk universitetstiden din til å lage noen gode mønster for 35åringen du en gang skal bli. 

Til slutt må alle huske: Lev, le, ta det med ro. For all del ikke slit deg ut. Gi deg selv litt tid, og gi tid til deg selv. Supermennesker er som oftest roboter med lav selvfølelse, og i bunn og grunn er vi bare dyr, alle som én. Ingen av oss er feilfrie. Gjør deg komfortabel med å gjøre feil og lær av dem. Da vokser du som fææn, og du blir en skikkelig løve, eller en tiger, eller en hyene, eller en lizard king. 

Jo, og tør å være litt cringe. Det er ganske befriende. 

Peace. 

Tekst: Sondre Maaseide 

Forfatter

, , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.